Sommerens beste grillfest

Det er sommer og vi trekker ut i hagen eller parken for å grille.
Jeg liker å være godt forberedt når jeg skal grille og derfor lager jeg ferdig så mye som mulig inne på kjøkkenet mitt for så å trekke frem det ene esset etter det andre fra ermet når jeg står ved grillen.

Klart du kan grille pølser og servere dem med ferdig-ketchup og sennep fra spruteflaske. Ikke noe galt i det. Men vil du avansere uten at du trenger å legge inn så mye innsats bør du lese videre. Her viser jeg deg hvordan du kan grille spareribs fra bunnen av. Det meste kan faktisk gjøres på kjøkkenet. Det er bare siste runde du trenger å fikse på grillen. Poenget er å forsteke spareribs-siden i folie i ovnen. Kjøttet mellom beina trenger tid på lav varme og derfor gjør du dette i ro og mak inne. Selve grillingen gjør du på et kvarter.

Alt klart for et fabelaktig grillmåltid i solen.
Alt klart for et fabelaktig grillmåltid i solen.

Jeg har altså vært på Sverigetur igjen og handlet flotte varer på Gallerian Strömstad  (senteret bak det første Systembolaget på vei inn til Strömstad). Inne i dette senteret finner du butikken Strömstad Mat. De er eksperter på økologiske, bærekraftige og allergivennlige varer av høy kvalitet. Derfor handler jeg der.

Jeg kjører jo ikke bil. Vel, jeg har lappen, men har ikke kjørt på 20 år. Derfor tar jeg alltid med min kusine Solveig og så gjør vi en heldagsutflukt av det. Igjen har vi fått låne en Tesla og kjører miljøvennlig over grensen.

En råtass av en bil. Takk til Tesla Norge for lån av bil. Bilen vi lånte heter Model S P100D. Den gjør 0-100 km/t på 2,7 sekunder og har 613 kilometer rekkevidde etter NEDC-standarden.

Vi lader i Sarpsborg og suser videre til Gallerian Strömstad, som også har ladestasjoner for el-biler på sin gratis kundeparkering.

Svenske nypoteter på Strömstad Mat.

Matbutikken bugnet av sommerfriske varer og jeg klarer ikke dy meg for å plukke med meg en pose svenske nypoteter som skriker mot meg. Jeg elsker potet og især årets første poteter. De er gode kokte, men også med et deilig kryddersmør på toppen.

Det er helt åpenbart at butikken satser stort på grilltema for overalt finner jeg spennende grillsauser, ketchuper og kryddermikser som jeg tidligere aldri har sett før.

Jeg faller spesielt for en serie BBQ Spice Rubs utviklet av svenske toppgrillere. Vanskelig å velge smak. Skal jeg gå for Honey & Ginger? Cinnamon & Apple? Pineapple, Habanero & Rum? eller hva med Herbs & Spicy?
Valget faller tilslutt på Pineapple, Habanero & Rum og det må jo være helt perfekt til  svine-ribs.

Shoulder tender på grillen sammen med den smarte grillesken med mini-paprika.

I ferskvaredisken ligger svære steker, biffer, tomahawks, indrefileter, ribbe, kjøttdeig og alt du måtte ønske deg av godsaker. Øyet mitt heller mot en filet jeg sjelden ser i butikkene i Oslo: Shoulder tender. Denne fileten som ligger ved skulderen på oksen er så god og mør at slakteren selv ofte lurer den unna for eget bruk. Fordi den er så mør og delikat vil jeg bare grille den kjapt slik at jeg får en fin grillhinne, men at kjernen er rå. Du kan praktisk talt dele kjøttet med øynene, så mørt er det, så gjør meg en tjeneste: Ikke grill det for mye.

Det meste kan grilles og i butikken finner jeg en smart pakke med mini-paprika som ligger i aluminiumsform. Den inneholder også olivenolje, salt og urter. Det er bare å sette denne formen på grillen og la den gjøre jobben. Resultatet er deilige, søte paprika som smaker supergodt til sommermaten.

Se etter spennende limonader på Strömstad Mat. Utvalget er kjempestort.

