Massimo Botturas tips til å redusere matsvinn

Noen dager er litt mer stas enn andre. I dag var en slik dag.

Sammen et knippe influencere var jeg invitert til pop-up-restauranten Rimanenza.

Syltede gulrottopper, aspargesstilker og friterte rotfruktskall. Foto: Helle Øder Valebrokk

Det er ingen ringere enn en av verdens aller beste kokker, Massimo Bottura fra Osteria Francescana (restauranten som for tiden ligger på 2. plass over verdens beste restauranter ifølge The World’s 50 Best Restaurants) og Grundig som arrangerte denne pop-up’n i Oslo.

Lunsjen var tilberedt av kokkene på Tjuvholmen Sjømagasin og besto av retter laget av matavfall. Dette for å sette fokus på matsvinn.

Sammen har produsenten og mesterkokken et samarbeid som de har kalt «Respect Food». Massimo Bottura er Grundig-ambassadør for dette prosjektet med fokus på å redusere matsvinn.

Jospergrillet ørebein av fisk og squash laget på tre måter. Foto: Helle Øder Valebrokk

Grundig tar den langt og kommer med påstanden “Wasting food is wasting life”. Det er nesten provoserende, men vi må ta det innover oss og innse at vi må ta grep om vårt løsslupne forhold til å kaste mat. Ifølge Grundig er 60 prosent av all mat som kastes i norske hjem spiselig. Det er især unge mennesker som kaster mye mat.

Her kunne jeg kommet med pekefingeren og sagt ”fy!”, men det er ikke måten å gjøre det på. Nøkkelen til å løse dette problemet ligger i å opplyse om hvordan vi kan bruke det vi har i kjøleskapet til å skape gode retter av ingredienser som vanligvis ville ha endt opp i søpla.

– Dyr har gitt livet sitt for å gi deg mat. Du må vise dyret respekt ved å bruke alt, sier Massimo Bottura.

Et utvalg retter laget av ingredienser som vanligvis havner i søpla. Foto: Helle Øder Valebrokk

Massimos engasjement rundt det å redusere matsvinn startet for mange år siden. Han har gitt ut boken ”Bread is Gold” der han forteller om hvordan matavfall kan bli til gode, næringsrike måltider. I den forbindelse har han startet non-profit-organisasjonen ”Food for Soul” som har resultert i suppe-kjøkkenet Refettorio Ambrosiano i Milano. Han har fått en bråte med kjente kokker til å hjelpe med dette prosjektet. Til og med fiendene Alain Ducasse og Yannick Alléno har kunnet samarbeide om denne viktige saken om å reduserer matsvinn og mate flest mulig mennesker uten å la deres personlige uvennskap komme i veien.

Massimo Bottura taler til gjestene. Foto: Helle Øder Valebrokk

– Vi har et ansvar når katastrofer inntreffer. Vi må sørge for å fø mennesker i nød. Mennesker som ikke har det så bra. Vi må bryte ned vegger og åpne dørene. Og det gjør vi med suppekjøkken som vi restaurerer i samarbeid med flinke arkitekter og kunstnere. Alle har rett på fin kunst og skjønnhet, sier Massimo, som foruten suppekjøkkenet i Milano nylig åpnet et tilsvarende sted i Paris i krypten under Madeleine-kirken.
– Gjennom skjønnhet gjør du den store forskjellen, mener Massimo. Når du går på restaurant er service 50 prosent av totalopplevelsen, derfor skal det også være slik på et suppekjøkken for trengende mennesker.

– For meg er det riktig å bruke min stjernestatus til å hjelpe andre mennesker, sier Massimo Bottura når jeg treffer ham under Grundigs arrangement på Tjuvholmen Sjømagasin i Oslo.

Nydelig rabarbrais, mandler, verbena og fromage. Foto: Helle Øder Valebrokk

Massimo Bottura har også holdt pop-up i favelaen i Rio under OL. Det neste prosjktet blir et samarbeid med Mexicos rikeste mann om å lage et suppekjøkken i Medina. Også et suppekjøkken for flyktninger som ankommer Thessaloniki i Hellas er under planlegging.

Meny og personlig bordkort. Foto: Helle Øder Valebrokk

Massimo kommer med en tydelig oppfordring: – Ikke se på matavfall som søppel! De lekreste ting kan lages med ting du har i kjøleskapet som du vanligvis ville ha kastet fordi du har for lite igjen av en ting til å bruke den. Bruk strimler av squash i stedet for pastaplater og lag en nydelig lasagne. Overmodne tomater kan du bruke til å lage den herligste tomatsaus. En miks av grønnsaker kan kokes sammen til en nydelig ragu. Massimo bobler over av engasjement.

I boken hans ”Bread is Gold” kan du få masse tips til hvordan du bruker restene du har i kjøleskapet. Her forteller noen av verdens aller beste kokker hvordan man lager deilig mat av matavfall.

Massimo Bottura nyter Oslo-varmen. Foto: Helle Øder Valebrokk

Jeg får litt alenetid med Massimo etter lunsjen og takker for sist. For halvannet år siden intervjuet jeg og mannen min, Erik, Massimo Bottura da vi besøkte restauranten hans Osteria Francescana. Også den gang var han levende opptatt av å redusere matsvinn og hvor mye noe så enkelt som en brødskalk kan omgjøres til et nærende gourmetmåltid.

Gazpacho laget av hjertesalat og Lyngenreker.

Jeg spør Massimo om hvordan vanlige forbrukere kan redusere sitt eget matsvinn:

– Kjøp gjerne boka mi «Bread is Gold! for å lære å lage spennende retter med rester du har i kjøleskapet.

– Et viktig råd er å kjøp sesongvarer. Bruk en halvtime hver dag til å kjøpe gode råvarer hos slaktere, bønder og fisker til å etablere et godt forhold. Dette er folk som er levende opptatt av sine produkter og som kan gi deg de aller beste råvarer og tips til hvordan du skal bruke dem. Kjøper du sesongvarer må du kjøpe varer for kun et par dager slik at du får spist det opp og dermed kaster du ikke mat og du sparer penger. Dessuten spiser du mye bedre! avslutter Massimo Bottura.

Har du lyst til å spise mat laget av rester? Ta turen innom Rimanenza på Tjuvholmen i Oslo.

Rimanenza tilbyr en like eksklusiv opplevelse i form av en seksretters meny basert på restemat. Restauranten har kun har en bordsetning per dag med 20 plasser. Rimanenza er holder åpent fra 24. mai til 6. juni, og bord kan bookes her.

Massimo Bottura i Norge. Foto: Helle Øder Valebrokk

Vil du lese mer om ”Respect Food” – samarbeidet som Grundig og Massimo Bottura har sammen, kan du klikke deg inn her.

Til info: Jeg var invitert til å delta på lunsjen med Massimo Bottura og Grundig. Jeg har ingen kommersielle samarbeid med Grundig.

Forrige

Pizzasaus på fem minutter

Brosme med chorizo og sesongens roséfavoritt

Neste

Legg igjen en kommentar