Ruskomsnusk – gammel klassiker i ny drakt

«Ruskomsnusk». Dette er et ord jeg alltid har trodd bare var et uttrykk. Noe litt shady – noe som ikke tåler dagens lys. Ikke visste jeg at det faktisk er en matrett. Og den stammer tilbake til ca 1864. Denne gryteretten var en praktisk rett å lage på den tiden da man bare hadde en plate på den vedfyrte ovnen. Alt går i gryten, og vips har man en deilig rett. Vi har jo vår egen lapskaus, som jeg mener er skikkelig festmat. Danskene har denne retten, som heter ruskomsnusk. Jeg har laget en moderne versjon som jeg synes er en deilig sensommer-rett. Og derfor har jeg valgt å bruke grønne erter i stedet for tørkede for å gi den en ekstra frisk grønnfarge.

 

Jeg har laget en moderne versjon av ruskomsnusk til 6 personer (eller mer):

1 røkt svineknoke

4-6 gulrøtter, skrelt og skåret i små terninger

30 g smør

maizena for jevning

1 boks hvite bønner (hell av væske og skyll dem under kaldt vann)

bladpersille

salt, pepper

1 gul løk

1 pose grønne selskapserter (de fra frysedisken er supre).

Jeg kjøpte en røkt svineknoke. Dette er billig mat, så prøv å kjøpe en knoke av best mulig kvalitet når du først skal gjøre det. Jeg kjøpte min på Bondens Marked i Oslo. For under 100 kroner kan du mette mange mennesker.

Start med å koke svineknoken i vann i ca 4 timer til kjøttet lett kan skjæres fra beinet. Du skal ikke bruke skinnet i retten. Ta vare på vannet / kraften fra kjelen, for dette skal du bruke i retten.

Skjær kjøttet i små biter og legg til sides.

Finn frem en gryte og tilsett smøret. Ha i gulrotterningene og løken. La dette surre litt på medium varme i ca 5 minutter. Tilsett kjøttet og rør forsiktig rundt. Tilsett øser av kraften. Det skal ikke bli suppe, men det skal være nok saus. La dette trekke til gulrøttene er ferdige. Tilsett bønner og erter og så begynner du å jevne sausen med maizena. Når du synes den er fast nok strør du bladpersille over og serverer med flatbrød til. Smak til med pepper. Tipper du ikke trenger mer salt, for den er salt nok pga knoken, men det velger du selv.

Ruskomsnusk slik de serverer det på Den gamle by i Århus. Stedet er ganske likt "folkemuseet" i Oslo.
Ruskomsnusk slik de serverer det på Den gamle by i Århus. Stedet er ganske likt «folkemuseet» i Oslo.

 

Den originale oppskriften på Ruskomsnusk, som jeg fikk fra Den gamle by i Århus, lyder som følger:

250 g tørkede erter (utvannes og kokes)

5-8 gulrøtter, skåret i terninger

500 g magert flesk

150 g tørkede hestebønner (lagt i bløt dagen før bruk)

1 bunt persille

15 g sukker

15 g mel

15 g smør

Kok gulrøtter sammen med flesket (som også er skåret i terninger). Ha i de ferdigkokte ertene. Hestebønnene (fjern skallet før du bruker dem) tilsettes når gulrøtter og flesk er halvstekt. Tilsett hakket persille, sukker, mel og smør rett før servering.

Ekte skuespillerer står stasjonert rundt omkring i Den gamle by og spiller tidsriktige roller. Dette er fra kjøkkenet til Købmanden i byen der tjenestepiken lager måltider til sin herre. Gjestene som kommer til Den Gamle By i Århus er velkommen til å gå inn i de forskjellige husene og smake på det som lages av historiske retter.
Ekte skuespillerer står stasjonert rundt omkring i Den gamle by og spiller tidsriktige roller. Dette er fra kjøkkenet til Købmanden i byen der tjenestepiken lager måltider til sin herre. Gjestene som kommer til Den Gamle By i Århus er velkommen til å gå inn i de forskjellige husene og smake på det som lages av historiske retter.

Jeg har vært på tur til Århus med Visit Denmark. Alle utgifter er dekket av dem. Blogginnleggene jeg skriver fra denne turen er mine oppriktige tips og mine egne anbefalinger.

Forrige

Akevitt til moderne mat

Pølsetrender i København

Neste

Legg igjen en kommentar