Påskemeny: Vafler til forrett og kebab til hovedrett

Dette høres kanskje ikke ut som den helt vanlige påskemenyen? Ikke at det er noe galt i en god lammestek med fløtegrainerte poteter, men lam har så mange, fantastiske bruksområder.

Ok, du sitter på hytta eller hjemme i påsken og du vil lage lam, men du vil ha noe freshere enn den tradisjonelle middagen. En god rett å lage da er kebab. Litt som fredagstacoen, egentlig. Du fyller pitabrødet med deilige ting og sauser og så spiser du det med fingrene. For meg er dette den perfekte lammeretten å spise. Men obs, obs! Dette kan fort danke ut fredagstacoen, for dette smaker skikkelig godt og er like sosialt!

Det er ikke mye du skal gjøre av arbeid. Lammet passer seg selv og resten lager du på minutter.

Dette er påskemenyen som de aller fleste vil like. Skålene og den flotte messingkurven er fra Iems på Gallerian i Strömstad.

Men vi må kanskje ha en forrett? Og da kan du finne frem vaffeljernet. ja, du hørte riktig! Vafler passer perfekt til denne forrettten.

Vafler med Klaix løyrom og Crème Fraîche

Disse vaflene egner seg godt til å servere som forrett mens man venter på at lammet skal bli ferdig i ovnen. Vaflene er ikke de vanlige vaflene som du lager til søndagskosen. Disse er LA BOMBA! Jeg har nemlig fått noen fantastiske vafler servert på Maaemo (Norges eneste restaurant med tre Michelinstjerner). Der lager de vaflene med fettet fra Dry Aged Beef. Mine vafler er laget med store mengder brunet smør, og jeg skal si de fikk bein å gå på da jeg serverte dem.
Brunet smør er lett å lage, og jeg skal fortelle deg hvordan litt lenger ned i saken. Vaflene serveres med Crème Fraîche, hakket gressløk (finhakket rødløk smaker også godt til) og Kalix løyrom.
Hva er Kalix løyrom? Nordens mest eksklusive kaviar. På Gallerian i Strømstad får du kjøpt beger med disse eksklusive fiskeeggene til ca 1000 kr per kg. Men frykt ikke. Du trenger et beger på ca 100 g til 4-6 personer (altså til en hundrings – og det svenske kroner).

Vafler laget med brunet smør, Kalix løyrom, Crème Fraîche og hakket gressløk.

Vafler med Crème Fraîche og Kalix løyrom

Start med å lage vaffelrøren:

200 g smør

2 egg fra frittgående høner

100 g økologisk rørsukker

3 dl økologisk lantmjølk (eller helmelk)

1 klype salt

1 ts bakepulver

200 g økologisk hvetemel

1 dl kulsyrevann

Slik gjør du:

 1. Smelt smøret langsomt i en gryte til melkestoffene skiller seg fra væsken og den klare væsken blir nøttebrun. Dette tar ca 20 minutter. Trekk av platen og kjøl ned litt før du siler smøret gjennom et linklede eller en finmasket sil. Det er kun den klare væsken du skal bruke. Du står igjen med ca 150 g deilig brunet smør.
 2. Visp egg og rørsukker til eggedosis. Spe med melk og smør. Tilsett salt, mel og bakepulver. Bland inn boblevannet og sett røren til side en times tid før du steker vaffelplater.
 3. Avkjøl vaflene på rist og klipp opp hjertene.
 4. Ha Kalix løyrom i en skål, crème fraîche i en annen skål og finhakket gressløk i en annen. La folk selv ta et hjerte og legg på herlighetene. Nyt!

Men over til stjerna! Nå er det lammet som skal skinne og slik lager du min påskekebab.

Kebab med lammebog

Kebab er kanskje noe du forbinder med de sene nattetimer på vei hjem fra byen. Ofte er den ikke spesielt god heller, men det er ikke like viktig. Man skal ha mat der og da. Sånn er det bare.

Fantastiske kebab klar til å spises med hendene.

Jeg har laget deilig kebab fordi jeg faktisk synes kebab kan være utrolig godt. Hvem liker ikke godt tilberedt lam, salat, grønnsaker, dressinger og sprøtt pitabrød, egentlig? Jeg tror ikke jeg kjenner noen.
Lammekjøttet jeg bruker er fra bogen og jeg pakker den inn i bakepapir og hyssing og lar den ligge i ovnen i fire timer på lav temperatur. Mens den koser seg i ovnen kan du gå på skitur eller et eller annet du synes er gøy å gjøre i påsken. Lammet klarer seg selv.

Før jeg pakker den inn i bakepapir får den en god omgang olje og krydder. Krydderet blander jeg selv og det består av deilige smaker som kler lammet: Paprika, oregano, spisskummen, salt og pepper. Det er viktig å pakke lammebogen godt inn med papir. Riv av et stykke papir til og legg motsatt vei slik at lammet er fullstendig pakket inn og all damp forblir inne i pakken. Surr så hyssing rundt pakken. Legg den på et bakebrett i ovnen på 115 grader i 4 timer.

Det er forskjell på ovner og hvis du etter fire timer ikke føler (forsiktig ved å kjenne på papiret) at kjøttet gir etter og er mykt bør du heve temperaturen til 140 grader og steke den til du kjenner kjøttet slippe.

Lammebogen har stått i ovnen i fire timer og pakken har fått lov til å kjøle seg ned en noen minutter. Nå kan du gjøre klart tilbehøret.

Pulled lam: Deilig langstekt lammebog. Glass, karafell og messingkurv fra Iems på Gallerian i Strömstad.

Dette trenger du til lammet:

1 lammebog er nok kebabkjøtt til minst fire personer

Kryddermiks til lammet:

1 toppet ts flaksalt

1 toppet ts spisskummen

1 toppet ts paprika

1 toppet ts oregano

1/2 ts malt sort pepper

3 ss olivenolje

Myke løk:

1 stor løk, skåret i tynne skiver

1 ss rørsukker

1 dl vann

Korianderolje:

1 liten potte koriander

1/4 sitron, saften

1/2 klype flaksalt

1 dl god olivenolje

Mynteyoghurtdressing:

3-4 ss tyrkisk yoghurt

1/2 sitron, saften

salt, pepper

2 fedd hvitløk, finhakket

1 stor neve mynteblader, grovhakket

Tilbehør:

pitabrød (varm dem i brødrister eller ovnen)

salat etter ønske

små cherrytomater i forskjellige farger, skåret i skiver

agurk, skåret i staver

Feferoni (syltet sterk chili på glass)

Tilbehør til kebab: tomater, korianderolje, agurk, feferoni, gyllen løk og myntedressing. Disse fine skålene fra House Doctor finner du hos Iems på Gallerian i Strömstad.

Slik lager du tilbehøret:

 1. Gyllen løk: Løk, sukker og vann har du i en panne og setter på medium varme i ca 5-10 minutter til løken er lys gyllen og myk.
 2. Korianderolje: Ha alle ingrediensene i en beholder og bruk stavmikser. Miks til du har en grov krydderolje. Ha over i en skål.
 3. Myntedressing: Bland alle ingrediensene og ha over i en fin skål.
 4. Grønnsakene skjæres og legges på skåler.
 5. Pitabrødene varmes i brødrister eller ovn og deles i to.
 6. Lammet rives med to gafler. Legg kjøttet over på et fat klar til servering.
 7. Slik serverer du kebaben: Ta en halv pita og åpne «lommen». Legg salat, litt kjøtt og korianderolje i. Legg på tomat, agurk, mer kjøtt og løk. Så legger du på en klatt myntedressing og en sterk feferoni på toppen (hvis du tør!)
La gjestene selv fylle pitabrødet med deilig fyll.

Men ingen påskemeny uten noe godt å drikke til. Jeg har laget en påskesangria som du kan drikke med ingrediensene i oppskriften, eller du kan tilsette en flaske cava i tillegg. Det bestemmer du helt selv.

Påskesangria. Muggen og glasset er fra Iems som du også finner på Gallerian i Strömstad.

Påskesangria

1 stor (630 ml) flaske Kullamust med eple og rabarbra

1 liten flaske (200 ml) Peter Spanton no 3, Dry Ginger

1 liten flaske (200 ml) Peter Spanton no 5, Lemongrass tonic

1 stor skive vannmelon, skåret i terninger

1 appelsin, i tynne båter

1-2 lime, skåret i båter

masse isbiter

Friske mynteblader

Bland alt og server med eller uten cava.

Se etter disse drikkevarene neste gang du er på Gallerian i Strömstad.

God påske!

Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med Gallerian Strömstad. Det var helt naturlig for meg å takke ja til et slikt samarbeid med tanke på deres sterke fokus på kvalitetsvarer, bærekraftighet og økologi.

Forrige

Langstekt and i appelsinsaus med potetrosetter

Gospelbrunch i Harlem

Neste

6 kommentarer om “Påskemeny: Vafler til forrett og kebab til hovedrett”

 1. Gud bedre, dette gleder jeg meg til å prøve! Kalix og lam er jo et kinderegg av det beste jeg vet. 🙂

  Svar
 2. Hei. Jeg har tenkt å lage vaflene. Jeg ser at innlegget er fra 2017, er dette en vaffeloppskrift du anbefaler fortsatt til å servere løyrom? 🙂

  Svar
  • Hei på deg! Ja, den gjelder fremdeles! Men takk for at du spurte, for det hender jo at noen oppskrifter trenger en liten oppjustering. Lykke til!

   Svar

Legg igjen en kommentar