Viltboller med karrikrydret kål og gresskar

Lykken er å finne hjortekjøttdeig i fryseren en sur vinterdag. De er perfekte til å lage viltboller av. Og sammen med disse smaker det godt med en deilig viltsaus, gulløyepoteter (Nord-Norges diamant) og spisskål og gresskar surret i et dryss eksotisk karri.

Karri i en norsk rett? Viltkjøtt er faktisk veldig vanlig å finne over hele verden, så dette er ikke noe norsk. Jeg har spist hjort på Mauritius, India og Kenya. Jeg har fått det i karri-retter og det smaker fantastisk.

Jeg brukte et karripulver som er mildt. Det er faktisk en pose jeg har fått fra venner som seilte i Karibia og det er litt søtt og inneholder litt kokospulver. Det er ikke noe i veien for å bruke vanlig karripulver og så tilsette et par skjeer kokosmelk. Jeg skal forklarer hvordan.

Fristet det med viltmiddag? Du har sikkert en pose elgkjøttdeig, reinsdyr eller hjort i fryseren? Hvis ikke er det mulig å få det på Bondens Marked om dagen.

Slik lager du Eriks hjorteboller (ja, for det er mannen min som lagde selve bollene):

400-500 g hjortekjøttdeig

innmat fra 2 skiver lyst brød

1 egg

1/2 dl melk

salt, pepper etter smak

Riv brødet i små biter eller blend det til smuler i en blender. Hell på melken og la dette myknes noen minutter.

Så blander du egg, kjøttdeig, smuler og krydder. Form små kjøttboller på størrelser med ping-pongballer. Stek i en blanding av smør og olje. Når de har fin farge trekkes de ferdig i sausen.

l1030981

Sausen: Finhakk 1/2 løk og 1 fedd hvitløk. Surr dette mykt i en gryte med noen stilker timian og 4 knuste eienbær. Tilsett 1/2 l god viltkraft. Du kan bruke viltfond. Det finnes noen bra på markedet. La dette koke ca 15 minutter før du siler av og heller kraften tilbake i gryten. Tilsett kremfløte. Et par desiliter holder.

Erik er på andre runde allerede. Disse kjøttbollene får bein å gå på, skal jeg si deg.
Erik er på andre runde allerede. Disse kjøttbollene får bein å gå på, skal jeg si deg.

Gresskar og spisskål i karri: Bruk flaskegresskar og skjær dem i små terninger. Disse stekes i smør og olje til de er møre. Spisskålen skjærer du i tynne skiver. Ha dem ove i pannen når gresskarene er møre. Dryss litt karripulver over. Ikke mye. Det skal bare være et hint av karri. Tilsett et par skjeer med kokosmelk hvis du vil det. Hvis ikke tilsetter du bare noen skjeer vann. La kålen såvidt falle sammen før du serverer den. Den skal være krisp, ikke slapp.

Dryss deilige granateplefrø over retten. Du kan også bruke tyttebær. Det viktigste er at bærene er syrlige.

Server dette sammen med deilige gulløyepoteter. De lønner seg å koke sakte på medium varme med skallet på. Skrell dem før servering.

l1030982

Vi drakk en deilig vin til som sto perfekt til retten. Alleno Chapoutier Crozes Hermitage  koster 200 kr og passer nydelig til vilt.

l1030984

Forrige

Juledrinker med rom

Potetvulkan

Neste

Legg igjen en kommentar