Mine fabelaktige resteburgere og finalen av «Skrallerne»

I fem uker har Aftenposten-tv kjørt serien «Skrallerne». Dette er en matkonkurranse der fire matbloggere konkurrer mot hverandre på lag med en «skraller.» En skraller er en person som finner mat som butikkene har kastet etter at datostempling er gått ut, eller at produktet er skadet. All mat som er brukt i konkurransen er mer enn spiselig og derfor en skam at er kastet.

I dag er vi kommet til finalen, og den kan du se her.

Her finner du meg og matblogger Maj-Britt (også kjent som vinner av  Masterchef og for bloggen Spiselandslaget ).

 

L1070305

Asparges og kokossuppe med krutonger:

Skrell og finhakk 1 liten løk. 1 bunt asparges skrelles og deles i biter. (fjern også den nederste delen av stilken på aspargesen. Den bruker vi ikke). Ha dette i en gryte og svitsj med 1 fedd hvitløk, litt salt, pepper og ingefærpulver. Tilsett 1 dl vann og kok opp. Så tilsetter du litt chili etter smak og en boks kokosmelk. Varm og kjør suppen glatt med en stavmikser. Press litt frisk limesaft over. Kutt brød i terninger og stek sprø i pannen sammen smør eller olje. Legg på toppen sammen frisk koriander.

L1070306

Burgere med brie, pommes frites, syltet agurk, karamellisert løk, hjemmelaget ketchup, paprikamajones, grillede grønnsaker og hjemmebakte burgerbrød:

Burgerne er laget av håndhakket entrecote av okse. 100 g burgerkjøtt er mer enn nok per person i en tre-retters middag. Burgerene er kun krydret med salt og pepper på overflaten før de grilles på grillpanne. Snu burgeren etter noen minutter. legg på en skive brie på toppen.

Burgerbrødene lages av ½ pose tørrgjær utblandet i 1 dl lunkent vann. Så tilsettes litt salt, sukker, kardemomme og 1 dl havremelk (vanlig melk kan brukes). Vi brukte surdeigsmel, for det var det vi arvet av det andre laget. Bland mel i til du har en fin deig. La heve i 30 minutter før du triller ut boller (trykk dem litt flate). Pensle med egg og stek på 220 g i ca 10 minutter.

Syltet agurk: Del en agurk på langs. Hvis agurken er litt sliten skreller du den og fjerner kjernen. Skjær agurken i tykke skiver. Legg i en bolle med en lake som du kjapt lager av lik mengde salt og sukker. 1 ss av hver. Tilsett 4 ss eddik og 1 dl vann. Legg agurkene i bollen sammen med laken.

Grill grønnsaker rett på grillpannen.

Pommes frites: Skrell poteter og del dem på langs og skjær tykke staver. Forkok disse i saltet vann til potetene er møre. La dem dempe av i et dørslag. Varm en stor gryte med 1 liter nøytral olje og legg pommes friten i gryten (skal du lage mye, gjør du dette i flere omganger). La pommes friten bli sprø og gyllen før du tar ut pommes friten i et dørslag og salter dem lett. Server med en gang.

Hjemmelaget ketchup: 6 Tomater deles i to og kjernene fjernes. Grovhakk tomatkjøttet og ha i en gryte sammen ½ finhakket løk. Svitsj med 2 ss olje, litt salt og 2 ss sukker og 4 ss eddik. Bruk chili etter eget ønske. La dette koke inn på medium varme i 30 minutter. Smak til om du trenger mer eddik eller sukker før du kjører ketchupen glatt med en stavmikser.

Karamelisert løk: Start med å smelte 3 ss sukker i en panne. Hell på 1 dl vann. Tilsett løk skåret i skiver og la dette surre ca 30 minutter på medium varme. Du skal stå igjen med klissete og myke løkringer.

Paprikamajones: Vi hadde grillede paprika igjen fra forrige meny og brukte disse. Vi lagde først en majones ved å ha 1 ts dijonsennep i en høy beholder sammen 1 ts eddik, litt salt, litt hvitløk og et helt egg (uten skall). Kjør glatt med en stavmikser og tilsett paprika (noen strimler) Spe med nøytral olje til konsistensen er kremete.

L1070308

Fruktsalat med yoghurt og karamel-lefser

Fruksalaten lagde vi av to typer melon, mango og pasjonsfrukt. Den marineres i en krydderlake laget av 4 ss sukker, ¼ ts kanel, 2 stjerneanis, saften av 2 klementiner, 1 remse klementinskall og ½ dl vann som kokes opp og trekker i 30 minutter. Hell over frukten og server med yoghurt til.

Lefsene vi brukte var mandelpotetlefser som vi lagde på en spennende måte.

I en panne smelter du 30 g smør og strør over 3 ss sukker. 1 ts kanel tilsettes og lefsen legges i pannen. La steke i noen minutter før du forsiktig snur den og steker på andre siden. Legg lefsen over på bakepapir og la sette seg. Del i strimler eller biter og server til fruktsalaten.

 Så var det flinke Maj-Britt som stakk av med seieren i «Skrallerne». Jeg smakte rettene hennes, og det er ingen tvil om at du hun var en soleklar vinner!

IMG_2608

Forrige

Social Wine & Tapas

Fingermat til bobler

Neste

Legg igjen en kommentar