Mormor Dagmars kyllingstek

Mormor Dagmar var dansk og forsto ikke så godt andre språk. Derfor var det til tider vanskelig for henne å forstå sin svigersønn fra Island, sin svigerdatter fra Tyskland og sin svigersønn fra Trondheim. Men hun kunne meget godt forstå hva de likte å spise.

Dagmar Øder Larsen fra mitt bryllup i 1997. Hun døde for ca 10 år siden.
Dagmar Øder Larsen fra mitt bryllup i 1997.
Hun døde for ca 10 år siden.

Dagmar var en typisk «mormor». Hun øste ut av sin kjærlige godhet, jordnærhet og sine matkunnskaper. Hun var min mormor.
Dagmar bodde i Ølstykke (ikke langt fra Roskilde) på en liten gård hvor hun og min morfar, Ejner, dyrket grønnsaker, frukt, bær og honning. Tidligere var det meierihold de drev med.

Fra min barndom husker jeg å komme på gården i Ølstykke hver sommer, åpne døren til huset og kjenne gode lukter strømme ut fra kjøkkenet. Mormor sto alltid på kjøkkenet, og jeg kunne lukte meg frem til hva vi skulle ha til middag. Og det var alltid når mormors gammeldagse kyllingstek sto på menyen at munnen løp i vann. Det var favoritten min. Lukten av kylling i karamell og persille har en nostalgisk, trygg og kjærlig lukt. En lukt av glede og godhet. Det er lukten av mormor.
Jeg tør påstå at denne retten har vært avgjørende for min matinteresse videre. Jeg strevde i mange, mange år med å «knekke» oppskriften. Hva var ingrediensene i denne fantastiske retten? Hvordan lages den. I voksen alder fikk jeg oppskriften og med litt justeringer har denne, over 100 år gamle retten fått et nytt liv i Oslo. Retten har hjulpet meg videre til å prøve å gjette ingredienser i retter jeg smaker rundt om i verden. Den har skjerpet mine sanser. Denne retten har gjort meg til matblogger og norgesmester i hobbykokk.

Velg kvalitetskylling. Velg hel kylling eller stykker (helst med ben slik at du får god kraft ). Velger du hel kylling må du dele den i stykker.
Velg kvalitetskylling. Velg hel kylling eller stykker (helst med ben slik at du får god kraft ). Velger du hel kylling må du dele den i stykker.

i en gryte smelter du 4 ss sukker. Pass på at du ikke brenner deg og pass på at temperaturen ikke er for høy, for da vil karamellen bli for brent.

når sukkeret er smeltet: Tilsett 3 ss meierismør og rør det sammen
når sukkeret er smeltet: Tilsett 3 ss meierismør og rør det sammen

krydre kyllingstykken godt med salt og pepper og legg dem i gryten og vend dem i karamellen noen minutter.

Hell over fløte og 1 dl vann. Tilsett et par never grovhakket persille. Stilker og alt. La stå 45 minutter. Skjær kyllingen i skiver eller server hele stykker. Tilsett mer frisk persille mot slutten.
Hell over fløte og 1 dl vann. Tilsett et par never grovhakket persille. Stilker og alt. La stå 45 minutter. Skjær kyllingen i skiver eller server hele stykker. Tilsett mer frisk persille mot slutten.

Juster smaken på sausen med noen spiseskjeer sitronsaft. Synes du retten er for søt, tilsetter du mer sitronsaft.
Juster smaken på sausen med noen spiseskjeer sitronsaft. Synes du retten er for søt, tilsetter du mer sitronsaft.

mandelpoteter er godt til retten. Jeg liker også å servere grønne bønner til.
mandelpoteter er godt til retten. Jeg liker også å servere grønne bønner til.

Fantastisk vin til retten. Den fremhever karamellsmaken
Fantastisk vin til retten. Den fremhever karamellsmaken.

Dette trenger du: kremfløte, sukker (gjerne brunsukker), smør, persille, salt, pepper.

Smakelig måltid! Kanskje dette kan få deg til å rote i din mormors oppskriftsbok. Det ligger helt sikkert skatter der.

Forrige

Hva lager man til middag for 25 personer når bavianene har spist opp maten?

Hjelp meg videre i konkurransen

Neste

13 kommentarer om “Mormor Dagmars kyllingstek”

 1. Hei,Ja det er noe spesielt med mormor. Min døde jeg bare var 17 år, men ennå – 30 år senere kan jeg fremdeles bli minnet på henne når jeg kjenner lukter eller hører noe som jeg forbinder med henne. Denne retten med kylling skal jeg prøve snarest. Så enkel og den høres så god ut. Takk til deg.

  Svar
 2. Hei!

  Jeg gleder meg veldig til å prøve denne oppskriften, men lurer på om jeg kan bruke kyllingfilet? Eller «ødelegger» det litt av greia?

  Svar
  • Hei Kine! Den skal trekke i sausen på platen. Gjerne under lokk. Medium varme eller litt lavere. Lykke til!

   Svar
 3. Endelig fikk jeg laget denne retten, og den smakte akkurat så godt som jeg trodde. Hadde ikke grønne bønner, så da ble det selskapserter istedet. Hadde heller ikke sitron ( de jeg trodde vi hadde, var visst på hytta ), så da brukte jeg syrlig condiment fra Oliviers. Ble altså superdeilig. Takk for oppskrift!

  Svar
 4. Jeg klarer ikke å finne oppskriften med mengdeangivelse og fremgangsmåte. Det pleier å være en printversjon tilgjengelig. Ser veldig godt ut.

  Svar
  • Hei! Denne oppskriften er fra før jeg fikk oppsettet med printbare oppskrifter.
   Målene må du ta på en slump for denne oppskriften er en personlig oppskrift som må smakes til av hver enkelt som lager den. Se på den som en veiledning og juster med sitron mot slutten. Jeg lover deg at det er verdt det.

   Svar

Legg igjen en kommentar