«The Money Meny»

Jeg har vært i København og deltatt på Copenhagen Cooking forrige helg. Som tidligere nevnt er dette en matfestival som varer over to uker, samt i februar. Byen er full av kule happenings som er matrelatert. Som f.eks på Nationalmuseet. Oh yes, du leste riktig. Det er ikke kjedelig å gå på museum! Greia er at Danmark for noen år siden fikk nye pengesedler. På hver seddel (det er fem av dem) er det bilde av et arkeologisk funn samt et monument (f.eks en bro) i nærheten av det stedet det arkeologiske funnet ble gjort. Eier av Restaurant Julian (som ligger inne i Nationalmuseet) Jesper Møller og kjøkkensjef Daniel Christensen fikk en forespørsel fra miljøvernministeren om å lage en «Money Meny» til året Copenhagen Cooking. Den skulle være inspirert av pengesedlene og tegningen på dem. De satte i gang med å lage en meny basert på råvarer fra de områdene de arkeologiske funnene ble gjort. Dette kombinert med sesongens herligheter skapte de en 5-retters meny som nå er mulig å spise.

Nationalmuseet
Nationalmuseet

Restaurant Julian er en klimavennlig restaurant som til og med har et Carbon Free Footprint-sertifikat. «Pengemenyen» som serveres i disse dager er en klimavennlig meny. Jeg fikk prøvesmake menyen som du kan se nedenfor.

Her kan du se sedlene maten er basert på.

De fem nye sedlene.
De fem nye sedlene.
money
50-lappen: Funnet: Krukke, ca 5200 år gammel funnet ved Limfjorden. Matretten: Blåskjellsuppe med dampede blåskjell og sprø urter.
money2
100-lappen: Funnet: Dolk laget av flint funnet nær Hindgavl. Matretten: Varmrøkt laks med poteter, røkt ost, urter og rips.
money3
200-lappen: Funn: Drakt funnet i grav ved Langstrup. Beltet er formet som en stor sol. Matretten: Nordisk bresola med egg fra Langstrup, beter og kjørvel.
money4
500-lappen: Funn: Bronse-beholder opprinnelig fra Hellas i år 300 før Kristus. Brukt som urne i Danmark. Matretten: Kalvebryst kokt i honningøl og timian servert med sesongens grønnsaker.
money5
1000-lappen: Funn: Hjulvogn med sol. Ca 3400 år gammel. Funnet nær Lammefjorden. Matretten: Gulrotkake med økologisk iskrem, ristede hasselnøtter, verbena og havtorn.
money6
The Money Meny», fantastisk øl servert til rettene. Jesper Møller og Daniel Christensen fra Restaurant Julian i Nationalmuseet.

PS: Reisen og opphold er betalt av Visit Denmark og Wonderful Copenhagen. Jeg står fritt til å skrive det jeg vil fra turen.

Forrige

Pizza med fire oster, valnøtter og honning

Helgekos: Brownie med nøtter og bringebær

Neste

Legg igjen en kommentar