Jordskokk- og potetgrateng til lam

Det er alltid lurt med en god oppskrift på tilbehør til lam. Nå er påsken straks her og da skal det spises lam til fridagene.

Jeg fikk tak i en fin lammecarré forleden og den serverte jeg med en grateng av potet og jordskokk. Jeg elsker kombinasjonen og tenker den er ypperlig å prøve for den som ikke er så kjent med den gamle «poteten». Ja, for jordskokk var en vanlig grønnsak i Norge før poteten kom til landet.

Jeg har også fritert tynne skiver av persillerot til lammet. Deilig med noe sprøtt til retten, synes jeg. Dessuten vendte jeg spinatblader i en klassisk vinaigrette. Snadder.

Lammet er stekt i pannen før det stekes ferdig i ovnen til ønsket kjernetemperatur. Etter at det har fått hvilt skjæres det opp. Sausen har jeg laget av stekeskyen, litt soyasaus og sherry.

Men det er ikke dette du skal få oppskrift på her. Det er gratengen.

Vi brukte lik mengde jordskokk og potet. Skrell grønnsakene og skjær dem tynt med mandolin eller siden på et rivjern. Er du stødig med kniven kan du skjære tynne skiver. Det er superviktig å skjære skivene jevnt og tynt slik at de blir ferdig på lik tid.

Jeg legger grønnsakene lagvis i en form eller kjele som tåler ovnen. Du må ha et tett lokk.
Lag en blanding av 3 dl kremfløte (til en form med tre store poteter og tre store jordskokk, som er nok til 2 sultne eller tre vanlige personer), 2 finhakket hvitløksfedd, 2 kvister rosmarin (finhakket) og litt salt og pepper.

Bland det fuktige med grønnsakene og sett på lokk. Sett midt i ovnen på 200 grader i ca 45 min. Sjekk med en spiss kniv om grønnsakene er gjennomstekt. ta av lokket og la stå i ovnen i nye 15 min før du tar den ut og serverer. Perfekt til vilt eller lam.

Forrige

Vaniljekylling som på Mauritius

– Hvorfor driver’a og bærer rundt på Johann Gutenberg?

Neste

Legg igjen en kommentar