Seks akevitter til rakfisk

Så er den tiden av året igjen. Rakfisk-sesongen. Tiden for alene-hjemme-date med meg selv. Ja, det er faktisk slik. Jeg spiser rakfisk alene. Mannen min liker det ikke, og jeg elsker det. Da må det bli slik. Og jeg koser meg med det. Jeg storkoser meg!

Da dekker jeg opp fint med alt tilbehøret og god drikke. Jeg har prøvd mange forskjellige drikker til rakfisk: Rosévin, champagne og hvitvin. Det fungerer kjempebra. Men av og til er det øl og akevitt som er det perfekte følget. Slik ble det denne kvelden. Faktisk ble det seks forskjellige akevitt.
Ølet jeg velger til akevitt må helst være en helt vanlig pilsner-type. Man blir tørst av rakfisk og et enkelt tørsteslukkende øl er det jeg liker. Når det kommer til akevittene har jeg valg ut er det seks meget forskjellige typer. Så spennende å smake hver og en til den vellagrede fisken.

Ja, for rakfisk er ikke lett å matche med drikke. Du har en stinkende, vellagret og fermentert fisk, rå rødløk, syltede rødbeter, rømme, mandelpoteter, godt flatbrød og kvalitetssmør. Slik spiser jeg rakfisk. Mange velger annet tilbehør og det er opp til hver og en. Det er ikke noe som er rett eller galt.

Jeg har altså testet seks forskjellige akevitter opp mot rakfisken. Her er mine notater og meninger.

Opland Small Batch Bourbon Casks
Kr 449,90 for 50 cl. Modnet på sherry- og bourbonfat i totalt 6 år.
Denne dufter fantastisk aromatisk og smaker mye. Den perfekte avec og muligens litt for flott å bruke til rakfisk da smaken på akevitten blir litt for skarp og kraftig til fisken og tilbehøret. Men prøv den og se om den passer dine smaksløker.

Strand Brænderi Juleaquavit
Kr 359,90 for 50 cl.
Jeg elsker alt dette brenneriet lager. Snakk om spennende dråper.
Smaken av poteter, karve, fennikel, multebær gir en deilig, vaniljeaktig smak til den sterke fisken. Selv om denne egentlig passer bedre til ribbe og pinnekjøtt skal den ikke avskrives til rakfisk. Jeg liker kombinasjonen veldig godt.

Løiten Juleaquavit 2019
Kr 319,90 for 50 cl.
Jeg synes denne er spennende og den er faktisk en av favorittene mine til rakfisken. Jeg kjenner overraskende mye smak av korianderfrø og anis, og det liker jeg. Kanskje for mye for noen, men for meg ga den en helt ny opplevelse til maten.

Julestemning akevitt
Kr 299,90 for 50 cl. Modnet 12 md på sherryfat.
Dette er en akevitt jeg vil foreslå for nybegynneren. Den er mild og enkel å like. Du kjenner definitivt hint av appelsin, som passer godt til rakfisken. For mild akevitt for meg, men helt sikkert en vinner på julebordet både pga navnet og utseende på flasken. Kjetil Devig som jobber i Pakhaus As har designet flasken.

Gilde Juleakevitt 2019
Kr 304,90 for 50 cl
Dette er en juleklassiker som fungerer fint til all type julemat og faktisk også til rakfisken. For den som ikke liker akevitt kan denne være litt vanskelig å svelge, for den smaker slik man forbinder med akevitt.

Lysholm Linie Live Christmas Edition
Kr 444,90 for 70 cl. Modnet 4 år på sherryfat.
Denne er definitivt en av mine favoritter hvis jeg skal gå i det mer klassiske sporet. Den er skarp og ren. Den renser munnen og det er faktisk det jeg ser etter når jeg spiser en så spesiell rett som rakfisk der rå løk og fermentert fisk er hovedkomponentene.


Forrige

Slik gikk det med de unge kokkene i S.Pellegrino Young Chef

En kjærlighetserklæring til paella

Neste

Legg igjen en kommentar