Salmalaks vs. Frøyas

Begrepet Salmalaks har trengt seg inn i de norske hjem. Det er ikke bare laks man har til middag, det er Salmalaks. All annen laks er uinteressant, kan det virke som.
Jeg er en av de som tok i bruk Salmalaks tidlig. Jeg var stor fan av konseptet og likte tanken på å få fersk laks når jeg måtte ønske det – til og med på en mandag, som vanligvis er en dårlig fiskedag. Fiskedisken på min lokale ICA var ikke et alternativ, for der lå laksen slapp og lite tiltalende. Bare tanken på å spise rå ICA-laks kunne frembringe matforgiftning. Hurra for Salma, var stemningen da. Nå er den en litt annen.

For det første må det nevnes at oppdrettsfisk i seg selv er noe man bør ha en mening om. Er det greit å støtte en slik næring? Det kan ikke jeg bestemme for deg. Har du lyst på laks, er det oppdrettslaks du får store deler av året. Villaksen er vanskligere å få tak i.

Årene har gått og jeg tok det for god fisk at kvaliteten på Salmalaks var tipp-topp. Selveste Hellstrøm skrev en egen kokebok om produktet og fikk chefer over hele verden til å teste fisken. Salmalaks var det eneste alternativet vi nordmenn hadde til fiskedisken på supermarkedet og til de få ordentlige fiskehandlerne som var igjen i landet.
Jeg valgte Salma gang etter gang. Helt til det en dag det slo meg: Dette er da et ekte rælprodukt! Konsistensen er trevlete. Kjøttet er kompakt og fisken smaker lett metallisk.
Min teori: Salmalaks er blitt så populært at kvaliteten har gått rett vest.
Jeg sluttet rett og slett å kjøpe det.

Den siste tiden har det kommet flere vakumpakkede laksefileter i butikken. Og det var med stor skepsis jeg testet ut en av produsentene. Frøyas heter en av nykommerne. Jeg ble svært overrasket! Den er saftig og fet i konsistensen. Du slipper metallsmaken (fordi matten som fisken ligger på er laget av plast) og fisken er ikke så kompakt som konkurrenten. Produktet kommer i to kvaliteter: En sashimikvalitet som koster en tier mer for kiloen enn kvaliteteten lavere.

Min oppfordring til deg er å teste nykommerne på markedet, for det føles som om Salma er blitt for store og ikke klarer å opprettholde kvaliteten som de hadde da de først kom på markedet.
Jeg er spent på hva du mener. Test ut og kommenter gjerne innlegget.

Uansett skal Salma ha en ting: De har lært nordmenn å spise mer fisk. Rå fisk også. Det er da noe, selv om næringsinnholdet ikke kan måle seg med ekte villaks.

PS: Innlegget er skrevet på eget initiativ. Jeg er ikke blitt kontaktet av Frøyas for å teste produktet. Laksen er kjøpt i butikk for egne penger. Så det så:)

Forrige

Bulgur på den beste måten

Pasta med kylling og mispel

Neste

18 kommentarer om “Salmalaks vs. Frøyas”

  • Laks fra Frøya er ikke Salmalaks. Salmalaks skiller seg klart ut ifra Frøyalaks.
   Salmalaks fra Bømlo er det beste på markedet i dag,det gjenspeiler seg på produksjonsmåten.

   Svar
 1. Jeg er helt enig! 🙂 Skulle gjerne fått vill-laks vaakumpakket (eller om ikke annet; økologisk), men i mellomtiden velger jeg meg Frøya også – den er blitt min families smaksfavoritt (vi har konvertert fra Salma). Har laget sashimi med begge, og kjente vesentlig smaksforskjell. I Frøyas positive favør.

  Svar
 2. Fint innlegg! Jeg må bli flinkere til å bruke fisk generelt. Jeg stoler ikke på at jeg kan kvalitetstegnene, hva som er i sesong når, eller gode oppskrifter til ulike fisker. I tillegg vil jeg gjerne spise bærekraftig fisk. Nå er jeg så heldig at jeg har både Fiskeriet og Mathallen på vei hjem, og kan spørre om hjelp der. Fiskediskene på supermarkedene rundt der jeg bor vet ofte lite om fisk.

  Svar
  • Hei Elin! Du er jo superheldig som har både Fiskeriet og Mathallen i nærheten. Handler fisk på Fiskeriet selv. Fortsett å handle disse stedene. De vet hva de driver med og sitter på masse kunnskap. Det er også deilig å høre at du er opptatt av bærekraftig fisk. Vi har masse spennede fisk i butikkene som kan være ukjente for oss, men som smaker herlig! Stå på! Du er på rett spor:)

   Svar
 3. Jeg er så enig! Mye bedre smak. Snakket om det på siste syklubben, det er laksen i den sorte pakken vi må kjøpe. Hilsen Erna

  Svar
 4. Hallo.
  Tidlig på 90-tallet laget vi lakseloin på Fryseriet(Frøya).
  Beinfri og renskåret, omtrent lik den som heter Salmalaks i dag.
  Dette var laks som var beregnet til å spises rå.
  I dag får vi inntrykk i at dette er noe helt nytt.
  Men all ære til at det er flere som har oppdaget dette 🙂

  Øyvind Sletta

  Svar
  • Hei Øyvind. Dere var da utrolig tidlig ute, må jeg si. Hipp, hurra for det, altså!
   Jeg tror også det har noe med trend å gjøre. Sushi-kulturen har nådd ut til hele landet, og ikke bare storbyene. Folk føler at det er trygt å spise rå fisk nå. God søndag!
   Helle

   Svar
 5. Hei,
  jeg bor i Østfold og lurer på om du/dere vet om en butikk her som har Frøyalaks? Finner Salma og Fresh fra Lerøy, men ikke Frøya.

  Fant bloggen ved å Google Frøyalaks og har ikke lest mye ennå, men det kommer jeg til å gjøre. Foreløpig blir det «Perfekte ferskpoteter» i morgen 🙂

  Svar
  • Hei! Frøyas er å finne i disk i alle Norgesgruppen butikker i Oslo og generelt alle Meny, Ultra , Centra , Jacobs og nå de fleste Spar og Kiwi! Lykke til og god middag!

   Svar
 6. Flott artikkel, og sier meg helt enig i kvalitetsforskjellen du fremstiller. Det jeg ikke er enig i er det du skriver til slutt i artikkelen nemlig at «…selv om næringsinnholdet ikke kan måle seg med ekte villaks» I følge artikkelen jeg har linket til nedenfor så er det omtrent like mye næringsinnhold i oppdrettslaks som i villaks. Det er mer D-vitamin i oppdrettslaksen men mindre selen i oppdrettslaksen i forhold til i villaksen.

  http://blogg.x-life.no/villaks-vs-oppdrettslaks/

  Svar
 7. Prøv også Lofoten Midloin og Lofoten Sushilaks som er tilsvarende kvalitet som Frøyas. Finnes i hyllene i de fleste Coop-butikker:) fantastiske produkter!

  Svar
 8. Øøøøø. … Joda jeg ser reklame gevinsten i dette innlegget, og ved å begynne å kommentere 3 år etter første gang, så spres det igjen som en «nyhet» ? Men det er allerede 3 år gammelt. …..

  Svar
  • Unnskyld meg, men noen har snappet opp dette innlegget og lagt det ut i sosiale medier. Det kan ikke jeg styre. Dette er ikke reklame. Og når noen kommenterer, svarer jeg. Akkurat slik jeg gjør nå. Høres det logisk ut?

   Svar

Legg igjen en kommentar