Adrián er Norges beste bartender

København, 13. juni 2022:
Endelig kunne man møtes fysisk igjen. World Class er bartenderkonkurransen jeg har fulgt siden Jesper Høst ble kåret til Norges beste bartender i 2014.

Årets nordiske finale foregikk over to dager i København og jeg var tilstede. Av de tre finalistene fra hvert land (Norge, Danmark, Sverige og Finland) vinneren som skal representere sitt land i World Class Global Finals i Sydney i september.

Szymon, Adrián og Magnus.

De norske bartenderne er:
Szymon Korzeniowski fra Farris Bad i Larvik, Adrián Michalčík fra Pier 42, Amerikalinjen i Oslo og Magnus Thune fra Bar Magda i Bergen.

Danmarks kandidater:
Mathias Klausen Broksø fra Timm Vladimirs Køkken, CPH, Diogo Ferreira fra Curfew, CPH og Roy Atarodi fra Tata, CPH.

Sveriges kandidater:
Olivia Hermansson fra Guilty Pleasure, Umeå, Eric Söderlund fra Adamo i Göteborg og Daniel Seehuusen fra Hotel Skansen, Hotel Riviera, Halmstad.

Finlands kandidater:
Liisa Lindroos fra Bar Bardem, Helsinki, Jari Mellin fra Flabourium. Helsinki og Jere Vihervaara fra Sanchome, Helsinki.

Første oppgave for bartenderne er «GEOPHYTE CLUB». Hver bartender får 300 danske kroner hver for å handle i Torvehallerne i København. De må finne vekster som har vokst under bakken for å bruke i sin cocktail. Cocktailen skal lages med Don Julio Blanco Tequila.

De tre norske bartenderne går alle for gulrot, utrolig nok. Men resultatet ble svært forskjellig.

Selve konkurransen foregår denne dagen i kjendis og tv-kokk Timm Vladimirs køkken i København. Her starter de prepp til konkurransen samt at de må gjennomføre en blindtest og kunnskapstest rundt noen utvalgte brennevinstyper.

Smak- og kunnskapstest

Bartenderne prepper før presentasjon. I løpet av dagen skal de også forberede en av morgendagens oppgaver «GETTIN FIZZY WITH IT» som er å lage en Johnnie Walker Highball. Drinken skal karboneres og flaskes med egendesignet etikett. Resultatet av hva drinken endelig blir avsløres først når de skjenker den i glass med is dagen etter.

Da er det klart for de første presentasjonene. Jeg tar for meg de norske.

Dyp konsentrasjon på kjøkkenet.

Magnus Thune er første nordmann ut. Han lager en margarita-aktig flip med gulrot, Don Julio Blanco Tequila, et helt egg og nøtter. Han er uheldig under shakingen og mister shakeren i bakken. Han må lage noe ut fra restene har igjen, men det var dessverre ikke nok igjen av hverken tid eller råvarer til å få et jevnt og bra resultat som Magnus hadde håpet på. Ok. Så gikk det ikke bra, men Magnus klarte helt utrolig nok å beholde roen da det skjedde. Han fortsatte presentasjonen sin som om ikke noe var skjedd. Imponerende.

Szymon Korzeniowski bruker også gulrot i sin cocktail og han bruker også (som eneste kandidat) gulrottoppen som garnish. Han lager en twist på Haymaker’s Punch, men med gulrot, habanero og mangoeddik og selvsagt Don Julio Blanco Tequila slik oppgaven krever.

Adrián Michalčík lager en cocktail med gulrot, kokoskaramell og Don Julio Blanco Tequila.

Første dag er over.

Dag to starter med oppgaven «THE RACONTEUR». Dette er en oppgave der hver bartender skal lage en drink basert på en historie om en kjent skotte eller et skotsk område der de bruker Talisker 10 Y.O. eller Singleton 12 Y.O. O.

«GETTIN FIZZY WITH IT»
Nå fylles vakre Moltkes Palæ med tilskuere og siste del av konkurransen er i gang. Flaskene med karbonerte drinker skal presenteres for dommerene.

Szymon tenner på urter og server sin highball.
Fjorårets norske vinner, Magnus Thorseth dømte Danmark og Finland i år.

Så skal det avgjøres!
Først ut er Danmark:

Daniel Seehuusen fra Hotel Skansen, Hotel Riviera, Halmstad skal representere Sverige i verdensmesterskapet.
Liisa Lindroos fra Bar Bardem i Helsinki vinner den fiske finalen. Hun har representert Finland i 2019 det året da Malin Stavsøien vant for Norge.

Og så til Norge!

Adrián Michalčík fra Pier 42, Amerikalinjen vinner og skal representere Norge i den internasjonale finalen av verdens viktigste bartenderkonkurranse. Han er ikke ukjent med World Class. Finalisten representerte Tjekkia i 2016 i Miami, der jeg var til stede. Han kom på en imponerende 6. plass. kan han få Norge på pallen denne gangen? Vi får krysse fingre og se.

I midten bak kan du skimte Adrián da han konkurrerte i Miami i 2016. Foto: Helle Øder Valebrokk

Men vi er ikke ferdige for dagen. Den beste av de fire finalistene (fra hvert av de nordiske landene møtes i en speed challenge «THE SHOWDOWN», der de på 6 minutter må lage seks cocktails som de får vite navnet på rett før de skal på scenen. Det er jaggu kort tid. Dette er en publikumsvennlig og gøyal konkurranse, og det er til slutt Liisa fra Finland som sveiper gulvet med alle gutta. Hun tar tittelen Årets nordiske bartender 2022.Gratulerer!

Sjekk inn på Helleskitchen.org senere i sommer for jeg tar en prat med Adrián om hvordan han skal forberede seg til verdens viktigste bartenderkonkurranse.

Magnus Thorseth og Adrián er kolleger på Pier 42 på hotellet Amerikalinjen i Oslo. To år på rad har man skapt norgesmestre ved denne suksessbaren.
Forrige

Lars Erik Underthun åpner vinbar

Endelig kan jeg røpe mer om kokeboka mi

Neste

Legg igjen en kommentar