Svensk tapasbord    

Når man har gjort storinnkjøp på Strömstad Mat i Sverige, vil man ha noe som går kjapt å lage når man kommer hjem. Men det må ikke være hva som helst, for man har jo håndplukket alle godsakene i butikken og man vil nyte disse ferskvarene og feire at man har hatt en fin tur (kanskje sammen med noen hyggelige folk) og spart masse penger på kvalitetsvarer.
Les om utvalget på Strömstad mat her.

Et svensk tapasbord er det man vil stelle i stand!

Når du er på Strömstad Mat lønner det seg å benytte seg av de deilige ferskvareavdelingene for skinker, oster og grønnsaker. Nyskåret skinke smaker bedre enn plastpakket.

Smak på ostene og bestem dem for de du likte aller best. Betjeningen skjærer akkurat så stort stykke som du ønsker å ta med deg.
Disken bugner av fristelser. Ta med noen deilige olivener og fylte pepperfrukter.
Hva med noen ferske sjøkreps eller røkt fisk fra fiskedisken?
Ta med deg noen eddiker og oljer i små flasker. Smak deg frem til dine favoritter og la betjeningen tappe dem på flasker. Neste gang du kommer tilbake tar du tomflaskene med og får fylt dem på for 10 kroner. Eddikene smaker godt til oster og i salater.

Prestost
Prestost og deilige svenske skinker.

Jeg tok med fikeneddik som var super til salat og den prisbelønnede daddelbalsamicoen, som var perfekt sammen den økologiske Prestosten jeg kjøpte med. Apropos denne osten. Jeg bestilte et stykke på 174 gram. Det er et fint stykke for en person, da det er bare jeg i husstanden som spiser ost. Dette var den virkelig gode, mellomlagrede Prestosten, som attpåtil var økologisk. Prisen kom på 15,50. Her måtte det være en feil, sa jeg. Det var det ikke. Oh Lord! Et tilsvarende stykke ost i norsk butikk ville jo ha kostet tregangeren.

refill av eddiker
Refill av eddiker.

Ingen Sverigehandel uten kjøttboller. Jeg valgte de økologiske og angret ikke på det. Vet du forresten at du får økologisk bacon og frittgående kyllinger på Strömstad Mat? For meg er dette viktige varer å prioritere da jeg er opptatt av dyrevelferd og økomat. Skal jeg først spise kjøtt vil jeg vite at dyrene har levd et godt liv.

Stokes Bloody Mary Ketchup er fantastisk god, og hvis du tilsetter et par spiseskjeer med denne i pannen rett før kjøttbollene er ferdigstekt får du en herlig rett til tapasbordet.

Halloumiost er kanskje ikke så kjent? Jeg elsker det og det er det perfekte kjøttfrie alternativet. Strömstad Mat har økologisk halloumi og den er perfekt å skjære i skiver og grille på en grillpanne eller grillen. Hell litt god olivenolje over ved servering og dryss litt av deilig tørket, økologisk ramsløk som du finner i krydderhyllen.

Stokes. Fantastiske ketchuper.
Stokes. Fantastiske ketchuper.

I grønnsaksavdelingen fant jeg fargerike tomater som er perfekte som en egen tomatsalat. Jeg tilsatte thaibasilikum som smaker litt lakrisaktig og setter et spennende preg på salaten. Man trenger krønsj. Aprikosmandler. Hørt om dem? Ikke jeg heller. Du får dem på poser. De er mindre enn vanlige mandler og lettsaltet. De er helt perfekte for salaten min. Og de som blir tilbake vil du snacke på. Trust me!

Deilige nybakte brød og svenske knekkebrød passer på et tapasbord. Du har et stort utvalg i bakeri-avdelingen. PS: På disken står en kanne kaffe og ”fika”. Det er til gjestene. Lurt å ikke gå rundt med lavt blodsukker når du skal handle, så ta en fikastopp.

Strömstad Mat ligger i senteret Gallerian. Rett ved utgangen fra matbutikken ligger butikken Iems. Her kan du handle med deg pene fjøler og små skåler til tapasbordet. Jeg plukket med meg både grønn marmorplate, trefjøl, brødkurv og en liten skål.

Har vi alt nå? En snartur innom Systembolaget som ligger i bygget ved siden av, og så straka vegen heim for å spise deilig, svensk mat.

Mitt svensk tapasbord

J49A3993
I brødkurven: Steinovnsbaguette. Div. økologiske knekkebrød fra Tre Kullor. Svensk, økologisk smør til brødet. Fikeneddik og daddelbalsamico. Fantastisk halloumi med pære.
J49A3991
Skiver av Svartrøkt bog. Skiver av vedrøkt skinke. Økologisk prestost. Fin fjøl fra Iems på Gallerian Strömstad.
J49A4001
Økologiske kjøttboller stekt i Stokes Bloody Mary Ketchup.
J49A3994
Grønne oliven med mandler og manchegoost. Pepperfrukter fylt med ferskost. Alt fra ferskvareavdelingen. Hjemmelaget hvitløksmajones laget på egg fra frittgående høner. Oppskrift her. Den fine marmorplaten er fra Iems på Gallerian Strömstad.
J49A3996
Tomatsalat av tre typer tomater. Økologiske aprikosmandler og økologisk thaibasilikum. Litt god extra virgin olivenolje og fikeneddik over salaten.
J49A3980
Grillet økologisk halloumiost med nachipære og tørket ramsløk og god olivenolje. Halloumiosten må varmebehandles over tid for ikke å smake viskelær. Den smaker fantastisk godt og ganske salt.
J49A3982
Pretty nice, eller hva?

Savner du noe på bordet er det din egen skyld. Da er det bare snu og kjøre tilbake til Strömstad Mat.

Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med Strömstad Mat og Gallerian Strömstad. Det var helt naturlig for meg å takke ja til et slikt samarbeid med tanke på deres sterke fokus på kvalitetsvarer, bærekraftighet og økologi. 

 

Forrige

Sommerens steder i Barcelona

Spis deg verden rundt på Øya!

Neste

Legg igjen en kommentar