Lyst til å lage søppelmat?

Du følger vel med på «Skrallerne»? Dette er Aftenposten-tv sin satsing denne høsten om temaet matspill. Du møter fire «skrallere», (altså personer som finner mat i søpla som er fullt spiselig) og fire matbloggere. Jeg er med i serien, og i kveldens episode skal jeg konkurrere sammen min makker Børge om å lage den beste maten ut fra det vi fant i søplekassene. På motsatt lag finner du den kjente matbloggeren Fru Timian og makkeren hennes.

Vil du lage det som jeg lagde i denne serien? Her er oppskriftene:

 

Grønnsakscurry med nanbrød, grillede paprika, syltet agurk, pakora og fruktjuice

 

Fruktjuice:

Saft fra klementiner, ananas, lime og mango

 

Nanbrød:

Vann, salt, tørrgjær, sukker, nøytral olje og havremelk (fra søpla)

Løs opp gjær i litt lunket vann (4-5 ss) Hell på ½ dl havremelk (vanlig melk kan brukes) Tilsett en klype salt og sukker. Tilset 1 ss nøytral olje. Tilsett hvetemel og lag en smidig deig. Hev deigen en halvtimes tid. Form boller som du trykker sammen til tykke pannekaker. Stek i panne på begge sider.

 

Syltet agurk:

Bruk en potetskreller og skrell lange remser av agurken. Legg i en bolle med en lake som du kjapt lager av lik mengde salt og sukker. 1 ss av hver. Tilsett 4 ss eddik og 1 dl vann. Legg agurkene i bollen sammen med laken. Finhakk rød chili og dryss over.

 

Grønnsakscurry:

Sjampinjoner, gulrøtter, tomater, paprika, poteter, chili, ingefærpulver, nellikpulver, salt, pepper, kardemomme, korianderpulver.

Start med å grovhakke en stor neve sjampignon. Kjør dette til en puré med en stavmikser. Ha i en gryte med 3 ss nøytral olje. Tilsett krydder: 1 ss flaksalt, 1 ss ingefær, 1 ts kardemomme, ¼ ts nellik, 1 ts sort pepper, 1 ts korianderpulver.

Del tomater i to og fjern kjernene. Kjør tomatene til saus med en stavmikser. 1 rød chili, 1 gul og en rød paprika blendes til en puré sammen 2 gulrøtter. Tilsett grønnsakene og tomatsausen i gryten sammen soppen. Rør godt og kok inn med lokk på på medium pluss varme. La curryen koke ca 30 minutter. Sjekk om du trenger mer krydder.

Skrell 5-6 poteter og del i tykke skiver. Forkok i saltet vann til de er møre. Når curryen er ferdig tilsetter du potetskivene. Strø frisk koriander over retten og server.

 

Grillede paprika lager du ved å legge to røde paprika i ovnen og skru på maks temperatur og grilen. La paprikaskinnet bli nesten svidd. Ta ut paprikaen og dra av skinnet. Del paprikaene i to på langs og rens for frø og membran. Del fileter av paprikaen. Disse smaker deilig søtt.

 

Pakora:

Jeg prøvde å lage dem med glutenfritt pizzamel som vi fant i søpla, men jeg hadde ikke helt hellet med meg.

Del blomkål i buketter og bruk stilken på brokkolien (skrell av det ytterste laget) som du deler i tykke skiver. Forkok i saltet vann til de er møre.

Lag en røre av glutenfritt mel blandet med litt salt, ingefærpulver, paprikapulver og pepper. Bland med vann til du har samme konsistens som vaffelrøre. Grønnsakene legges i røren og det er viktig at de dekkes godt. Varm en stor gryte og tilsett 1 liter nøytral olje. Når oljen er skikkelig varm legger du grønnsakene i oljen. Stek til de har et fint crispy lag utenpå. Dette tar ca 5 minutter.

Lyst til å se kveldens episode?
Klikk deg inn her

Episode 4 av Skrallerne

Børge og jeg.
Børge og jeg.

 

Dommer og programleder
Dommer og programleder
Dommer og programleder
Forrige

Gin & tonic med eple og kanel

Copenhagen Cooking og Torvehallerne

Neste

Legg igjen en kommentar