Mitt første møte med ekte koreansk mat

Jeg vil så gjerne smake all verdens mat, men det skal litt til å fordype seg i de forskjellige matkulturene som finnes. Et av de landene jeg ikke kjenner i matveien er Korea, men det ville jeg gjøre noe med. Jeg har selvsagt smakt kimchi – Koreas nasjonalrett, men aldri i koreansk setting, kun på hipsterrestauranter der kimchi som oftest servers med mat som er langt fra koreansk. Kimchi er som oftest fermentert kål og andre grønnsaker, gjerne tilsatt masse hvitløk og rød chili (Den kalles da red kimchi. Kimchi uten rød chili heter white kimchi). Kimchien kan også inneholde reker eller annen sjømat.

Men nå har det seg slik at jeg ble invitert med ut av den koreanske ambassaden på den nyåpnede koreanske restauranten Gangnam, som er den femte koreanske restauranten som finnes i Oslo. Slik hadde det seg altså at jeg havnet på Gangnam der jeg fikk en fantastisk innføring i koreansk mat og skikker av den koreanske ambassadens representant, Herr Seokhong Shin. Han bestilte masse retter som jeg fikk smake på. Så deilig! Koreansk mat er både søtt, syrlig og sterk på en gang. Jeg likte maten veldig godt, og ut i fra det jeg kan forstå, er maten som serveres på Gangnam veldig autentisk.

Herr Seokhong Shin forteller at alle retter kan serveres som småretter eller som hovedretter og dette igjen, serveres med ris og salat, og sideretter som kimchi, syltede agurker og f.eks. reddiker.

Jeg gjør store øyne når rettene bæres inn på bordet. Her skal det virkelig smakes på alt. Vi får:

Bibimbap (Strimlet oksekjøtt smaksatt med bulgogi anrettet med kokt ris og grønnsaker med en koreansk chilisaus).
Bulgogi (løvtynne skiver av marinert okse grilles med grønnsaker)
Kimchi Duruchigi servert med dampet tofu og svinekjøtt.
Haemulpajeon er en slags omlelettpannekake med sjømat.
Japchae (Stekte glassnudler med strimlet biffkjøtt serveres med stekte grønnsaker)
• Miyuk (Tangsuppe laget med deilig oksekraft og masse sort pepper. Denne suppen bruker man til å fukte risen med og ikke drikke opp til det er tomt, slik jeg gjorde.)
• Yangnyum Seawoo (Tigerreker marinert i bulgogi-saus grilles og serveres med en soya-basert saus.

Bulgogi betyr BBQ (altså grillet)

Gangnam i Munkedamsveien i Oslo.
Gangnam i Munkedamsveien i Oslo.
L1160544
L1160545
L1160547
L1160549
L1160551
L1160555
L1160565
 Jeg spør om hva som er god etikette når man sitter til bords. Det er alltid greit å sjekke, slik at man ikke går på de største smellene. Personene med høyest aldere forsyner seg først. Det er ingen rekkefølge på rettene, så man forsyner seg slik man ønsker. Det kan være greit å ikke komme med for mange lyder og dessuten snyter man seg ikke ved bordet, ei pirke seg i tennene uten å holde en hånd over.

Korea har fire årstider og befolkningen spiser forskjellig for hver årstid. Om våren spises det mye grønnsaker. Om sommeren spiser de sjømat, kjøtt og grønnsaker. Om høsten spises det også variert, mens om vinteren spises fermentert mat og sjømat, da tilgangen til friske grønnsaker er begrenset.

I løpet av heteperioden, som ofte varer i opptil 30 dager, spises det gjerne en kyllingsuppe med ginseng for medisinske årsaker. Det går for å være helsebringende å drikke varm suppe når det er varmt, og kombinasjonen kylling og ginseng er spesielt heldig.

