Minsk matsvinnet – Kjøp varer som er gått ut på dato

Jeg liker ikke å kaste mat. Jeg unngår det ved å ikke kjøpe inn for mye hver gang jeg handler. Noen sier at det er lurt å bare handle inn en gang i uken. For meg fungerer det best å handle inn nesten hver dag.

For et par år siden var jeg med i en nett-tvserie på Aftenposten.no som het Skrallerne. Jeg var på lag med en skraller (en som finner maten sin i søpla). Vi skulle finne mat i søpla og lage gode retter av de matvarene vi fant som fremdeles var spiselig. Jeg ble sjokkert. Oppriktig sjokkert over hvor mye butikkene kaster av matvarer. Pakker med tørrmat og hermetikk som hadde gått ut på dato. Frukt og grønt i pakker der kun én var skadet. Resten var spiselig. Dette er helt feil. Verden sulter og vi kaster lass med spiselig mat.

Ønsker du å bidra til å minske matsvinnet? En måte kan være å kjøpe varer som er utgått på best-før-dato eller varer der emballasjen er skadet.

Det er en viktig forskjell på best-før-dato og siste forbruksdag. Best-før-dato er kun en anbefaling fra produsentene der de garanterer samme kvalitet på varen som ved forpakning. Det betyr ikke at varen blir dårlig når datoen er passert, og varer kan gjerne holde seg opptil flere år etter passert best-før-dato. Siste forbruksdag derimot brukes gjerne på ferskvarer og dette er varer som kan være en helserisiko å spise dersom det går for lang tid etter at den har passert siste forbruksdag.

Hvor kan man kjøpe varer som er utgått på best-før-dato ?

Matsmart er et svensk selskap som selger slike varer online og nå kan du også bestille varer fra Norge. Utvalget er foreløpig svensk, men dette blir det forandring på.

Du trenger ikke dra til Sverige for å grensehandle!
Matsmart
ble startet av en ICA-eier som ble lei av å måtte kaste massevis med mat uke etter uke. I stedet for å kaste maten begynte han å selge maten til rabatterte priser, og det ble så populært blant kundene at han bestemte seg for å ta idéen online, for å kunne gi hele Sveriges befolkning samme mulighet.

Kassen med varer fra Matsmart er kommet hjem til meg.

Matsmart kjøper inn mat som matprodusenter av ulike årsaker ikke kan selge (f.eks korte / utgåtte best-før-datoer, bytte av forpakning, varer med skjønnhetsfeil mm). Disse varene selges til privatpersoner med kraftig rabatterte priser (opptil 90% rabatt, og en snittrabatt på 50%).

Ifølge matsvinn.no kaster hver av oss i Norge over 50 kg mat i året. Dette er mat som er spiselig. Maten vi kaster har en verdi på 10 milliarder kroner og det tilsvarer i snitt 2000 kr per person. ‪1/3 av all mat som produseres i verden kastes, hvorav en stor del kastes helt unødvendig og Matsmarts mål er å bidra til at mindre mat kastes. De har solgt over 1000 tonn mat i Sverige og så mye som en tredel av disse varene ville ellers gått i søpla.

Følg Martsmart på Facebook og Instagram @matsmartnorge

Tilbud til deg: Nå kan du få en rabattkode på 50 kr ved kjøp over 350 kr som gjelder én uke fra i dag. Koden er helleskitchen 

Dette handlet jeg:

Dette handlet jeg. Prisforskjellen er da målt fra den butikken varen opprinnelig kommer fra. Sammenlikner du varene med samme varer kjøpt i norsk butikk vil du oppleve at varen er enda billigere. Jeg kjenner til mange av disse merkene og kan bekrefte at du sparer masse ved å handle på Martsmart. Økologiske varer er dyre i Norge. Her er det ekstra mye å spare ved å handle på nett.

Mørk Sjokolade, Dazaria 90g, kr 20 Spart kr 29 (59% rabatt)

Tørket Ananas, Nathalies 130g, kr 49 Spart kr 19,95 (29% rabatt)

Pasta – Sedani, Zeta 400g, kr 10 Spart kr 18,50 (65% rabatt)

Hermetiske Hvite Bønner, Saltå Kvarn 400g, kr 15 Spart kr 4,90 (25% rabatt)

Hermetiske Svarte Oliven, Matric 180g, kr 25 Spart kr 7,90 (24% rabatt)

Borlottibønner, MinElla 400g, kr 10 Spart kr 4,95 (33% rabatt)

Hakkede økologiske tomater, Saltå Kvarn 3 x 400g, kr 30 Spart kr 14,70 (33% rabatt)

Hasselnøtter – skivede, Orkidé 750g, kr 59 Spart kr 20 (25% rabatt)

Dipmix – Miami, økologisk. Spicemaster 19g, kr 7 Spart kr 4 (36% rabatt)

Dipmix – Tortilla, økologisk, Spicemaster 19g, kr 7 Spart kr 4 (36% rabatt)

Chiliflak. Økologisk, Urtekram 23g, kr 15 Spart kr 9,90 (40% rabatt)

Salt – Himalaya Svart, Super Garden 500g, kr 25 Spart kr 14,90 (37% rabatt)

Plastpose – Ziplock, Toppits 3 x12stk. 3 før 39 NOK Spart kr 14,70 (27% rabatt)

Multirabatt: 4,80 NOK

Pastiller – Läkerol Citrus, Läkerol 2 x 25g, kr 10. Spart kr 9 (47% rabatt)

Pastasaus, Mutti 400g, kr 15 Spart kr 24,90 (62 % rabatt)

Økologisk olivenolje, Konstantine´s 500ml, kr 49 Spart kr 50 (51% rabatt)

Total: Norske kr 385 (474 kr med frakt)

Jeg tok for meg disse varene og lagde en kjapp og deilig middagsrett på akkurat 13 minutter: 3 minutter til å koke vannet og ti minutter til å koke pastaen. På den tiden hadde jeg laget en superdeilig pastasaus med økologiske, bærekraftige blåskjell som var på tilbud til 39 kr per nett, litt presset hvitløk, en klunk hvitvin, deilig olivenolje, sorte oliven og den deilige sugo’n fra Mutti. Til slutt tilsatte jeg Peperoncino og basilikum.

Har du lyst til å lage min kjappe blåskjellpasta? Her er oppskriften til 4 personer:

1 glass sugo fra Mutti

1 pakke pasta fra Sedani

15 stk sorte oliven med sten fra Matric

Økologisk peperoncino fra Urtekram

2 ss God, økologisk olivenolje fra Konstantine´s

Svart himalayasalt fra  Super Garden

1 nett blåskjell

2 fedd hvitløk, presset

1/2 glas hvitvin (valgfritt)

frisk basilikum

sitron

Slik gjør du:

Kok pastaen og tilsett litt himalayasalt i vannet. Koketid anvist på pakken.

I en panne tilsetter du olivenolje og sugo. Krydre med hvitløk. Kok opp og tilsett hvitvin. Legg skjellene i pannen og legg på lokk. La dette småkoke til skjellene er åpnet. Tilsett oliven og rør forsiktig. Ha pastaen over på et fint fat. Hell skjell og saus over. Bland forsiktig. Krydre med peperoncino og frisk basilukum.

Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med Martsmart. Med deres fokus på redusert matsvinn var det null problem for meg å inngå et slikt samarbeid.

Forrige

København: Slurp Ramen Joint

Andetaco med hotte chips

Neste

Legg igjen en kommentar