Ny vri på fredagstacoen

Husker du da jeg helstekte en hel kylling på nesten tre kilo? Den herlige kyllingsteken ble tidenes festkveld hjemme hos oss. Men festen er ikke over – det er kylling igjen. Faktisk 810 gram rent kyllingkjøtt etter at jeg har finrenset alt av skroget.

Les mer: Mormors kyllingstek anno 2018

Det er lurt å plukke kyllingkjøttet mens kyllingen er lunken, ikke kjøleskapskald. Det er da lettere å skille skinn, fett og kjøtt. Jeg vil bare ha kjøttet – både det mørke og hvite kjøttet.

Det finnes mennesker som sier at de ikke «liker» det mørke kyllingkjøttet som du finner på lårene. Det har du faktisk ikke lov til å si. Beklager. Når voksne folk kommer med den frasen og hekter på kommentaren «når man har spist kyllingfilet hele livet, spiser du ikke kjedelig lårkjøtt, vet du», ja da blir jeg litt sint.

Men sinnet går over i oppgitthet. Smaken av skikkelig god kylling finner du faktisk i det mørke kjøttet. Vi må venne oss til å spise hele kyllingen, ikke bare fileter. Det burde heller ikke være noe problem. Kjøtt fra de forskjellige delene av kyllingen smaker fantastisk, og især når man bruker skikkelig kvalitetskylling som attpåtil er økologisk.

Jeg har samarbeidet med Hovelsrud i dette innlegget. Det gjør jeg med stor glede og iver. Produktet deres er fenomenalt og deres fokus på dyrevelferd og økologi betyr sinnsykt mye for meg. Jeg kjøper konsekvent ikke kylling fra produsenter som ikke behandler dyrene sine godt.

810 gram rent kyllingkjøtt. Og dette er restene etter festmiddagen.

Med 810 gram ferdigrenset kjøtt fra kyllingen har du mange muligheter til å lage spennende retter. Kjøttet er mer enn nok mat til 5-6 voksne hvis du tenker at hver og en skal spise 135-160 gram rent kyllingkjøtt. Det er mer enn nok kjøtt per person.

Du kan bruke dette kjøttet i en deilig kyllingsalat, kyllingpai, kjappe asiatiske retter, wok, indiske retter, pizzatopping, pastarett, nydelig kyllingsandwich, quesadillas, taco, wraps, suppe, kremet kyllingsalat til pålegg, kroketter, empanadas…

Her kunne jeg holdt på i det uendelige. Renset kyllingkjøtt er noe av det mest anvendelige man kan ha i kjøleskapet eller fryseren.

Hva har jeg så brukt deler av restene til? Jo, jeg har laget en tacovariant med myke maislefser, sterk chilidressing, mangosalat og et par hurtigsyltede elementer.

Selve kjøttet har jeg vendt i litt tacokrydder. Dette kan du lage selv, eller du kan bruke en miks du liker. Ikke alt må være hjemmelaget alltid, men hvis du vil lære å lage tacokrydder så har jeg en fin oppskrift på det:

Tacopulver:
2 ss spisskummenfrø
1 ss karvefrø
1 ts paprikapulver
1 ts salt
1 ts tørket oregano
1/2 ts chilipulver evt. pulver av chipotlechili hvis du har.
1/2 ts sukker

Rist spisskummen og karve i en tørr panne til du kjenner aromaen. Støt i en morter og bland inn de andre krydderne.

Når du har vendt inn en skje eller litt mer (kommer an på hvor mye kjøtt du bruker) dekker du formen med folie og varmer det kjapt i ovnen.

Tacolefsene varmer du også i ovnen. Jeg bruker maislefser for jeg synes hvetelefsene blir så seige når jeg varmer dem. Det finnes mange maislefser på markedet. Du kan selvsagt også lage disse selv hvis du får tak i ekte maismel som er beregnet til tortilla-baking.

Tilbehøret du kjapt lager består av:

Finskåret chili. Heten bestemmer du selv når du velger chili. Det finnes mange varianter i butikken.

Gulrot: Skjær tynne skiver med en mandolin eller ostehøvl.

Vårløk: Skjær tynne skiver av løken og strø over retten

Koriander: Frisk koriander gir en deilig og autentisk smak til meksikansk mat

Salat: Velg en sprø salat som gir krønsj til retten.

Agurk og løk: Skjær remser av agurk med mandolin eller ostehøvl. Skjær løk i tynne skiver.

Lag syltelake: Kok opp 2 dl vann, 1 dl eddik, 1 dl sukker. Tilsett 1 ts korianderfrø og 1 ts fennikelfrø. Kjøl ned til væsken er lunken, sil av krydder og legg agurken i halve syltevæsken. Resten bruker du til finskåret rødløk (i dette tilfellet rød sjalottløk). Syltet agurkstrimler og løkskiver et godt tilbehør til taco. Det er kombinasjonen av syrlige, friske, sprø og hotte ingredienser som gjør en taco perfekt.

Mangosalat: Velg moden mango. Får du ikke tak i det blir det en kjedelig rett. Gå da heller for moden ananas. Skjær mango i små terninger. Press saft av 1/2 -1 lime over. Bland inn tynne skiver av chili og masse frisk koriander.

Saus: Nå trenger man noe kremete. Jeg lagde en majones med Sriracha-saus. Det er en asiatisk chilisaus som er supergod å bland i rømme eller majones. (Du kan bruke den chilisausen du liker best). Juster med litt presset hvitløk og limesaft hvis du bruker rømme.

Fargerik vri på fredagstaco’n

Sett skåler på bordet og la gjestene forsyne seg selv.

Dette er bare et forslag til hva du kan ha i en kyllingtaco/wrap. Klart du kan bruke tacoskjell. Ja, du kan selvsagt bruke revet ost og mais. Finn frem dine favoritter, men våg å prøv et eller to nye tilbehør. Det kommer du garantert ikke til å angre på.

Du kan til og med droppe tortillalefsen og bare lage en stor tallerken med alle ingrediensen. Det er god salat, det!
Forrige

Boken er i salg!

Et av mine beste måltider: En tallerken med saus

Neste

Legg igjen en kommentar