Langstekt ribbe med alt!

Det startet egentlig med et restaurantbesøk til den nye superrestauranten på Mathallen Vulkan, Von Porat. Der ble jeg forrige torsdag servert en helt magisk ribbe som rett og slett smeltet på tungen. Kjøttet var fra Valdresgris.

Lørdagen kom og jeg hadde fremdeles ikke glemt den gode ribben. Så da var det bare å sette seg på bussen til Slakterhuset i Mathallen. Tynnribbe uten bein ble kjøpt inn og alt det andre vi trengte. Hjem til kjøkkenet gikk ferden.

Slik gikk jeg frem:
Jeg stripet svoren med en skarp kniv. Jeg striper den alltid for da kan fettet renne ned på sidene framfor å samle seg i groper på toppen og gjør svoren myk. Så når slakteren spør om han skal rute svoren for deg, si nei.

Gni ribben inn med masse salt og pepper.
I bunnen på en ildfast gryte/ form (med lokk) legger du en løk i båter, en hel hvitløk delt i to, en gulrot i tykke skiver og en selleristang (med busk). Legg også ved et par laurbærblader og rosmarinstilker. Hell 4 dl varmt vann i bunn. Legg ribben på toppen av alle grønnsakene. Sett på lokket og sett i ovnen på 90-100 grader i 5-6 timer.
Ta av lokket og sil av grønnsakene. Ta vare på skyen. Sett opp temperaturen til 220 grader og sett ribben inn uten lokk. Nå vil svoren begynne og poppe i været som det skulle være nyttårsaften. Jeg brukte ikke grill i det hele tatt denne gangen, men det kan være forskjell fra ovn til ovn. Resultatet (som du kan se) ble utrolig vellykket. Ikke en millimeter av svoren ble myk og kjøttet falt nesten helt fra hverandre.

Jeg serverte ribben med min nye og spennende rødkålsalat. Klikk på denne linken for oppskrift: rødkålsalat på ny måte og poteter kokt i gåsefett med et dryss av flaksalt, timian og rosmarin, samt potetgull av blåpotet. Klikk på denne linken for oppskrift: Blåpotetchips.

Kraften fra ribben skummer du for fett. Det er helt unødvendig å ha så mye fett i sausen. Ta heller vare på det i en skål og bruk det til å steke f.eks løk og sopp i. Smaker himmelsk.
Kraften tilsettes et par skjeer ripsgelé eller lign. Så heller du på 1 dl rødvin. La koke litt inn. Smak til om du trenger mer sødme eller kanskje du trenger en dråpe sitron. For en kraftigere smak kan det lønne seg å tilsette en teskje soyasaus.

Hadde jeg spist ribbe på juleaften, ja da hadde jeg servert den sånn. Ribben smelter på tungen, svoren knaser, potetene er myke som potetmos og rødkålsalaten er frisk og spennende. Tør du gå for denne varianten i år?

Forrige

Hjemmelagd potetgull av blåpotet med timian og rosmarin

Sunnere kokosmakroner

Neste

25 kommentarer om “Langstekt ribbe med alt!”

 1. Lar du ribben ligge med svoren opp under hele stekingen? Mange mener svoren skal ligge ned den første timen. Kommentar på det?Kan man bruke langpanne med aluminiumsfolie istedenfor ildfast form med lukk? Må ha såpass store ribbe at jeg er redd det blir for liten plass i en ildfast form.Ikke behov for å ta av kraft underveis, eller tilføre mer væske?Flyttet du ribba høyere opp i ovnen når du skulle steke svoren?Tenkte jeg skulle følge dette på juleaften, så greit å være sikker på at jeg ikke gjør noe feil underveis! 🙂 Hvor stor var ribba di?

