Luksuriøse lussekatter

Jeg ble utfordret av krydderleverandøren Santa Maria til å lage lussekatter til Lucia-dagen fordi jeg ikke er spesielt flink til å bake. Litt frekt å fryde seg over en som ikke behersker dette, er det ikke? Men så tenkte jeg: Nå skal jeg jaggu vise dem! Ikke bare skal jeg bake lussekatter. Jeg skal lage de beste i hele verden, faktisk!

Jeg har nettopp vært i Sverige, nærmere bestemt på Gotland. Der er de ville etter safran – krydderet som er essensielt i lussekatter. De bruker det i alt! Her hjemme er vi litt avmålte til safran og spiser det såvidt i spansk paella.

Her trengs en liten forklaring om hva safran er: Det er verdens dyreste krydder. Hvorfor? Jo, fordi det håndplukkes av safrankrokusen. Det er arrene som brukes. Til ett kilo safran kreves minst 70 000 krokuser, eller omtrent 150 000 til 200 000 arr. Ikke rart dette er et dyrt krydder. Men du trenger ikke kilosvis av safran for å smaksette en rett. Til disse lussekattene trenger du en liten pose safran. Den inneholder 0,5 gram knuste safrantråder. Noen jukser og bruker gurkemeie i stedet for. Det er feil. Julen skal bugne av rikdom og luksus. Derfor må du bruke ekte safran. Og ekte safran får du kun fra Spania eller Iran.

0,5 gram er lite og posen veier nesten ingenting, så vokt den med livet når du bærer den hjem fra butikken. Du vil ha mest mulig farge og smak ut at den lille formuen, vil du ikke? Da har jeg nemlig et par triks opp i ermet. For det er mulig jeg ikke vet så mye om baking, men krydder derimot, kan jeg mye om.

Safran i nøytral sprit.
Safran i nøytral sprit.

Slik får du mest ut at safranen din: Hell innholdet fra posen over i en liten skål. Hell på 1 ts vodka. (Nei, det er ikke skummelt med så lite alkohol i maten. Det kommer ikke til å sette noe smak og du blir ikke beruset). La så dette stå i 5 minutter før du bruker det. Du vil se at væsken blir dyp gul. Smart, hva?

Så over til bakingen. Grrr!

Men som jeg sa tidligere: Jeg vil lage verdens beste lussekatter. Og da trenger vi ekstra smør, mindre mel (enn de fleste oppskriftene) + egg. Jeg vil rett og slett lage lussekatt-briocher. Det må smake en million ganger bedre enn vanlige lussekatter? Jeg er overbevist!

 Slik lager du mine luksuriøse lussekatter:

ca 14 lussekatter.

 • 50 g tørrgjær
 • 2,5 dl kroppstemperert melk
 • 1 klype sukker

La dette stå på kjøkkenbenken 15 minutter til du oppnår skum på toppen av melken. Får du ikke skum, må du begynne på nytt. Dette er essensielt for et perfekt resultat.

 • 100 g romtemperert smør i terninger
 • 0,5 g safran fra Santa Maria utblandet i 1 ts vodka (nøytal sprit er viktig)
 • 1 ts økologisk kardemomme fra Santa Maria
 • 1 dl sukker
 • ½ ts salt
 • 2 egg
 • 10 dl mel
 • 1 neve rosiner, legg i bløt i lunket vann
 • 1 egg til pensling

 

Hva er vel lussekatter uten safran? Og hva er boller uten kardemomme?
Hva er vel lussekatter uten safran? Og hva er boller uten kardemomme?

Pisk sukker og smør. Tilsett så eggene. Hell den luksuriøse safranmiksen i deigen. Sørg for å skrape med deg alt. Tilsett gjærmelken. Så tilsetter du mel, salt og kardemomme litt av gangen. Elt godt. Nå har du en ganske klissete deig, men det er akkurat det du skal ha. Bland inn rosiner. Strø litt mel over og sett bollen et lunt sted med plast over. Hev i 1 time. Elt deigen på benken og skjær 14 emner. Form som s’er og legg en rosin i hver ende. Legg på bakepapir på bakebrett og stek i en forvarmet ovn på 250 grader, varmluft og stek i ca 8 minutter eller til du ser at de er gylne og fine.

Knallgul deig!
Knallgul deig!

Og hvem sa at jeg ikke kunne bake? …Men jeg gjorde en tabbe. Jeg glemte å pensle bollene med et sammenpisket egg før de gikk i ovnen. Gjorde det noe? Ikke i det hele tatt! Lussekattene ble perfekt luftige og for en smak! I dagene etter at jeg bakte lussekattene koste jeg meg halve ristede lussekatter med masse smør på. Lucia varer helt til jul, sier jeg!

Til info: Dette innlegget er en del av et kommersielt samarbeid som jeg har med Santa Maria.
Uten penslet egg på toppen, men fin allikevel!
Uten penslet egg på toppen, men fine allikevel!

 

Et lite panikkøyeblikk på kjøkkenet under produksjonen av disse lussekattene. Note to self: Ikke tilsett mel når kjøkkenmaskinen har høy hastighet. Grrr!!! Baking, altså!
Behind the Scenes: Et lite panikkøyeblikk på kjøkkenet under produksjonen av disse lussekattene. Note to self: Ikke tilsett mel når kjøkkenmaskinen har høy hastighet. Grrr!!! Baking, altså!

 

Forrige

Noble poteter

Siste kapittel i Ylajalis historie skrives nå

Neste

Legg igjen en kommentar