Perfekte pommes frites

Pommes frites er fantastisk godt når de er laget skikkelig. Det er ikke så vanskelig å få til, men du må gjennom tre prosesser for perfekt resultat, og akkurat nå på vinteren er det mye enklere å få til det lille ekstra som skiller greie pommes frites og fantastiske pommes frites?

Hvorfor det? det skal du snart få greie på.

Jeg bruker gjerne Beate-potet. Den holder formen godt under alle de tre stegene poteten skal gjennom.

Først skreller du poteten og skjærer dem i staver. Ikke for tynne og ikke for tykke. Poteten miste vann under fritering og for at pommes friten ikke skal bli for tørr, må de ikke være for tynne. Jeg vil si sånn cirka 1-1,5 cm tykke.

Så skal potetetstavene kokes møre i saltet vann. Gjør som italienerne og salt vannet godt – som havet. Det er viktig å få smak inn i potetene på dette tidspunktet, for da kan du salte lite etter fritering og alle vet hvor vanskelig det kan være å salte pommes frites når de kommer ut av gryta. Mye krydder fester seg på noe og ikke noe på den andre delen.

Ok. Når du har kokt potetene møre sper du dem på et brett med kjøkkenpapir. Gå ut. Ja. Gå ut på trappa, verandaen, hold brettet ut av vinduet. Whatever. Du skal få fuktigheten ut av potetene og da må potetene luftes. Jeg sendte Erik ut på verandaen i 10 minus og der sto han til potetene ikke ga fra seg mer damp. Så derfor, mine damer og herrer, er det nå på vinteren du lager de beste pommes fritene.

Det går i alle fall fortere. Heston Blumentahal sier at man skal sette brettet i fryseren, men jeg vil ikke ha varme ting inn i fryseren, altså. Det tror jeg ikke er så bra.

Når pommes fritene har dampet fra seg med fuktighet varmer du en liter solsikkeolje i en høy gryte. Du må tenke sikkerhet når du friterer og du må alltid ha et lokk for hånden for å legge på gryta hvis det skulle begynne å brende. Det er det eneste som kveler flammene. Bruk aldri vann til å prøve å slukke en brann i en oljegryte.

Du skal heller ikke bruke kjøkkenvifte for oljepartikler kan gå opp i viften og antenne.

Ok. Jeg har fritert mye og jeg har aldri hatt problemer, så ikke bli redd.

Når oljen er varm kan du begynne å fritere en batch med fries. Du ser at oljen er varm ved å legge en potetstav i oljen. Hvis det bobler rundt poteten er oljen varm nok. Hvis ikke, tar du den opp og venter litt til.

Start med en batch med potetstaver. Fyller du i for mange vil potetene koke i stedet for å friteres. Bruk en hullsleiv til å løfte potetstavene ut av oljen når de føles lettere i vekt og fargen er lys gyllen.

Legg på rist.
Når du har fritert alle potetstavene en runde kan du fritere dem siste gang rett før servering. Det tar ikke lang tid å få til siste, avgjørende runde med fritering.

Når potetstavene er gylne, sprø og herlige er de ferdige. Ta dem ut og legg på rist før du drysser litt salt over.

Voila! Da er det bare å servere til biff, kylling, grønnsaksrett eller bare til kos.

Forrige

Duck Madras –indisk karrirett som kjennes helt ut i tærne

Tagine med kylling og couscous

Neste

2 kommentarer om “Perfekte pommes frites”

  1. Hvor stor mengde er en batch med pommes frites?😀
    P.S. Takk for fantastisk bra info om god mat og oppskrifter

    Svar

Legg igjen en kommentar