Utrolig mørt kjøtt. Utrolig enkelt!

Du har kanskje hørt om begrepet sous vide? Det betyr at noe vakumpakkes og
varmebehandles i vannbad som måler en hvis temperatur. Det du oppnår med denne metoden er et matprodukt ( kjøtt, fisk eller grønnsaker) som har samme temperatur fra kjerne til ytterkant. Matproduktet ligger i egen kraft og blir sinnsykt saftig. Bruker du et kjøttstykker med fettfiber, som entrecote av okse, vil fettet smelte perfekt og etterlate et utrolig mørt stykke kjøtt.
Denne metoden er idiotsikker!
Høres komplisert ut?

Nei! Ikke i det hele tatt! Det finnes egne sous vide-maskiner, men jeg er som dere vet, ingen tilhenger av å ha kjøkkenet fullt av maskiner. Og du trenger ikke en slik maskin. Du trenger en stor gryte og et steketermometer og en zip-lockpose. Nå skal jeg fortelle deg hvordan du går frem:

Du kan bruke en helt vanlig zip-lockpose, men nå har det kommet et eget sett med poser og vakumpumpe til ingen penger. Jeg kjøpte min på en helt vanlig ICA-butikk. Pumpen trekker luften ut av posen og etterlater et fullstendig vakum rundt matproduktet.

Bruker du en vanlig zip-lockpose, er det viktig at du presser så mye luft ut av posen som mulig mens du lukker den.
Kjøttet (eller hva du ønsker å bruke) saltes og pepres. Legg det i posen sammen en urtekvast og et hvitløksfedd. Jeg brukte timian.
I gryten din heller du opp vann og varmer det til 58 grader. Hold temperaturen der ved å slå av nesten helt. Temperaturen må ligge på 57-59 hele tiden. Det er lett å regulere med induksjonstopp.
Ha en mugge med kaldt vann ved siden av slik at du kan få ned temperaturen hvis den plutselig skulle gå over 59 grader. La kjøttet ligge fra 30 minutter til et par timer.
Ta opp vakumposen og varm en stekepanne med smør i. Tørk kjøttet. Legg i kjøttet og la det få fin stekeskorpe. Ikke stek kjøttet mer en et par minutter.
La det hvile. Pannen kan du steke ut med bittelitt vann og litt alkohol for å få en deilig stekesky. Jeg brukte Arvesølvet akevitt. Den milde og fine kryddersmaken passet perfekt til kjøttet.

Nå er du utlært sous vide-mester. Skal du bruke metoden på kylling, svin, fisk eller grønnsaker, må du slå opp i en kokebok eller på nettet og se hva slags kjernetemperatur du skal gå etter. Kylling og svin skal som vi alle vet, ikke være rå i midten.
Jeg liker 58 grader på indrefilet av okse, men det kan være du vil ha den litt rødere eller litt mer well done. Sjekk det, og sett igang!

85.jpg
Settet fra Toppits er hobbykokkens hemmelige våpen.
86.jpg

88.jpg

Luft ut av posen. Lekende lett!
90.jpg

Supermørt kjøtt. Funker hver gang!

Forrige

Bønner, purre og bacon

Aldri mer kjøpemajones!

Neste

Legg igjen en kommentar