Siciliansk fiskerett

Har du «hvit måned»? Ja, da anbefaler jeg deg å drikke hvitvin og spise hvit fisk. Jeg har akkurat det du trenger for en hvit aften!

Jeg har vært i Italia i romjula og nyttårshelgen: Firenze, Modena og Bologna. For et fantastisk matland. Jeg elsker italiensk mat og drikke. Tenk pizza, pasta, bolognesenegroni. Tenk Spritz. Ai Madonna! Det beste i verden!

Før jul intervjuet jeg den i Norge som har aller best peiling på italiensk mat, nemlig Dag Tjersland (Skur 33 og Baltazar). Han lærte meg å lage risotto slik italienerne lager den. Han er mester på fisk og skalldyr, og tar du turen ned til Skur 33 på Festningskaia i Oslo, kan jeg love deg at du får en fantastisk matopplevelse. Og det er Dags fascinasjon for fisk og skalldyr som gjør at jeg får lyst å lage denne retten.

Men tilbake til Italia: På vår tur ble det mye pasta. Kanskje litt vel mye tung pasta og, ikke minst vår nye favoritt, Tortellini in brodo. Når man kommer hjem til hverdagen er det fisk man har lyst på. Og en av de beste fiskene vi kan få er smørflyndre. Den er så delikat i kjøttet og egner seg så godt til italienske smaker som kapers, sitron og oliven. Dette hadde vi lyst på. Fiskehandleren vår, Fjelberg hadde smørflyndre inne i butikken i går og da var saken avgjort. Det som også er bra med denne retten som jeg har laget, er at den er ferdig på 10 minutter. Ekte fastfood og gourmet på en gang.

DSCF7551

Før jul var jeg på vinsmaking av januarnyhetene til Nondos. De importerer kun naken vin (vin uten fatpreg og tilsetninger). En vin som utpekte seg på vinsmakingen var en uklar, gul hvitvin fra vinhuset Altura på Isola del Giglio utenfor Toscana, Altura Ansonaco. Dette er en skikkelig spesiell vin. Den er ufiltrert, smaker eple, litt tropisk frukt, litt blomstrende og mineralsk. Vinen er laget på en lokal drue som heter Ansonaco som vokser i det toscanske kystlandskapet og på Sicilia.

Jeg hadde lyst til å drikke denne vinen til fiskeretten min og se om den passet til. Det ble en supermatch som jeg vil komme til å huske lenge. Den er strålende på egenhånd, men sammen med fiskeretten blomstret den. Jeg vil påstå at dette er en av de mer vellykkede mat/vin-opplevelsene Erik og jeg har hatt her hjemme i stua.

Tilbake til maten. Her kommer oppskriften på retten:

Smørflyndre med fennikelsalat, kapers, oliven, pinjekjerner, bakte tomater og brunet smør.

Fisken: Du har nå smørflyndre-fileter på benken. Beregn 200 gr per person. (dvs to fileter). Legg dem på et bakepapir på en stekeplate og forvarm ovnen til 200 grader. Strø litt flaksalt over. De skal være i ovnen i maks 8 minutter. Du kan se på fargen når de er ferdige. Hvit fisk = ferdig. Nå er det enkelt å bruke en stekespade til å overføre dem over på fatet.

Poteter: Rene, små deilige gourmetpoteter av et eller annet slag som du finner i butikken. Del dem i to og kok dem i lettsaltet vann.

Fennikelsalat: Skjær en fennikel i tynne-tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin eller siden på et høvlejern. Bruk også litt av den grønnere delen på fennikelen (delen som ser ut som en stangselleri) for den har enda mer anissmak i seg. Bland fennikelskivene (løvtynne) med litt sitronsaft og god olivenolje. Et lite dryss flaksalt og litt kvernet pepper er fint.

Tilbehør:
lettristede pinjekjerner: Du trenger et par spiseskjeer per person. Og du rister dem lett i en varm panne uten fettstoff. Men pass på, de blir fort brent.
Oliven: Jeg bruker sorte kalamataoliven som jeg skjærer i skiver.
Kapers: Det må til! Skyll kapers fra glass. Et par spiseskjeer per person er fint.
Tomater: Jeg brukte søte, små plommetomater som jeg skjærte i båter og bake i ovnen med litt olivenolje i 10 minutter slik at de ikke er helt rå.

Så til det viktigste: Sausen. Den lager du ved å smelte 50 g smør (til to personer) og la det bli lettere lysebrunt og dufte av nøtter. I en panne legger du oliven, kapers, pinjekjerner. Så heller du over smøret uten å få med grumset i bunnen på gryten. Hell så over 2 ss god olivenolje og 1 ss sitronsaft. La dette bli varmt, men ikke koke.

Anrett poteter i bunnen, med fennikelsalat ved siden av. Tomater ved siden av og så fisken over potetene. Så øser du over smøret som nå har alle de deilige ingrediensene. Dette er god mat, kan jeg si dere. Og med den vinen til, kan du bare droppe å dra på restaurant.

DSCF7544

Forrige

Ekte kjøttsuppe

Eriks fabelaktige kjøttboller

Neste

Legg igjen en kommentar