Syltetøy av grønne tomater fra slottshaven

Kjører du forbi Lindköping i retning innsjøen Vänern kommer du til Läcko Slott. Rett ved siden av ligger Naturum som er et lite konferansehotell og økologisk restaurant. Stedet har en deilig frokostbuffet med bl.a hjemmebakt brød (opskrift på disse kommer senere her på bloggen) og hjemmelaget syltetøy. På min reise i Vest-Sverige har jeg fått smake syltetøy av grønne tomater. Alle steder har det vært smakssatt på forskjellig måte med forskjellige krydder. Min favoritt fant jeg på frokostbordet på hotell Naturum. Jeg spurte Cilla Rask som jobbet på kjøkkenet om det var mulig å få oppskriften. Cilla stilte gladelig opp og fortalte meg akkurat hvordan det deilige syltetøyet lages.

Cilla Rask
Cilla Rask

Hun får økologiske grønne tomater enten fra den franske slottskjøkkenhaven til gartner og hagedesigner, Simon Irvine eller fra Lilla Läbeck som driver økolgisk gårdsbruk i nærheten. Det kan være vanskelig å finne grønne tomater i Norge kanskje, men kanskje du har noen på tomatbusken din som ikke når å bli røde før frosten kommer?

Gartner Simon Irvine har kontroll på den økologiske slottskjøkkenhagen. Grønnsakene blir servert i restaurant Hvita hjorten på hotellet Naturum, som ligger rett ved Läcko Slott.
Gartner Simon Irvine har kontroll på den økologiske slottskjøkkenhagen. Grønnsakene blir servert i restaurant Hvita hjorten på hotellet Naturum, som ligger rett ved Läcko Slott.

Slik lager du Cillas syltetøy av grønne tomater:

1 kg grønne tomater skives og legges i en form. Stø over 700 g sukker og la dette stå natten over i kjøleskapet. Fordi dette vil trekke væske ut av tomatene, trenger du ikke tilsette vann i kokeprosessen.

Dagen etter: Ha tomater, sukker og væske over i en gryte. Tilsett 2 ss sitronsaft, 1 ts revet sitronskall, 1/2 vaniljestang og 1 ts kardemommekapsler. Kok opp til 107-108 grader og la dette kjøle ned. Ta ut vaniljestang og kardemommekapsler før du har syltetøyet over i sterile glass. That’s it!

Morgenstund før frokost.
Morgenstund før frokost.
Forrige

Akkurat nå spiser Kongen og Dronningen menyen min

Reinsdyr rullet i tørket sopp med smørdampet kål, pærer og potetkake

Neste

Legg igjen en kommentar