Alle som griller kjenner til den litt «plagsomme» vennen som sirkler rundt grillen som en sulten ulv. – Er maten ferdig snart?. Men en slik i nærheten lønner det seg å ha noe på lur. Jeg har laget to typer «ventepølser». En sunn med svartkålblader (grillet myke), varmrøkt laks fra fiskedisken, soya, løk og furikake (japansk krydderblanding som er perfekt til formålet). Resultatet er en versjon av trendretten Poke fra Hawaii.

Men så har du de som synes dette blir bittelitt for sunt. Ok, skal de få pølser, da? Ja, det skal de. Kjøttfulle kvalitetspølser servert med en hurtig hjemmelaget aprikosketchup og bakt hvitløksmajones. Det er mat som holder dem på avstand for en stund, kan jeg si deg! Nå kan du jobbe videre med grillingen helt uten avbrytelser.

Nedenfor får du oppskrifter til absolutt alle de deilige rettene som finnes på sommerbordet. Håper de faller i smak!

Poke er en rett fra Hawaii og den lages opprinnelig med rå fisk i terninger. Men etter å ha besøkt Hawaii i mars så jeg også at varmrøkt laks var en versjon som man ofte kunne kjøpe i butikken. Flott trebrett fra interiørbutikken Iems på Gallerian Strömstad.

Ventepølse for den sunne:

Poke i grillet svartkål

Svartkålblader

Varmrøkt laks

Rødløk

Furikake fra Renée Voltaire

Økologisk soyasaus Renée Voltaire

Erteskudd

 1. Grill svartkålbladene kjapt på direkte grill slik at de brennes lett i kanten. De vil nå skifte farge fra støvete grå til knallgrønne.
 2. Brekk opp varmrøkt laks i biter. Legg fisken på bladene. Skjær tynne skiver av rødløk og legg på.
 3. Hell litt soyasaus over. Noen dråper her og der.
 4. Strø litt furikake (blanding fra Renée Voltaire som består av sorte og hvite sesamfrø, shisoblader og sjøgress) over fisken og pynt med friske erteskudd.
 5. Spis som en taco.
Skjær pølsene i tykke skiver og sett en cocktailpinne i hver av dem. Da er det lett å dyppe i aprikosketchupen eller i den bakte hvitløksmajonesen. De flotte skålene og brettet er fra Iems på Gallerian Strömstad.

Ventepølse for den som liker pølse:

Pølsesnabber med aprikosketchup og bakt hvitløksmajones

Pølser med tre sorter chili

Pølser med havsalt og tellicherry-pepper

(begge pakkene kommer fra Bröderna’s og serien heter Gentlemen’s og fås hos Strömstad mat)

Bakt hvitløksmajones

1 hel hvitløk

2 dl majones

flaksalt

Eddik, sukker, chili og aprikoser kokes og moses med stavmikser når aprikosene er møre.

Aprikosketchup

6 modne aprikoser

1/2 dl hvitvinseddik

1/2 dl sukker

½ rød chili

 1. Pølsene grilles hele og skjæres i stubber
 2. Aprikosketchup: Kok halve aprikoser med eddik, sukker og chili til aprikosene brytes ned. Bruk en stavmikser til å mose ketchupen jevn.
 3. Bakt hvitløksmajones: Bak en hel hvitløk i folie på 200 grader i 40 minutter. Skvis ut det et par-tre myke hvitløksfedd (kun kjøttet) og bland det jevnt med majonesen. Krydre evt med litt flaksalt.
Nydelig spareribs fra ferskvaredisken. Se etter denne fantastiske BBQ Spice Rub med smak av ananas, habanero-chili og rom neste gang du er på Gallerian Strömstad. Den er perfekt å rubbe en side spareribs med.

Grillet spareribs og shoulder tender med herlig tilbehør

Shoulder tender (en av de mest møre stykningsdelene på oksen)

spareribs av svensk svin

salt og pepper

BBQ Spice Rub med pineaple, habanero og rum

Kryddersmør. Så enkelt å lage og så mye bedre enn ferdigkjøpte.
Den fine skålen er fra interiørbutikken Iems på Gallerian Strömstad.

