kylling

Mormor Dagmars kyllingstek

september 29, 2012

Mormor Dagmar var dansk og forsto ikke så godt andre språk. Derfor var det til tider vanskelig for henne å forstå sin svigersønn fra Island, sin svigerdatter fra Tyskland og sin svigersønn fra Trondheim. Men hun kunne meget godt forstå hva de likte å spise.

Dagmar Øder Larsen fra mitt bryllup i 1997. Hun døde for ca 10 år siden.

Dagmar Øder Larsen fra mitt bryllup i 1997.
Hun døde for ca 10 år siden.

Dagmar var en typisk «mormor». Hun øste ut av sin kjærlige godhet, jordnærhet og sine matkunnskaper. Hun var min mormor.
Dagmar bodde i Ølstykke (ikke langt fra Roskilde) på en liten gård hvor hun og min morfar, Ejner, dyrket grønnsaker, frukt, bær og honning. Tidligere var det meierihold de drev med.

Fra min barndom husker jeg å komme på gården i Ølstykke hver sommer, åpne døren til huset og kjenne gode lukter strømme ut fra kjøkkenet. Mormor sto alltid på kjøkkenet, og jeg kunne lukte meg frem til hva vi skulle ha til middag. Og det var alltid når mormors gammeldagse kyllingstek sto på menyen at munnen løp i vann. Det var favoritten min. Lukten av kylling i karamell og persille har en nostalgisk, trygg og kjærlig lukt. En lukt av glede og godhet. Det er lukten av mormor.
Jeg tør påstå at denne retten har vært avgjørende for min matinteresse videre. Jeg strevde i mange, mange år med å «knekke» oppskriften. Hva var ingrediensene i denne fantastiske retten? Hvordan lages den. I voksen alder fikk jeg oppskriften og med litt justeringer har denne, over 100 år gamle retten fått et nytt liv i Oslo. Retten har hjulpet meg videre til å prøve å gjette ingredienser i retter jeg smaker rundt om i verden. Den har skjerpet mine sanser. Denne retten har gjort meg til matblogger og norgesmester i hobbykokk.

Smakelig måltid! Kanskje dette kan få deg til å rote i din mormors oppskriftsbok. Det ligger helt sikkert skatter der.

Kanskje liker du disse også

13 Kommentarer

 • Svar - Rekkehuset - oktober 2, 2012 at 9:00 am

  Hei,Ja det er noe spesielt med mormor. Min døde jeg bare var 17 år, men ennå – 30 år senere kan jeg fremdeles bli minnet på henne når jeg kjenner lukter eller hører noe som jeg forbinder med henne. Denne retten med kylling skal jeg prøve snarest. Så enkel og den høres så god ut. Takk til deg.

 • Svar Helle Øder Valebrokk oktober 2, 2012 at 12:14 pm

  Takk for hyggelig kommentar. Ja, det er noe spesielt med mormorer:-) Lykke til med matlagingen. Gled deg til kyllingretten!

 • Svar charlotte april 28, 2015 at 3:41 pm

  Hei!

  Jeg gleder meg veldig til å prøve denne oppskriften, men lurer på om jeg kan bruke kyllingfilet? Eller “ødelegger” det litt av greia?

  • Svar helle april 28, 2015 at 3:45 pm

   Hei Charlotte! Klart du kan bruke filet. Gled deg! Denne er skikkelig god!

 • Svar kine april 30, 2015 at 1:13 am

  Skal kyllingen “koke” i sausen i 45 min, eller skal den inn i ovnen? 😀

  • Svar helle april 30, 2015 at 7:59 am

   Hei Kine! Den skal trekke i sausen på platen. Gjerne under lokk. Medium varme eller litt lavere. Lykke til!

 • Svar Karina september 22, 2015 at 5:52 pm

  Endelig fikk jeg laget denne retten, og den smakte akkurat så godt som jeg trodde. Hadde ikke grønne bønner, så da ble det selskapserter istedet. Hadde heller ikke sitron ( de jeg trodde vi hadde, var visst på hytta ), så da brukte jeg syrlig condiment fra Oliviers. Ble altså superdeilig. Takk for oppskrift!

 • Svar Karina september 22, 2015 at 6:22 pm

  Fredrik? Hei, hvem er du da?

  • Svar frederik september 22, 2015 at 6:36 pm

   Det er Helle som svarer, men it-avd har vært inne i bildet her.

 • Svar Jorn februar 9, 2017 at 6:19 am

  Hva hendte med oppskriften?

  • Svar helle februar 9, 2017 at 6:47 am

   Den ligger der under hver bilde:)

 • Svar grete bratvold august 19, 2019 at 9:33 pm

  Jeg klarer ikke å finne oppskriften med mengdeangivelse og fremgangsmåte. Det pleier å være en printversjon tilgjengelig. Ser veldig godt ut.

  • Svar helle august 19, 2019 at 9:39 pm

   Hei! Denne oppskriften er fra før jeg fikk oppsettet med printbare oppskrifter.
   Målene må du ta på en slump for denne oppskriften er en personlig oppskrift som må smakes til av hver enkelt som lager den. Se på den som en veiledning og juster med sitron mot slutten. Jeg lover deg at det er verdt det.

  Legg inn en kommentar

  %d bloggere liker dette: