På kjøkkenet med Top Chef’n

Forleden dag var jeg invitert til staselig middag på Nasjonalgalleriet i Oslo i regi av den Atout France / Frankrikets Turistråd. Anledningen var eventet «Midnight In France» med kjendiskokk og Top Chef-finalist Pierre Sang Boyer. Jeg takker jo ikke nei til en slik anledning, og ekstra hyggelig var det det også å få lov til å prate med Pierre mens han forberedte dagens tre-rettersmeny på kjøkkenet.

l1000160
Pierre Sang Boyer

For den som ikke kjenner Pierre Sang Boyer kan jeg fortelle at han er fransk, men ble adoptert fra Korea da han var syv år gammel. Etter Top Chef-konkurransen fikk han lån til å åpne sin første restaurant, bistroen Pierre Sang in Oberkampf. Ikke lenge etter åpnet han gourmetrestauranten Pierre Sang on Gambay (som ligger på samme gate som den første restauranten). Om ikke lenge åpner han sin tredje restaurant – også den i Paris og i samme gate som de to tidligere.

l1000134
Stekte kantareller, haricot verts, hvitløk, brunet smør, aprikoser og ristede mandler.

– Jeg er ikke bitter på mine biologiske foreldre. Jeg føler meg faktisk heldig som ble adoptert bort. Mine biologiske foreldre ga meg en ny sjanse da jeg ble hentet til Frankrike, sier Pierre Sang Boyer i kjøkkenet på Nasjonalteateret. – De forlot meg ikke. De ga meg en liv de aldri kunne ha gitt meg.

Pierre ble interessert i mat da han kom til Frankrike som syvåring. Han kunne ikke språket og den eneste måten å kommunisere med sine foreldre på var gjennom mat.

Han står og skummer brunet smør som han skal helle over en blanding av stekte kantareller, haricot verts, ristede mandler, hvitløk og tørkede aprikoser.

– Aprikoser må til. Man har alltid noe søtt og syrlig i asiatiske retter. Men det er ikke koreanske retter Pierre lager i Oslo denne kvelden. Det er franske retter med koreansk twist, men med flere lokale råvarer.

– Se, tindved, sier Pierre oppglødd. Dette er tydeligvis et forholdsvis ukjent bær for ham.
– Jeg bruker lokale råvarer i sesong i bistroen min i Paris. Fokuset på grønnsaker er blitt viktigere og viktigere. Dere i Skandinavia ligger langt fremme på det punktet, sier Pierre.
Han er en av de unge chefene i Frankrike som tilhører neobistro-generasjonen.

– Unge folk vil ikke ha traust gourmet i samme grad lenger.  De vil spise rimeligere, mer avslappet og ha kvalitet fremfor kvantitet.

Havabboren tas ut av saltteppet.
Havabboren tas ut av saltteppet.

Pierre fjerner saltet fra de bakte havabborene som ligger i store bakker. Han drar av skinnet og studerer fisken.

– Her, smak! Det smaker vidundelig. Kjøttet er saftig og perfekt tilberedt. Han får hjelp av en kvinnelig kokk fra Martha Mettlig.

l1000140

– Du kan få jobb når som helst hos meg i Paris, sier Pierre tilfreds med dagens stab. Det er bare dessertkokken som får så ørene flagrer. Pierre er stadig vekk borte hos ham og sjekker hva han driver med. Den unge gutten tar imot ordre, men ser ikke ut til å kunne løse oppgaven til Pierre Sangs standard.

Den unge kokkelærlingen får gjennomgå.
Den unge kokkelærlingen får gjennomgå.

Da Pierre var 20 år dro han til Korea og jobbet på en fransk restaurant. Der møtte han sin koreanske kone. Oppholdet i Korea ble ingen suksess, så de to dro til London og jobbet der. Her ble parets to barn født. Igjen dro de tilbake Korea. Denne gangen ble de i seks år. Tilbake i Frankrike ble Pierre Sang med i det kjente kokkeprogrammet Top Chef. Han endte opp som topp tre og derfra har det bare vært velstand. Den tredje restauranten er snart oppe og står.

Pierre snakker, springer rundt, retter på tallerkener og snakker med andre. Han har kontroll og han er superhyggelig.

Det er tid for å sette seg til bords og smake de herlige rettene han har tilberedt, og jeg gleder meg! Men først en cocktail!

Jon Holte shaker opp noen superbe cocktails laget på Martell.
Jon Holte shaker opp noen superbe cocktails laget på Martell.
Ambassadøren ved den franske ambassaden i oslo, Jean-François Dobelle og Chef Pierre Sang Boyer
Ambassadøren ved den franske ambassaden i oslo, Jean-François Dobelle og Chef Pierre Sang Boyer

Så over til maten. Vi får servert en nydelig treretter komponert av Pierre Sang Boyer samt matchende champagnemeny (hvor bra er ikke det!) fra Laurent-Perrier.

l1000181
Laurent-Perrier Millésimé 2006 til forreten.
l1000185
Saltbakt havabbor med østers og havsalat.
l1000203
Champagnemeny. Oh la la!
l1000197
Cote de Boeuf servert med grønne bønner, aprikoser, mandler og kantareller.
l1000200
Laurent-Perrier Grand-Siècle til hovedretten. Mon Dieu!
l1000199
Ja, så har man potetmos. Og så har man potetmos. Denne ble skrapet tom.
l1000201
Cuvée Rosé Laurent-Perrier til desserten.
l1000207
Sjokoladedesset med Valrhona-sjokolade og tindved.

Takk til Atout France / Frankrikets Turistråd for denne magiske kvelden.

Forrige

Skal bli verdens beste bartender med akevitt, tindved og meditasjon

Spaghetti Cacio e Pepe

Neste

Legg igjen en kommentar