Kryddersmør

200 g økologisk smør

1 neve hakket flatpersielle

2 fedd hvitøk, finhakket

1 ts revet sitronskall

1 ts sitronsaft

 

nypoteter

 

Et herlig grillfat med spareribs, tender shoulder og sommersalat. Det flotte serveringsfatet er fra interiørbutikken Iems på Gallerian Strömstad.

salat

2 maiskolber, grillet

blandede cherrytomater i fine farger

økologiske miniagurker

erteskudd

økologisk basilikum

økologisk flatpersille

mini-paprika i pakke fra Strömstad mat (klarer til å grilles)

Nypoteter, kryddersmør, Västerbottenkrem.

Västerbottenkrem

Denne kremen smaker nydelig til skiver av Shoulder tender-kjøttet.

1 beger creme fraiche

1 dl västerbottenost

pepper og evt litt salt

 1. Poteter: Kok nypoteter med skallet på i saltet vann til de er møre. Del dem i to og server dem varme til grillmaten.
 2. Spareribs: For det beste resultatet krydrer du dem heftig med BBQ rub og legger dem i dobbel folie i ovnen i 2 timer på 130 grader. Ta dem ut og legg dem så på grillen slik at de får flott farge og smak. Etterstek på indirekte varme til de er møre. Skjær så langs ribbeina og server.
 3. Shoulder tender: Gni inn med litt olivenolje. Salt og pepre. Grill kjapt på høy varme slik at alle kanter er karamellisert. Kjøttet skal være rått i midten. Skjær opp i tynne skiver.
 4. Kryddersmør: Bland alle ingrediensene. Dette smaker deilig til de varme nypotetene.
 5. Salat: Grill maiskolbene og skjær av kornene. Skjær tomatene i forskjellige former. Minagukene skjæres i skiver eller på langs. Det bestemmer du. Legg dette på et fat og dryss masse bladpersille, basilikum og erteskudd over. Server med en enkel dressing av eddik og god extra virgin olivenolje.
 6. Mini-paprika: På Strömstad Mat selger de pakker med mini-paprika i metallform og med et beger olje, salt og urtemiks. Fjern plasten og hell oljen over. Dryss over litt salt og urtemiks. Sett metallformen rett på grillen og la paprikaene bli myke og fine. Snu dem av og til med en klype. Server disse til spareribs. Paprika og svin er en nydelig kombinasjon.
 7. Ostedressing: Bland västerbottenost med creme fraiche. Smak til med pepper. Dressingen passer perfekt til grillet oksekjøtt og salat.
Kokte nypoteter med kryddersmør og grillede paprika. Perfekt sommermat. Skåler, fat og kurv er fra interiørbutikken Iems på Gallerian Strömstad.
isteflaske og glass fra butikken Iems på Gallerian Strömstad.

Årets store trend er Cold Brew kaffe – kjøleskapsbrygget kaffe. Fordi vannet som brukes er kaldt vil ikke bitterstoffene fra kaffen bli med i drikken. Du kan gjøre akkurat det samme med te. Lag ekte iste med et par teposer og server med masse isbiter og et par tørkede sitrusskiver i glasset. Dette er perfekt drikke i varmen. Bruk din favoritt-te. Jeg har brukt Söder te, for den er både floral, fruktig og frisk. Akkurat det jeg liker å drikke på sommeren.

Kjøleskapsbrygget iste

2 poser Söder te eller annen favoritt-te

1 liter vann

Heng to teposer på kanten av en vannflaske. Fyll opp med vann og la stå i kjøleskapet i fire timer. Fjern teposene. Server med isbiter og tørkede sitrusskiver som du får i pakke på Gallerian Strömstad.

Du finner også et stort utvalg spennende limonader, brus og blandevann på Gallerian Strömstad.

Deilig kjøleskapsbrygget iste. De flotte glassene og vannflasken er fra interiørbutikken Iems som du også finner på Gallerian Strömstad.
Dette er sommerfesten jeg inviterer til! God sommer, alle sammen!

Video fra hele seansen kommer på Facebooksiden min snart.

Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med Gallerian Strömstad . Det var helt naturlig for meg å takke ja til et slikt samarbeid med tanke på deres sterke fokus på kvalitetsvarer, bærekraftighet og økologi.

Forrige

Streetfood i Palermo og glutenfri pasta       

God nok for Maaemo. God nok for deg og meg

Neste

Legg igjen en kommentar