Brosme med chorizo og sesongens roséfavoritt

Jeg har vel klart å si klart og tydelig i fra at jeg elsker brosme. Det er en kjøttfull fisk som burde være perfekt for de som ikke er så glad i fisk. Grunnen til at jeg liker den er at den holder formen så godt ved steking. Det er også et stort pluss at den er bærekraftig. Det er også vinen jeg har valgt til retten. Den går faktisk for å være verdens mest miljøvennlige rosévin. (ser du bort i fra flyfrakt til Norge, så er den kanskje det).

Jeg elsker å kombinere fisk og kjøtt. Spekeskinke, bacon eller chorizo passer perfekt i en fiskerett. Denne versjonen er med spansk, fersk chorizo, sorte oliven og timian. Så godt! Dessuten har jeg brukt årets hvite asparges som tilbehør sammen med deilige små poteter.

Dette er en middag du lager på 15 minutter. Har du ikke tid til det, må du rydde litt i aktivitetskalenderen din, altså. Alle har tid til å sette av tid til middag.

Dette trenger du:

brosmefilet. Beregn ca 150 gram per person

100 g fersk chorizo (den må være rå slik at den kan stekes)

1 neve sorte oliven. Gaea har sorte kalamata-oliven uten stein i pose. Disse er gode, synes jeg.

1 sitron

frisk timian

3 hvite asparges

poteter etter ønske

god extra virgin olivenolje

Start med å sette over poteter i saltet vann.

Skrell asparges og kutt av nederste del. Bruk potetskrelleren til å skjære remser av asparges. Den skal være rå, altså.
Legg dem i en skål og hell litt olje og sitronsaft over. Finriv litt sitronskall over. Dryss bittelitt flaksalt på aspargesen.

Fjerne evt bein fra brosmen. Salt og pepre.

Del chorizoen i terninger. Skinnet skal ikke med. Stek i pannen til oljene kommer ut av pølsen. Legg fisken i pannen og tilsett litt mer olje og kanskje en klatt smør for smak. Snu fisken og stek noen minutter på andre siden også. Dryss over hakkede oliven og litt frisk timian samt litt finrevet sitronskall.

Legg litt av den deilige aspargessalaten over fisken og servert. Så godt!

Så til rosévinen. Jeg har fått en ny favoritt som jeg kommer til å drikke mye av i sommer. Jeg har støvsugd polet på Frogner for flasker og har laget meg et solid lager. Yealands er laget av 98% pinot gris og 2% merlot. Vinen er fra New Zealand og går visstnok for å være verdens mest miljøvennlige rosévin. De er den første vinprodusenten som innehar sertifiseringen carboZero og Green Company GC-Mark. De er medlem av Sustainable Winegrowing New Zealand. På vingården beiter sauer mellom vinrankene og sørger for gjødning og at ugress fjernes. Filosofien til vinmakeren er at miljøet skal påvirkes minst mulig. Flaskene er laget av resirkulert glass og produsenten er selvforsynt med strøm.

Yealands
Forrige

Massimo Botturas tips til å redusere matsvinn

Happy Gin Day!

Neste

En kommentar om “Brosme med chorizo og sesongens roséfavoritt”

  1. Denne retten har jeg lyst til å prøve! (og vinen likeså) Liker også å kombinere kjøtt og fisk, men foreløpig har det stort sett blitt med torsk pakket i parma og chilibrent smør eller rødvinssjy. Hvor finner du brosme? Synes nesten aldri jeg ser det i fiskedisken. Fjellberg? Vulkan?

    Svar

Legg igjen en kommentar