God nok for Maaemo. God nok for deg og meg

Maaemo er Norges eneste tre-stjerners Michelinrestaurant. Chef Esben Holmboe Bang har strenge krav til hvilke råvarer som brukes i restauranten. De skal være økologisk eller biodynamisk dyrket og de skal være av den ypperste kvalitet.

Hovelsrud Gård er mest kjent for å lage saft og syltetøy. Men de er nå også kjent for å produserer økologisk kvalitetskylling. Av så god kvalitet at Maaemo har tatt inn kyllingen og satt den på menyen, faktisk.

Så når Are fra Hovelsrud Gård sender meg mail og spør om jeg vil prøve kyllingen, lar jeg meg friste. Jeg er opptatt av dyrevelferd og derfor alltid på jakt etter kvalitetskylling.
Hovelsrud Gård ligger på Helgøya i Mjøsa og kyllingdriften er som nevnt økologisk.
Ifølge Are har Kyllingene levd et godt liv. Kyllingen har hatt god plass, god mat, godt stell, variert miljø, stort uteområde, naturlig døgnrytme og et langt kyllingliv.

Levering på døra. Are fra Hovelsrud gård.
Levering på døra. Are fra Hovelsrud gård.

Kyllingen selges på Maschmanns på Skøyen, men også Kiwibutikkene på Østlandet. Vil du lese mer om Are og Mariannes økologiske kyllingdrift, kan jeg anbefale denne flotte reportasjen fra DN.

Kyllingen jeg har fått i hus er på hele 2,8 kg. Det er mye kylling!
Vi fikk hele tre måltider av denne store kyllingen og egetlig kunne vi fått et til hvis vi hadde kokt suppe på beina.

Når du skal tilberede hel kylling er det viktig å vaske den godt på innsiden. Spyl igjennom med kaldt vann og ta hånden inn for å fjerne evt urenheter og blodrester. Tørk godt med papir og salt med flaksalt på innsiden og utsiden. Jeg peprer utsiden også.

Kyllingen er klar for ovnen.
Kyllingen er klar for ovnen.

Jeg helsteker kyllingen på den deiligste måten med Parmaskinke, smørklatt og salvieblader under brystskinnet og med sitron i buken. Rundt kyllingen har jeg lagt småpoteter, sitronbåter, salvieblader og en hvitløk delt i fire.
Før kyllingen går inn i ovnen heller jeg litt god extra virgin olivenolje på toppen og et glass vann i bunnen av formen.

Kyllingen skal få kose seg i oven på 160 grader til den er gjennomstekt. Etter en time skrur jeg opp til 200 grader og etter en halvtime er kyllingen ferdig. (den har fått noen minutter under grillen på slutten) Den er ekstremt saftig!

Det er forskjell på ovnen, så sjekk med en spiss kniv om kyllingen er gjennomstekt. Det sjekker du ved å stikke kniven inn ved lårfestet. Er saften som pipler ut klar er kyllingen ferdig. Er saften rødlig trenger kyllingen litt mer tid i ovnen.

Voilá! Helstekt kylling med sky og salat laget av squash og spisskål

Skyen får du fra formen som kyllingen har stekt i. For meg var den perfekt balansert, så jeg gjorde ikke noe mer med den.

Til kyllingen serverte jeg squash stekt i olivenolje, litt flaksalt, pepper. Når squashen er myk tilsetter du en klump smør og en stor neve strimlet spisskål. Når kålen faller litt sammen tilsetter du et lite fedd revet hvitløk og en liten neve finrevet parmesan.
Mer enn dette trenger du ikke, for potetene som har stekt sammen med kyllingen er myke og fantastiske.

Verandamiddag av ypperste kvalitet.

Etter middag skar jeg alt resterende kjøtt av kyllingen. Dagen etter brukte jeg kyllingkjøttet i en asiatisk rett med nudler og eksotisk dressing.
Asiatisk kylling med nudler:

Saus til nudlene:

1 dl koreansk soyasus

1 ts koreansk sesamolje

1 ts sesamfrø

1 ts koreansk chilipaste

saft av 1 lime

saft av 1 appelsin

1 revet fedd hvitløk

rød chili, finhakket

1 knust sitrongress, finhakket (kun den hvite delen)

1 ts agavesirup

frisk koriander

2 vårløk, finhakket

3 ss små ananasterninger

Bland sammen og bland inn i kokte glassnudler.

Server med restekylling og staver av agurk og gulrot.

Masse kylling igjen og hva smaker vel bedre enn en ekte kyllingblings? Vi fikk fire slike blingser av kjøttet som var igjen.

Kyllingblingsen består av grovhakket kyllingkjøtt, sennepsmajones (dijonsennep + majones), agurkskiver og landbrød, samt et dryss flaksalt på toppen.

Se etter denne i butikken.

Til info: Jeg har fått kyllingen gratis.
Hovelsrud møter mine krav til god dyrevelferd og økologi.
Jeg har ingen kommersielle samarbeid med Hovelsrud. 

Forrige

Sommerens beste grillfest

Munker, hellig vin, den ferskeste sjømaten og verdens beste kjøtt

Neste

Legg igjen en kommentar