Malin fra Trondheim er Norges beste bartender

Malin Stavsøien (27) fra Trondheim ble i går kåret til «Norges beste Bartender» under årets World Class Northern Europe Finals i Rotterdam. 

Malin, Kasper og Marek under den norske semifinalen i Oslo.

Malin, som er barsjef på NordØst Food & Cocktails i Trondheim, slo konkurrentene Kasper Gulbrandsen fra Lysverket i Bergen og Marek Novak fra Svanen i Oslo.

Satt på andre forsøket
Malin var også finalist i fjorårets konkurransen, men ble slått på målstreken av Jonas Junge fra Oslo. I år hadde hun tatt med seg erfaringene fra konkurransen og presenterte svært solide løsninger på de krevende oppgavene som World Class er kjent for å lage. 

– Jeg føler at jeg har blitt mer selvsikker siden i fjor og hovedgrunnen er nok det at jeg flyttet hjem til Trondheim igjen etter å ha bodd noen år i Bergen. Jeg har i tillegg hatt veldig mange gode hjelpere i Trondheim som Jørgen Dons (Raus), og Øyvind Lindgjerdet (Britannia).

Samarbeidet med Austmann bryggeri
En av oppgavene som falt godt ut for Malin i World Class var «Bee Conscious» der hver deltaker skulle finne et konsept som kan være med på å fremme veksten av biestammen i eget nærmiljø. For å få mer kunnskap om bier oppsøkte Malin Austmann bryggeri. Der lærte hun om hvor stor effekt bier har på alt rundt oss. 

– Det kom som et sjokk på meg at de betyr så mye for vår eksistens også, sier Malin. 

I konseptet hun fremførte under World Class var forslag om å gjøre hele uteserveringen på NordØst til et bievennlig område med  usprøytede blomster og insektshotell. Men Malin stoppet ikke der, hun vil få med alle på Solsiden til å gjøre det samme. – Jeg må snakke med Gustav Magnar Witzøe nå og se hva vi kan få til, ler Malin Stavsøien.

Malins «Show Me the Honey»
Honningsmør-infusert Ketel One vodka
Sirup av honning, yuzu og pollen
Løvetannbitter
Sencha-te
sitronsyre

Trondheimshonning i drinken
– Bærekraft er et viktig tema for meg og bie-oppgaven traff meg midt i hjertet. Det er første gang jeg har tenkt over hva «Save the Bees» egentlig innebærer. Jeg kjenner heldigvis en fyr som har bikube på taket sitt i Trondheim. Viggo fra Austmann satte av en hel arbeidsdag til å lære meg om bier og gi meg tips til hva jeg kan gjøre i baren min for aktivt å redde bier.

Etter fremføringen av konseptet lagde bartenderne en tre-ingrediens cocktail der honning skulle presenteres på tre forskjellige måter ved å bruke forskjellige ekstraksjons- og manipulasjonmetoder. I cocktailen «Show Me the Honey» valgte Malin å infusere Ketel One vodka med honningsmør, lage en sirup av honning, yuzu og pollen, samt lage en parfyme av sakura, honning og pollen. Honningen fikk hun fra biene som holder til på taket av Austmann. 

Trondheim er best på mat og cocktails
I februar fikk Trondheim to MIchelinstjerner fordelt på Credo og Fagn. Nå har byen fått nok en stjerne å smykke seg med i form av tittelen «Norges beste bartender»

– Trondheim har blitt en meget bra cocktailby og vi har mange talenter her. Det er så utrolig gøy å være med på denne reisen. Vi har fått mye oppmerksomhet og det er mye takket være at Trondheim fikk Michelinstjernene sine. Oslo har alltid vært litt foran, men Trondheim er jaggu meg ikke langt etter, sier den nybakte Norgesmesteren.

Jørgen Dons

Tre trøndere gjennom tidene i World Class
Malin er ikke den eneste trønderen med suksess i bartendermiljøet. Jesper Høst, også fra Trondheim, konkurrerte i den globale World Class-finalen i 2014.
Året etter var Jørgen Dons fra Raus i Trondheim Norges finalehåp i World Class i Cape Town og endte på en imponerende 11. plass. Han ble også kåret til Nordens beste bartender.

– Er det to ting trøndere er gode på så er det langrenn og World Class! Det er vanvittig kult at Malin stakk av med seieren. Ikke bare fordi hun er trønder, men fordi hun er sabla dyktig! sier Jørgen Dons. Han har gode tips til den nybakte Norgesmesteren, som i september reiser til Glasgow til den globale finalen og konkurrerer mot deltakere fra ca 60 land.

Bartenderenes Bocuse d’Or 
– Når man skal konkurrere i en global finale er det viktig å være rundt folk som man kan stole på, og være kreativ rundt. Man skal i ilden, hvor prestasjonsnivået er så høyt at man trenger all hjelp, push og inspirasjon man kan få. Hver og en av cocktailene man skal kreere og presentere skal være eksepsjonelle. For å nå toppnivå, burde man egentlig verve et team som kan pushe deg til å levere maksimalt hele veien, samt stille de kritiske spørsmål som trengs. World Class er bartendernes Bocuse d’Or, og man har dessverre ikke mulighet til å ta fri et halvt år for å øve, så her må man ty til kombinasjonen av å jobbe heltid samt sette sammen et program for den globale finalen på knappe tre måneder, forteller Dons.
– Lykke til! Vi heier på deg, Malin! Sier Jørgen Dons.

Speed Round

Målt på tempo
Siste konkurranse i gårsdagens finale var en «Speed Round» der oppgaven var å servere seks klassiske cocktails med personlig vri innen syv minutter. 

Malin i aksjon med dommer David Rios ved sin side.

Malin eide rommet og hadde stålkontroll på smak, presentasjon og ikke minst, kontakt med publikum og dommeren. Det er det World Class handler om. Det er en bartenderkonkurranse fremfor en cocktailkonkurranse. 

Dommerne: David Rios (World Class-vinner fra 2013), Jenna Ba og David Beatty

Går for seier i Glasgow
Tiden frem til den globale finalen i Glasgow blir intens, sier Malin. – Jeg går inn for å vinne! Jeg har mange gode støttespillere, der i blant fjorårets Norgesmester, Jonas Junge. Jeg har allerede så mange som har har hjulpet meg hit, og jeg er sikker på at de vil stille opp for meg i tiden fremover. 

Jonas og Malin. Norges beste bartender 2018 og Norges beste bartender 2019

– Jeg har ståltro på at jeg skal klare dette. Det er på tide at jeg jente fra Trondheim vinner!– Jeg har verdens beste sjef og barteam og de har gitt meg mye rom for å kunne øve til denne konkurransen. Det er jeg veldig takknemlig for. 
Nå starter måneder med øving for Norgesmesteren.

– Jeg gleder meg først og fremst til å komme hjem til NordØst og stå i baren og servere drinker, sier Malin.

tre nordiske damer til den globale finalen: Liisa Lindroos fra Finland, Josephine Sondlo fra Sverige og Malin Stavsøien fra Norge
Forrige

Abruzzo – der hav, åser og fjell møtes

Trondheim blir vertskap for Michelinguiden 2020

Neste

Legg igjen en kommentar