Juledrinker med rom

Når Norges beste bartender, Antonio Naranjo Nevares inviterer til julefest, ja da kommer jeg løpende. Jeg har vært så heldig å se Antonio i aksjon i Skottland der han konkurrerte seg til tittelen Norges beste bartender i World Class Nordic final, men også i World Class Global Final i Miami i september. Der gjorde Antonio en fantastisk innsats og viste at han er en av verdens beste bartendere.

Les mer: Antonio er Norges beste bartender

Les mer: Antonio i World Class, Miami

Kake og rom. En uslåelig kombinasjon.
Kake og rom. En uslåelig kombinasjon.

Stedet er nyåpnede Nedre Løkka Cocktailbar på Grünerløkka i Oslo. I byen er selveste Brand Ambassador for Ron Zacapa, Mikael Lundén. Han skal guide oss gjennom Zacapas utvalg av rom pluss introduserer oss for den nye, luksuriøse «Royal». Dette er ikke verst på en mandag.

l1040795Antonio serverer en varmende og deilig gløgg som han har kalt Gløgg Z Punch. – Jul for meg betyr sammenkomst og glede. Det er den tiden på året hvor familier samles, deler og feirer. Julen er også en tid hvor vi møter mange spennende og karakteristiske smaker og lukter som er enestående for denne årstiden. Dette har jeg forsøkt å samle i denne cockatilen, sier sympatiske Antonio, som til daglig jobber på HIMKOK, en av verdens 50 beste barer.

Les mer: HIMKOK er en av verdens beste barer.

Gløgg.
Gløgg. (foto: Helle Øder Valebrokk)

Gløgg Z Punch

30 ml Zacapa 23

40 ml rødvin

kanel

kardemomme

nellikspiker

chili

20 ml cider eller ripssaft

  1. Varm rødvin, kanelstang, 2 nellikspiker og 2 knuste kardemommefrø og 1 knivspiss chili i en kjele. Bland inn cider og rom. Server med en kvist edelgran som pynt.
  2. Gløggen kan drikkes kald eller varm. Varmer du den, må den ikke koke for da fordamper alkoholen.
l1040805
Mikael Lundén (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Nå får vi et lite romkurs av Mikael Lundén som tar oss igjennom de forskjellige Zacapa-romene.

Jeg har ved et par anledninger vært heldig å få møte Zacapas Master Blender, Lorena Vásquez. Så kult at en dame kan ha slik en viktig jobb i et meget mannsdominert land som Guatemala er.

Lorena Vásquez i Cape Town under World Class Global Final 2015 (Foto: Helle Øder Valebrokk)
Lorena Vásquez i Cape Town under World Class Global Final 2015 (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Zacapas katalog er som følger:

Zacapa 23: 40% alkoholstyrke. Dette er en blanding av årganger fra 6 år til 23 år. Laget på solerasystemet der litt fra hver årgang går inn i blandingen. Den er konstant og derfor får man et likt produkt hver gang.

l1040822
Rom fra Zacapa (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Zacapa Edición Negra: Denne ble lansert i mai og er min favoritt. Den er tørr og nesten litt bitter. Romen har ligget på brente fat og inneholder 43% alkohol. Den tangerer over mot en skotsk whisky da røksmaken faktisk er tilstede i romen. Spennende.

Zacapa Negra. Min favoritt. Foto: Helle Øder Valebrokk)
Zacapa Edición Negra. Min favoritt. Foto: Helle Øder Valebrokk)

Zacapa XO: 40 % alkoholinnhold. Denne romen smaker tørkede frukter og franske eikefat. Den er elegant og fruktig og passer å drikke for seg selv etter en god middag.

Zacapa Royal (Foto: Helle Øder Valebrokk)
Zacapa Royal (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Zacapa Royal: Dette er den nye luksusromen fra Zacapa. Den er laget som en markering av at Lorena Vásques har jobbet som Master Blender for Zacapa i hele 30 år. Dette er en rom som trenger lufting. Hell den gjerne i glasset en time før du skal drikke den. Den har smak av nøtter, mandelmasse, kaffe. Ifølge min romekspert-venn, Espen Skogen, som driver den fabelaktige bloggen omrom, er denne romen litt sjenert. Altså. Den trenger hjelp til å komme ut og blomstre. Det får den med nok luft, så sørg for å gi den det. Absolutt en nytelse å drikke og danker ut en god cognac når som helst. 45% alkoholstyrke. 25-30 år gammel Zacapa rom er blandingen i denne eksklusive flasken som koster ca 2600 kr på Vinmonopolet.

Les mer: Lag disse spennende og ekle drinkene med rom

Smaking. (Foto: Helle Øder Valebrokk)
Smaking. (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Les mer: På romsmaking med Espen

Antonio slipper bomben om at han flytter fra Norge og reiser til Barcelona og åpner sin egen bar etter nyttår. Heldigvis reiser jeg ofte til Barcelona og kommer til å besøke ham når jeg er i byen. Lykke til med bar og baby, Antonio! Du vil bli savnet i Oslo! (Foto: Helle Øder Valebrokk)
Antonio slipper bomben om at han flytter fra Norge og reiser til Barcelona der han skal åpne sin egen bar etter nyttår. Heldigvis reiser jeg ofte til Barcelona og kommer til å besøke ham når jeg er i byen. Lykke til med bar og baby, Antonio! Du vil bli savnet i Oslo! (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Så må vi jo ha litt cocktails igjen. Antonio disker opp en versjon av Negroni, og det er jo som kjent en av mine favorittdrinker.

l1040843
Toni (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Xoni

30 ml Zacapa XO

30 ml campari

30 ml rød vermuth (Antonio brukte i tillegg en dash Punt e Mes, en veldig medisinsk vermut)

Antonio har også tilsatt en kaffebønne som gir deilig smak til den alternative negronien. Nam!

Shake alle ingrediensen og sil over i et rocks-glass med is. Pynt med en tørket skive appelsin.

Les mer: Hiv deg på vermut-trenden

Den siste julecocktailen vi får er en en skikkelig dessert av en drink. Tenk egglikør. Tenk flytende sjokolade…. Den inneholder eksotisk sjokolade og norsk rørosmelk i kombinasjon med guatemalsk rom.

Antonio lage julecocktails (Foto: Helle Øder Valebrokk)
Antonio lage julecocktails (Foto: Helle Øder Valebrokk)

P.C.D.

45 ml Zacapa 23

40 ml Rørosmelk

2 dash absinth (Pastis-sorter som Ricard eller 51 kan brukes)

20 ml hvit sjokoladelikør

Ha alle ingrediensene over i en shaker sammen med isbiter. Sil over i martiniglass. Riv litt muskatnøtt over før servering.

Skål! Takk for fantastisk lærerik og hyggelig stund, gutter! (Foto: Helle Øder Valebrokk)
Skål! Takk for fantastisk lærerik og hyggelig stund, gutter! (Foto: Helle Øder Valebrokk)

God «rom»jul!

Forrige

Rød bacalao med paprika og mandler

Viltboller med karrikrydret kål og gresskar

Neste

Legg igjen en kommentar