Taco som flytter fjell

Taco kan være så mangt. Ifølge taco-dronningen Rosio Sanchez kan du putte hva du vil i en taco. Det synes jeg er en fin leveregel. Jeg er ikke superhappy for den vanlige fredagstacoen. Jeg liker langstekt kjøtt, masse chili (forskjellige typer) en god salsa og grillet mais. Og så liker jeg å bruke lomper. De er myke og den perfekte wrap til tacofyllet. Til denne tacoen brukte jeg økologisk bibringe fra storfe som jeg fikk på lokalbutikken min. Det langstekte jeg i mange timer på lav varme. Kjøttet falt av beina og alt det der. Et perfekt utgangspunkt for en deilig taco. Dessuten har jeg nå fryseren full av deilig tacofyll som jeg kan ta opp når jeg vil.

Økologisk bibringe.
Økologisk bibringe.

Så kommer vi til chilien. Jeg bruker ikke vanlig rød chili fra hylla. Jeg kjøper tørkede meksikanske chili som du faktisk får i krydderhyllen. Ancho er en mild poblano-chili med smak av kaffe og lakris. Morita er en sterk chipotle-chili med hint av tobakk og sjokolade. Super! Guajillo er en medium sterk mirasol-chili. Smaker søtt av bær og grønn te. Nærbutikken min på Frogner har tørket chili. Sjekk ut det fine utvalget deres her.

Tørket chili i alle styrker.
Tørket chili i alle styrker.

Til et kilo bibringe brukte jeg en pose av hver chili. Det flytter på seg, så er du ikke så vant til sterk mat, bør du redusere mengden.

Chiliene ristes kjapt i en varm, tørr panne. Så legges de i en bolle vann i 15 minutter. Skjær så bort stilker og frø og grovhakk dem.

DSCF4428

Kjøttet: Så skal selve tacogryta lages. Start med å krydre kjøttstykkene med litt salt og pepper. Brun dem i en gryte og legg dem til side. Så hakker du en løk og et par hvitløksfedd. Mykne dem i gryten. Tilsett chiliene og hele 2 stjerneanis. Grovhakk 6 plommetomater og tilsett gryten sammen 1 laurbærblad og 1 ts malt spisskummen. Salt godt og sett i ovnen på 110 grader i 4 timer. Når kjøttet faller fra beina fisker du ut stjerneanis, bein og slingser fra kjøttet. Gi gryten et oppkok og kok sausen inn til gryta er saftig, men innkokt. Smak om du synes det mangler krydder.

DSCF4434
Salsa verde.

Salsaen jeg bruker er en salsa verde. Den får du oppskrift på her.

Mais på grillen.
Mais på grillen.

Grillet mais er deilig tilbehør til taco. Hele maiskolber kan grilles på utegrill eller på grillpanne. Skjær av kjernere når de er ferdiggrillet.

All set!
All set!

Jeg liker å ha flere sauser til. Jeg lagde en sjukt god limemajones til. Majones lager du på 20 sekunder, så det er bortkastet tid og penger å kjøpe i butikken.

DSCF4429Limemajones: 1 helt egg kakkes i en beholder. (Kast skallet, ikke sant?) Tilsett 1/2 ts dijonsennep, et dryss flaksalt, finrevet skall og saft av 1 lime. Ta frem stavmikseren og tilsett solsikkeolje i jevn strøm. Du trenger ca 1 dl olje, kanskje mer. Det kommer an på eggestørrelsen. Pisk til du har en stiv og fin majones. Tar 20 sekunder, altså. Smak til om du vil ha mer lime i den.

Varme lomper.
Varme lomper.

Varm lomper i pannen (tørr panne) og bruk som lefse. Ha på kjøtt, majo, salsa, mais og masse koriander. Superyummi!

DSCF4447
Supergod oransjevin til maten.

DSCF4465

Pakk sammen og nyt!
Pakk sammen og nyt!
Forrige

Flammenes herre

I fyr og flamme med Gregory Paul

Neste

Legg igjen en kommentar