Tagine med kylling og couscous

(Annonsesammarbeid med Lerstang/Gårdsand)

Jeg har en leirgryte med kjegleformet lokk. Den kalles en tagine eller tajine og den stammer fra Marokko. 

Det kjegleformede lokket har en funksjon foruten å se kul ut. Dampen fra maten som ligger i gryten sirkulerer rundt i lokket og holder på fuktigheten. 

Jeg har faktisk to av disse nydelige grytene. Den du ser på bildene i dette innlegget betyr litt ekstra mye for meg. Den fikk jeg av kokken i kantina i Bonnier – der jeg jobbet for flere år tilbake.
Laroussi, som han heter, kommer fra Marokko. Han lagde verdens beste lunsj til oss som jobbet i huset og det var faktisk en av grunnene til å bli i forlaget. For en mann! For en kokk!

Laroussi og jeg pratet mye om mat. Han visste hvor mye jeg interesserte meg for krydder og mat fra alle verdenshjørner. 

En dag etter påskeferien kom han med en gave til meg. I en plastpose lå en nydelig tagine fylt med små poser med eksotiske krydder som han hadde kjøpt på markedet i sin hjemby og fraktet på fanget på flyet tilbake til Oslo.

Det var bare rørende. Gryten har jeg brukt så mye siden jeg fikk den og ikke bare er den nyttig, den er også så vakker å se på. 

Jeg har en tagine til og den er uten dekorasjon. Den kjøpte jeg sist jeg var i Marokko. Jeg var på en tur i anledning en konkurranse jeg vant der jeg lagde menyen til Thor Heyerdahls 100 års jubileum. Du kan se menyen her. Den ble faktisk servert til Kongen og Dronningen.

Premien var en tur til Marrakech og atlanterhavsbyen Safi for å møte Madani Ait Ouhanni – det eneste gjenlevende medlemmet fra Ra 2- ekspedisjonen. For en ære å få møte ham og være med til Safi der Ra 2 seilte ut for over 50 år siden. 

Hva brukes taginen til? Det er er kokeredskap og som i Marokko settes rett på gassbluss. Første gang man bruker den må man senke den i vann i flere timer for å gjøre den klar for høy varme. Den vil sprekke hvis ikke. Taginen må tørke helt før du tar den i bruk. Dette gjør man altså kun en gang før man tar den i bruk før aller første gang. 

Merk at mange av de aller fineste og mest dekorerte tagine-grytene er ment for å servere ferdige retter i og ikke til å steke i. 

Le Creuset har faktisk noen tagine-gryter som kan brukes på kokeplater, keramiske og induksjon, så sjekk ut de hvis du skulle være på jakt.

Men nå tar jeg utgangspunkt i min gryte og den må i ovnen. Derfor anbefaler jeg deg å bruke en ildfast gryte eller -form med lokk til denne retten hvis du ikke har en tagine. Kanskje du har den gode gamle leirgryta römertopf? Da bruker du selvsagt den.

Se etter disse kyllinglårene på Meny og Jacobs.

Meny og Jacobs selger disse deilige kyllinglårene fra Lerstang. Jeg vil virkelig anbefale deg å lage denne nydelige tagine-retten med sitron, mandler, oliven og varme, aromatiske krydder. Det er en ekte godbit av en rett og alle vil like den. Det er jeg sikker på. 

Vanligvis lages denne varianten med salt-syltede sitroner. Jeg har oppskrift på disse her, men det er ingenting i veien for å bruke vanlige sitroner, men da er der viktig å finne sitroner med tynt skall for å unngå å få så mye av det tykke, hvite kjøttet innenfor skallet. 

Sørg for å vaske sitronen godt før bruk.

Først av alt: Gå på Meny og sikre deg store, flotte Lerstang-lår. 

Dette trenger du for å lage retten.
Solskinn i en gryte. Sitronene setter smak på retten, men skal ikke nødvendigvis spises.

Tagine med Lerstang-kylling og couscous

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 4

Ingredienser

 • 4 kyllinglår fra Lerstang
 • 1 sitron (finn en med tynt skall. Gjerne øko)
 • 1 dl grønne og sorte oliven (kjøp kvalitet)
 • 3 dl kyllingkraft
 • 2 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver
 • 2 små løk, skåret i to og så i tynne skiver
 • 30 g smør + 2 ss olivenolje
 • 1 dl mandler (kok i vann og fjern skinnet)
 • 1 ss korianderfrø
 • 1 ss sort pepperkorn
 • 1 ts safrantråder
 • 1 ts gurkemeie
 • 4 skiver fersk ingefær
 • Frisk koriander
 • Couscous
 • Salt og pepper

Slik gjør du

1

Ha safrantråder i et glass med 1 ss kokende vann eller 1 ss vodka. Dette for å få ut mest mulig farge og smak av safranen.

2

Ha pepperkorn og korianderfrø i en tørr panne og varm til du kjenner aromaene komme ut av frøene. Støt krydderne og bland med gurkemeie.

3

Del kyllinglårene i to ved å brekke leddet på midten. Skjær rundt. Salt og pepre stykkene.

4

Smelt smør og olje i en panne. Ha kyllingen i pannen og brun den. Ta ut kyllingstykkene og ha løkskiver i pannen (i smøret som kyllingen har stekt i). Mykne løken noen minutter.

5

Tilsett krydder og hvitløksskiver. Rør godt.

6

Hell på kraft og safran. Sørg for å få med alle safrantrådene. Kok i noen minutter. Ha dette over i tangine/ildfast gryte/form. Legg kyllingstykkene på toppen.

7

Del sitronen i båter. Ta bort stener. Stikk sitronbåtene inn i mellom kyllingstykkene.

8

Skjær halvparten av mandlene i staver. De hele strøs over gryten sammen med oliven og en liten neve korianderblader.

9

Sett på lokket og sett i ovnen på 180 grader i ca 1 time og 15 minutter. Sjekk at kjøttet faller fra beinet. Da er retten ferdig. Prøv å unngå å åpne lokket på gryten under steketiden, for litt av poenget er å holde dampen inne i gryten.

10

Kok couscous som anvist på pakken. Dryss over mandelstaver og korianderblader.

Jeg har et drikketips hvis du ønsker et glass vin til retten. Dog Point Sauvignon Blanc 2019 fra New Zealand er en meget stødig og passe aromatisk hvitvin til denne retten.

Forrige

Perfekte pommes frites

Fransk cowboygryte

Neste

Legg igjen en kommentar