  Svar
 2. Hei Daniel!Det er 1000 måter å lage ribbe på, men med mange forsøk gjennom årene har jeg landet på at det enkleste er det beste. Å steke ribbe er ikke avansert videnskap. Jeg lar ribben ligge med svoren opp hele tiden. Så lenge du har et lokk (eller aliminiumsfolie) over vil ribben dampes inne i sin egen "hule". Når du bruker aliminiumsfolie, sørg for at du har den tykke varianten, slik at du ikke river hull så lett og dampen siver ut. Sørg også for å holde det så tett som mulig. Sjekk underveis et par ganger i stekeprosessen om det trengs mer vann. Hvis ribben er veldig feit, er det lurt å skumme av fett underveis. Det er sånn forskjell på ovner, så jeg vil se an når du kommer til sluttprosessen om ribben trenger å stå høyere i ovnen.Det kan være du må bruke grill noen minutter til slutt for å få fart på svoren, men dette kommer også an på ovnen din. Sørg for å få ribben stripet, og ikke rutet, for da har det overflødige fettet fra svoren en rømningsvei og gir plass til å "poppe" i været. Har slakteren din allerede rutet den, går du over med en kniv og lager stripekutt ned i fettet, men ikke ned i kjøttet. Lykke til og god jul til deg!

  Svar
 3. Det var jo utrolig genialt!!! Du er så flink!Er også veldig tilhenger av at ribbe kan spises året rundt!Skal den stå midt i ovnen i 12 timer? Uten å snus? "Vanlig" steking, ikke varmlufts?og NÅR skal man ta av lokket og sette på grillen? Er det turbogrill du mener? Eller mener du med "under grill" … 🙂 Hilsen Katrine

  Svar
 4. Tusen takk, Katrine! Midt i ovnen. Jeg bruker varmluft, men jeg tror ikke det spiller så mye rolle. Du skal ikke røre den på 12 timer. Så tar du av lokket, setter på grillen og temperaturen på maks og lar svoren poppe. Altså: ingen nærkontakt på 12 timer:) Enkelt og genialt.Lykke til og kos deg med resultatet! Jeg lover deg en herlig opplevelse!

  Svar
 5. Hei, dette ble total mislykket! Beklager, men jeg fikk det ikke til. Lurer på om temperaturen var for lavt. Merket meg at grønnsakene fortsatt var litt harde, og ikke myke slik man forventer at de bør være etter så mange timer. I tillegg overdøvet allehånde all annen smak. Ribba ble tørr, og kjøttet løsnet overhodet ikke fra beina. Kan også hende at kvaliteten på kjøttet spilte en rolle. Det var nemlig tynnribbe fra Gilde og ikke Strøm Larsen. Jeg gir likevel ikke opp, og skal prøve på nytt, med høyere temperatur og en annen krydderblanding.
  Takk uansett!

  Svar
  • Oi! Så kjipt! Har ikke hørt om liknede tilfeller. Med lokk på (eller tett folie) burde ikke ribben bli tørr. Men nå er det dessverre slik at ovner har forskjellig termostat. Jeg hadde en ovn som var alt for varm, men har nå fått en som er perfekt. Kult av deg å ikke gi deg. Lykke til med høyere temperatur og nytt forsøk. God jul!

   Svar
 6. Hei! Jeg har tenkt å prøve oppskriften din, så her blir det servert ølribbe til gjestene i morgen kveld…..forhåpentligvis! Vi er 8 stykker så jeg må bare bruke langpanne og lage lokk av dobbel aluminiumsfolie så godt jeg kan, for jeg har ikke stor nok ildfast gryte med lokk. Får håpe det går – virker veldig spennende. Da jeg ikke har funnet rødkål her hvr jeg bor, har jeg tenkt å servere baconstekt rosenkål og hasselbackpoteter. Hvis du har andre forslag til tilbehør eller smakstilsetning på saus, suger jeg til meg alle forslag 🙂 Hva med litt sennep i sausen….eller kanskje timian?? Ha en flott påske!!

  Svar
  • Hei på deg! Tilbehøret høres herlig ut! Sjekk ut min rødkålsalat også! Husk å sjekke om du må ha mer væske i underveis. Væske koker lettere ut i stor flate, så du må sikkert tilsette litt vann. Pga at termostater varierer fra ovn til ovn, må du også sjekke underveis om du må heve temperaturen. Både timian og sennep i sausen høres godt ut! Lykke til!!! God påske fra Firenze:)

   Svar
 7. Tusen takk for tilbakemeldingen 😀 Jeg skal prøve rødkålsalaten din så snart rødkålen er i butikkene her igjen, men denne gangen blir det uten den og jeg er spent. Du skal få tilbakemelding senere på hvordan det gikk. Ha en riktig fin påske i Firenze 🙂 Italia er et nyyydelig land!!

  Svar
 8. Satt du den rett inn i ovnen på 70 grader, eller kjørte du en halvtime på høyere varme først. Jeg skal steke en 4 kilos ribbe og lurer på om jeg må guffe på litt i starten for å få opp tempen i kjøttet.

