Spaghetti carbonara med røkt fisk

Spaghetti carbonara lages med eggeplommer, parmesanost og guanciale (speket svinekjake). Det er selvsagt den aller beste måten å lage carbonara på.

Forrige uke kom jeg over et fantastisk flott stykke med røkt blåkveite. Konsistensen er silkemyk og smaken er fantastisk. Jeg fikk lyst å bytte ut guanciale med fisken. Det viste seg å være et meget heldig valg.

Pastaen lagde jeg selv, men det må du overhode ikke gjøre hvis du ikke vil. Jeg lagde min med siktet speltmel. Oppskriften er enkel og er til to personer:

200 g mel

2 egg

1 ts olivenolje

1 klype salt

Slik gjør du:

Elt og la hvile i kjøleskap før du kjevler den ut med pastamaskin eller kjevle. Skjær i strimler til spaghetti. Kok i lettsaltet vann noen minutter. Smak og avgjør når den er ferdig. Det er en smakssak.

Hjemmelaget pasta laget på spelt.

Les mer: Slik lager italienske husmødre pastaen sin.

Finn frem en stekepanne. Varm 2 ss olivenolje og legg et delt hvitløksfedd i pannen. Oljen skal ta til seg smaken av hvitløk.

Kast så hvitløken.

Skjær fisken i terninger og ha dette over i pannen. Ha 1 ss smør i pannen. Siden vi ikke får fettet fra svinekjakene, må vi tilsette litt mer smak i form av smør.

Tilsett 4-5 spiseskjeer med pastavann. Det inneholder stivelse og egner seg til å lage pastasaus av. Ta platen av varmen. Tilsett to eggeplommer og rør dette inn i sausen. Nå kan du tilsette litt og litt av pastaen. La pastavannet være igjen i gryten i tilfelle du trenger å spe på mer.

Vend inn pastaen i sausen slik at den er dekket av glinsende og deilig saus.

Finriv en god neve parmesan og ha den klar. Dryss over pastaen og bland forsiktig. Kvern pepper over og server.

Carbonara med røkt blåkveite.
Forrige

Vi har gjort jobben for deg! Her er 20 viner til skalldyr

Froskelår og lavendel på Frogner

Neste

5 kommentarer om “Spaghetti carbonara med røkt fisk”

 1. Helt fantastisk rett i sin enkelhet! Jeg brukte røkt kolje og hadde i tillegg asparges og revet sitronskall. Nam 😉

  Svar
 2. Hei Helle – jeg prøvde meg på en tradisjonell carbonara sist weekend, hadde kjøpt inn alle ingrediensene og gledet meg stort, belønning fordi jeg prøver passe vekt i ukedagene (Korona, æsj!). Men den ble kornete og spjælete, ikke blank, myk og glinsende fet, jeg ble skikkelig skuffet og lei meg. Hva gjorde jeg feil? Stekte flesket glassaktig, så sprøtt, hadde over den nykokte pastaen og blandingen av egg og ost, og spedde med litt pastavann.
  Jeg spør selv om jeg ikke fulgte denne oppskriften, men fordi du pleier alltid å ha gode svar og forklaringer på akkurat slike ting som oppstår underveis. I oppskriften jeg googlet stod det 2 hele egg, er det her feilen ligger, eggehvita som skiller seg, kanskje? Mathilsen Marianne

  Svar
  • Vet ikke om du fikk svaret mitt. Plutselig var det borte, så jeg skriver det på nytt:
   Du har nok brukt for mye varme. eggeblandingen er sensitiv og du kan ende opp med eggerøre aka kornete konsistens slik du beskriver her. Du bør tilsette litt og litt pastavann i eggeblandingen for å lage en glatt saus. Når du har blandet alt er det mye tryggere å blande den med pastaen uten at eggene blir til eggerøre. Det er nok derfor mange jukser med litt fløte, for det er enklere å få et bedre resultat med fløten. Så det du må gjøre er å ta litt vann av gangen til du har en fin og glatt saus og så vende pastaen inn i sausen, men ikke la pannen stå på varmen. Ikke gi opp! Det er vrient, dette, men fullt mulig å få til! Bedre lykke neste gang:)

   Svar

Legg igjen en kommentar