Så er middagen vår over på restaurant Gangnam og jeg er er stappmett og utrolig fornøyd med å ha fått lov til å lære så mye fra en ekspert. Maten er fantastisk, og vil du smake autentisk koreansk mat i Oslo bør du stikke innom denne restauranten. De har også en egen streetfood-avdeling og take-away. Det er så utrolig hyggelig å sitte å spise masse småretter og smake på utvalget. Jeg anbefaler deg å prøve.

Jeg fikk en fantastisk flott kokebok i gave og måtte selvsagt hjemme og fordype meg i den, det resulterte i koreansk middag hjemme dagen etter.

Koreansk te fra Palais de Thés og en flott kokebok.

Har du lyst å lage en enkel koreansk rett med masse smak?

Her er oppskrift på Neobiani (grillet skiver av biffkjøtt i deilig mariande og et dryss av pinjekjerner)

Oppskriften er hentet fra kokeboken jeg fikk i gave.

Først skaffer du et fint stykke oksekjøtt. Jeg brukte en fin, og lett marmorert entrecote. Jeg skar tynne skiver av kjøttet på tvers av fibrene og banket ut skivene så de ble jevne med en kjøtthammer.

Pærejuice kan kjøpes eller lages ved å mose en pære i blenderen eller i en juicemaskin)
Pærejuice kan kjøpes eller lages ved å mose en pære i blenderen eller i en juicemaskin)

Så penslet jeg kjøttet med pærejuice (vel, jeg fikk min kjære Erik til å gjøre det) og lot stå i ca 15 minutter. Dette bryter ned fibre i kjøttet og gjør det supermørt.

Koreansk soya, sesamolje og rød chili paste. Alt dette får du på Asian Food Market i Oslo eller asiatiske butikker. Men du må ikke ha koreansk soya eller sesamolje hvis du ikke finner det. Velg andre asiatiske alternativer.

Lag en deilig marinade av dette:

5 ss soyasaus

3 ss honning

2 ss finhakket vårløk

1 ss presset hvitløk

1 ss finrevet ingefær

1 ss sesamfrø

1/4 ts sort pepper

2 ss sesamolje

Bland dette op la kjøttet marineres i dette i en bolle.

Varm grillen eller en grillpanne og grill kjøttet på høy varme på begge sider. Honningen i marinaden gjør at kjøttet karameliseres fort, så ikke grill ihjel kjøttet. Legg kjøttet på en tallerken og strø pinjekjernemel over (det lager du lett ved å banke noen pinjekjerner i en morter eller med en kjøtthammer. Dette smaker vanvittig godt, dere! Så saftig kjøtt har jeg knapt smakt før.

Rekk opp hånden den som IKKE vil ha så fantastisk kjøtt:)

Server kjøttet med ris, salat og en herlig spicy koreansk chilidipp som du lager slik:

2 ss rød chili paste (brukes til alt i Korea)

1 ss honning

1 fedd presset hvitløk

1/2 ts revet ingefær

3 ss soyasaus

2 ss sesamolje

Og fordi vi hadde så mye igjen av kjøttet dagen etter, lagde vi jammen meg en rett til:

Vi kokte ny ris og skar kjøttet i strimler og varmet det fort i pannen. Så serverte vi retten med masse grønnsaker (chili, paprika, gulrot, vårløk) og kokte egg, samt kimchi og chilisaus. Herlig!

En slags Bimb

Til informasjon: Jeg ble invitert til å spise på restaurant Gangnam av den koreanske ambassaden i Oslo. Jeg fikk også koreansk te og kokebok i gave. Innlegget er skrevet på eget initiativ.

 

Forrige

Basilikum- og pinjekjernetoast og en liter med vin

Gourmetburgere og gin og tonics

Neste

3 kommentarer om “Mitt første møte med ekte koreansk mat”

  1. Denne retten var virkelig god! Hele familien var begeistret. 5-åringen var kjempeglad for å få restene til lunsj neste dag. Tusen takk for oppskrift!

    Svar

Legg igjen en kommentar