  Svar
  • Hei Fredrik! Jeg satte den inn på 70 grader, men grønnsakene var varmebehandlet. På 12 timer får du nok varme i kjøttet:) Men det er forskjell på ovner, så ta en titt halvveis (hvis det ikke midt på natten da) og hev temperaturen 10-20 grader hvis du er bekymret for at den ikke skal bli ferdig. Lykke til!

   Svar
 9. Hei Helle! Tusen takk for nyttige tips og fin oppskrift 🙂
  Noen anbefaler å la ribben ligge med svoren ned i vann+ salt natten før, slik at svoren skal trekke til seg dette for lettere å bli sprø under steking. Tror du dette har noe for seg?
  Hvor lenge lar du tilslutt ribben steke på 220 grader?
  God jul 🙂 Hilsen Katrine

  Svar
  • Hei Katrine! Folk har forskjellig tilberedningsmetoder, men jeg bruker ikke den med svoren ned. Har aldri problem med ikke å få svor på min måte:) til slutt lar jeg ribben stå på 220 grader til jeg ser at svoren begynner å poppe. Dette kan ta 15 minutter , men det kan også ta 20 minutter. Du får bare følge med:) ser du at svoren på midten er våt, legger du litt aluminiumsfolie krøllet sammen som en ball for å støtte opp under midten på ribben. Lykke til!

   Svar
 10. Hei. Takk for en fin oppskrift! Lurer litt på væskemengden i gryta/panna med tanke på hvor mye sky jeg får til sausen. Bør jeg vanne ut skyen og øke mengden rødvin når jeg lager sausen, eller bare starte med mer vann når jeg begynner å steke? Har kommer fram til at jeg trenger omtrent 8 dl saus…

  Svar
  • Vanskelig å si da det varierer fra ribbe til ribbe hvor mye væske den slipper. Ikke ha mer vann i fra starten for da ender du opp med å koke ribba i stedet for å steke den. 🙂

   Svar
 11. Hei, prøvde denne forrige helg, med omtrent samme resultat som Alberto beskriver over…. men den ble ikke tørr, bare uferdig….
  Satte ovnen på 75° da jeg ville være sikker på å få nok varme, og har hatt erfaring med at den viser litt for mye….men etter 12 timer var grønnsakene harde, og kjøttet uferdig…Er 100% sikker på at folien var tett, så kan ikke skjønne annet enn at temperaturen må ha vært for lav…?
  Jeg brukte vanlig over/undervarme , men varmluft krever jo som regel lavere temperatur, og kortere tid enn over/undervarme, så kan det være der feilen ligger?
  Stakk et steketermometer i kjøttet nesten umiddelbart etter at folien var fjernet, og det viste 65°….
  Siden kjøttet så halv-rått ut, gadd jeg ikke engang skru opp temperaturen og prøve å få sprø svor.

  Har hatt serviceteknikker fra Bosch her siden da, for å sjekke at ovnen (som er en klin ny toppmodell ) er i orden, og den skal visst være tipp topp…så nå prøver jeg igjen, med litt høyere temperatur denne gang!

  Hva skal kjærnetemp i kjøttet være når folien fjernes, og:
  Skal væsken i formen dekke noe av kjøttet?

  Tomas

  Svar
  • Hei Tomas! Så rart! Men ovner er rare dyr som lever sitt eget liv. Sett den på 85 grader (og faktisk kanskje på 90) . Det må jo gå. Kan ikke skjønne annet. Noe av væsken skal gjerne dekke nederste del av ribben. Kjernetemperaturen vet jeg ikke eksakt, men ribben er ferdig når fettlagrene mellom kjøttet er smeltet. Der er poenget med langsteking. Du kan også prøve en variant på 110 grader på ca 6 timer. Kan være det vil funke bedre med din ovn. Lykke til og meld gjerne tilbake.

   Svar
   • Takk for superraskt svar!
    Prøver 85° i 12 timer!
    Skal kjøttet virke ferdig, minus sprø svor, når jeg fjerner folien?
    Tomas

    Svar
 12. Supert! Rapport kommer i morgen kveld!
  To spørsmål til slutt:
  Varmluft eller over/under?
  Rå grønnsaker?

  Svar

Legg igjen en kommentar