Sjømatrisotto med kongekrabbe og vaktelegg

Kysten renner over av kongekrabbe, men allikevel koster et kilo rundt 400 kr. Det er noe alvorlig sykt med loven om regulert kongekrabbefiske når vi alle vet at disse krabatene spiser opp alt av liv langs havbunn. Med en skremmende prosent «feilernæring» hos nordmenn, der vi spiser alt for mye rødt kjøtt og feite blandingsprdukter, kunne den fettfattige kongekrabben komme inn som en redning til folks helse. Min oppfordring er: Øk kvotene på fiske av kongekrabbe, senk prisene betraktelig og la vanlig folk få muligheten til å spise mer skalldyr.

Men nå over til dagens rett der du trenger små mengder kongekrabbe:

Det er ikke noen sak å lage risotto. Du må bare tilføre en stor dose kjærlighet.

Jeg lagde risotto med skalldyrkraft, smørstekt kongekrabbe og bløte vaktelegg. Det ble et fantastisk herlig måltid, kan du tro.

Først lager du skalldyrkraften. Den lager du enkelt ved å dampe blåskjell i vann, vin, hakket løk og hakket hvitløk. 1/2 løk og 2 fedd hvitløk til et nett blåskjell. 1 glass hvitvin og 1 liter vann.
Kok opp vannet og tilsett løk, hvitløk og vin. Så legger du i blåskjellene og setter på lokk. 10 minutter etter er blåskjellkraften ferdig. Du trenger bare kraften til denne oppskriften, men kast for all del ikke blåskjellene ut. Spis dem som forrett.

Når du kjøper blåsjell i butikken får du dem i et nett og så i en pose. Med en gang du kommer hjem fjerner du posen og klipper du opp nettet og legger blåskjellene over i en bolle og setter den i kjøleskap. Blåskjell er levende og de vil kveles hvis du ikke gjør dette. Hvis de er døde når du skal tilberede dem vil de ikke åpne seg i dampeprosessen.

Jeg kjøper helst rå kongekrabbe hvis jeg kommer over det. Da kan jeg steke den i pannen og krydre som jeg vil. Et bein er nok til 2-4 personer i denne retten. 200 g risottoris er nok til to personer.

Ferdigdampede blåskjell klare til å nytes. Men de skal ikke i risottoen, så server dem separat med litt hvitløksmajones og godt brød som en forrett.

Slik lager du risottoen:

Ca 1 l blåskjellkraft (den har du allerede laget)
1 halv løk finhakkes

2 fedd fersk hvitløk finhakkes

1 ss smør og 1 ss olivenolje blandes i en varm panne. Ha i løken, skru varmen ned til middels. La løken ”svette” i ca 15 minutte til den er gjennomsiktig. 
Rør jevnlig.

200 g risottoris tilsettes. Skru opp varmen og rør rundt i et par minutter til kornene blir lett gjennomsiktige. Tilsett et kjøkkenglass hvit vermouth, prosecco eller hvitvin, og rør til væsken har trukket inn i risen. Deretter tilsettes en øse kraft. Jobb kraften rolig inn i risen. Tilsett mer kraft og la risen absorbere kraften mellom hver øse. Bruk ca. l liter kraft, kanskje litt mer. Bland inn safrantråder for å få en deilig smak til risottoen. 5-6 tråder. Rør forsiktig i ca. 15-20 minutter. Ta pannen av varmen. Mens risottoen fremdeles er litt fuktig tilsettes 35 g smør og 50 g parmesan. Riv skallet av 1/2 sitron og finhakk 3 ss bladpersille. Rør dette godt inn.

Rens kongekrabben og stek stykkene i smør. Salt og pepre lett. De minste bitene grovhakker du og blander inn i risottoen. De største stykkene havner på toppen av risottoen sammen kokte vaktelegg. Du kan også bruke vanlige hønseegg, kokt eller posjerte.
Server i varme tallerkner og dryss god olivenolje over og pynt med persille.

Safrantrådene farger risottoen.
Invester i god safran. Selv om dette er verdens dyreste krydder, trenger du ikke mange trådene for å oppnå flott farge og smak.
Sitronskall, smør  og parmesan blandes  i risottoen rett før servering.

Frister det med mer risotto? Klikk her for min Sopprisotto

Forrige

Entrecôte med urtedrakt

Ghee – klaret smør

Neste

Legg igjen en kommentar