Vaniljekylling som på Mauritius

Jeg er akkurat tilbake fra min 7. tur til Mauritius. Helt siden tidlig 2000-tallet har Erik og jeg feriert på den deilige, tropiske øya midt i det indiske hav. De to siste gangene har jeg dog vært på jobb her, men det har også vært tid til å utforske litt selv.

Vaniljekylling slik de lager den på Saint Aubin

På vanilje- og sukkerrørfarmen Saint Aubin fikk jeg smake en nydelig rett. Den besto av kyllingrulade med ananas og vaniljesaus. Jeg har tidligere brukt vanilje i saus til hvit fisk med stort hell, men aldri til kjøtt. Det smakte helt fantastisk. Jeg synes dog sausen manglet noen lag med smak og det ville jeg selv gjøre noe med da jeg kom hjem til Oslo.

Victoriaananas

Mauritius har verdens beste ananas. De heter Victoriaananas og er små i størrelsen. Slike får vi ikke her, men det finnes noen hermetiserte ananas i biter som er litt dyrere, men som har masse smak. Disse kan man bruke.

Fordi retten jeg smakte kommer fra Mauritius ville jeg også bruke en del andre typiske råvarer derfra. Mørk rom kler ananas og vanilje. Det samme gjør et hint av karri, hvitløk og ingefær.

Sausen jeg endte opp med ble en fest i ganen. Den ble rett og slett helt fantastisk om jeg må si det selv. Kyllingen ble saftig og deilig og servert sammen med smørstekte biter av søt ananas, sukkererter og små perlepoteter ble det en helstøpt rett som vi koste oss glugg med.

Når det kommer til vinvalg er dette en liten utfordring da man har både frukt og krydder. Hvitvin hadde selvsagt vært et godt valg, men jeg ville ha rødvin og når jeg tenker vanilje tenker jeg fatlagring. Men for mye fatlagring ville vært for kraftig, tror jeg. Derfor gikk jeg for en veldig enkel klassiker: Faustino VI 2020 (131,80 kr) fra Rioja. Det viste seg å være et supert valg til retten. En superenkel vin som virket mer eksklusiv sammen med retten enn den ville ha gjort alene.

Retten handler om vanilje og her er litt fakta: Vaniljestengene kommer fra vaniljeorkideen. De aller fleste dyrkes på Madagaskar, men noen steder på Mauritius har man også gårder som dyrker frem verdens nest dyreste krydder. Saint Aubin er et sted som gjør det ordentlig og økologisk.

Er du klar for å få litt tropisk stemning i helga? Da vil jeg anbefale deg å lage denne kyllingretten. Her kommer oppskrift.

Vaniljekylling som på Mauritius

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 3-4

Ingredienser

 • 2 store kyllingbryst med skinn
 • timian
 • 2 ss smør + 2 ss olje til steking
 • salt og pepper
 • 1 vaniljestang av god kvalitet
 • 2 ts karri
 • 1 ss finrevet ingefær
 • 1 ts finrevet hvitløk
 • 1 liten boks kvalitetsananas (frukt + saft)
 • 4 cl mørk rom
 • 2 dl kyllingkraft
 • ca 2 dl kremfløte
 • 2 ss smør
 • servering:
 • sukkererter
 • perlepoteter

Slik gjør du

1

Salt og pepre kyllingene. Ha olje og smør i pannen sammen en dusk timian. Legg kylling med skinnsiden ned i pannen og stek gyllen på medium varme. Snu og stek gyllen i noen minuttere. Etterstek i ovn på 200 grader i ca 10-12 minutter til kyllingen er gjennomstekt, men fremdeles saftig. La hvile før du skjærer i skiver.

2

I pannen som du stekte kyllingen i heller du ananassaften. Kok opp og reduser til halvparten. Tilsett rom og kok ut alkoholen. Tilsett karri, ingefær og hvitløk. Splitt vaniljesatngen og skraf ut frøene. Ha i pannen sammen med hele stangen. Hell på kraft og kok opp.

3

Når væsken er redusert litt heller du på fløte. La småputre. Smak til om du synes den trenger sitronsaft. Monter inn smør ved servering.

4

Stek ananasbitene i smør til de har fin karamellisert skorpe.

5

Potetene kokes og ha dem så over i pannen sammen med ananasen slik at de får litt farge. Damp sukkererter og server hele retten.

Forrige

Grønt skifte på Geranium

Jordskokk- og potetgrateng til lam

Neste

2 kommentarer om “Vaniljekylling som på Mauritius”

 1. Den sausen var helt sykt god:! Jeg hadde ikke trodd at vaniljestang skulle funke så godt til kylling:)

  Svar

Legg igjen en kommentar