Langstekt ribbe med alt!

november 29, 2012

Det startet egentlig med et restaurantbesøk til den nye superrestauranten på Mathallen Vulkan, Von Porat. Der ble jeg forrige torsdag servert en helt magisk ribbe som rett og slett smeltet på tungen. Kjøttet var fra Valdresgris.

Lørdagen kom og jeg hadde fremdeles ikke glemt den gode ribben. Så da var det bare å sette seg på bussen til Slakterhuset i Mathallen. Tynnribbe uten bein ble kjøpt inn og alt det andre vi trengte. Hjem til kjøkkenet gikk ferden.

Slik gikk jeg frem:
Jeg stripet svoren med en skarp kniv. Jeg striper den alltid for da kan fettet renne ned på sidene framfor å samle seg i groper på toppen og gjør svoren myk. Så når slakteren spør om han skal rute svoren for deg, si nei.

Gni ribben inn med masse salt og pepper.
I bunnen på en ildfast gryte/ form (med lokk) legger du en løk i båter, en hel hvitløk delt i to, en gulrot i tykke skiver og en selleristang (med busk). Legg også ved et par laurbærblader og rosmarinstilker. Hell 4 dl varmt vann i bunn. Legg ribben på toppen av alle grønnsakene. Sett på lokket og sett i ovnen på 90-100 grader i 5-6 timer.
Ta av lokket og sil av grønnsakene. Ta vare på skyen. Sett opp temperaturen til 220 grader og sett ribben inn uten lokk. Nå vil svoren begynne og poppe i været som det skulle være nyttårsaften. Jeg brukte ikke grill i det hele tatt denne gangen, men det kan være forskjell fra ovn til ovn. Resultatet (som du kan se) ble utrolig vellykket. Ikke en millimeter av svoren ble myk og kjøttet falt nesten helt fra hverandre.

Jeg serverte ribben med min nye og spennende rødkålsalat. Klikk på denne linken for oppskrift: rødkålsalat på ny måte og poteter kokt i gåsefett med et dryss av flaksalt, timian og rosmarin, samt potetgull av blåpotet. Klikk på denne linken for oppskrift: Blåpotetchips.

Kraften fra ribben skummer du for fett. Det er helt unødvendig å ha så mye fett i sausen. Ta heller vare på det i en skål og bruk det til å steke f.eks løk og sopp i. Smaker himmelsk.
Kraften tilsettes et par skjeer ripsgelé eller lign. Så heller du på 1 dl rødvin. La koke litt inn. Smak til om du trenger mer sødme eller kanskje du trenger en dråpe sitron. For en kraftigere smak kan det lønne seg å tilsette en teskje soyasaus.

Hadde jeg spist ribbe på juleaften, ja da hadde jeg servert den sånn. Ribben smelter på tungen, svoren knaser, potetene er myke som potetmos og rødkålsalaten er frisk og spennende. Tør du gå for denne varianten i år?

Kanskje liker du disse også

8 Kommentarer

 • Svar Daniel Malek desember 19, 2012 at 3:22 am

  Lar du ribben ligge med svoren opp under hele stekingen? Mange mener svoren skal ligge ned den første timen. Kommentar på det?Kan man bruke langpanne med aluminiumsfolie istedenfor ildfast form med lukk? Må ha såpass store ribbe at jeg er redd det blir for liten plass i en ildfast form.Ikke behov for å ta av kraft underveis, eller tilføre mer væske?Flyttet du ribba høyere opp i ovnen når du skulle steke svoren?Tenkte jeg skulle følge dette på juleaften, så greit å være sikker på at jeg ikke gjør noe feil underveis! 🙂 Hvor stor var ribba di?

 • Svar Helle Øder Valebrokk desember 19, 2012 at 9:32 am

  Hei Daniel!Det er 1000 måter å lage ribbe på, men med mange forsøk gjennom årene har jeg landet på at det enkleste er det beste. Å steke ribbe er ikke avansert videnskap. Jeg lar ribben ligge med svoren opp hele tiden. Så lenge du har et lokk (eller aliminiumsfolie) over vil ribben dampes inne i sin egen "hule". Når du bruker aliminiumsfolie, sørg for at du har den tykke varianten, slik at du ikke river hull så lett og dampen siver ut. Sørg også for å holde det så tett som mulig. Sjekk underveis et par ganger i stekeprosessen om det trengs mer vann. Hvis ribben er veldig feit, er det lurt å skumme av fett underveis. Det er sånn forskjell på ovner, så jeg vil se an når du kommer til sluttprosessen om ribben trenger å stå høyere i ovnen.Det kan være du må bruke grill noen minutter til slutt for å få fart på svoren, men dette kommer også an på ovnen din. Sørg for å få ribben stripet, og ikke rutet, for da har det overflødige fettet fra svoren en rømningsvei og gir plass til å "poppe" i været. Har slakteren din allerede rutet den, går du over med en kniv og lager stripekutt ned i fettet, men ikke ned i kjøttet. Lykke til og god jul til deg!

 • Svar Katrine desember 23, 2015 at 10:45 am

  Hei Helle! Tusen takk for nyttige tips og fin oppskrift 🙂
  Noen anbefaler å la ribben ligge med svoren ned i vann+ salt natten før, slik at svoren skal trekke til seg dette for lettere å bli sprø under steking. Tror du dette har noe for seg?
  Hvor lenge lar du tilslutt ribben steke på 220 grader?
  God jul 🙂 Hilsen Katrine

  • Svar Helle Valebrokk desember 23, 2015 at 11:09 am

   Hei Katrine! Folk har forskjellig tilberedningsmetoder, men jeg bruker ikke den med svoren ned. Har aldri problem med ikke å få svor på min måte:) til slutt lar jeg ribben stå på 220 grader til jeg ser at svoren begynner å poppe. Dette kan ta 15 minutter , men det kan også ta 20 minutter. Du får bare følge med:) ser du at svoren på midten er våt, legger du litt aluminiumsfolie krøllet sammen som en ball for å støtte opp under midten på ribben. Lykke til!

 • Svar Rita desember 29, 2015 at 12:31 pm

  Hei Helke. Kan ribben i denne oppskriften være med bein?

  • Svar Helle Valebrokk desember 29, 2015 at 2:10 pm

   Det kan den så absolutt:)

 • Svar Teru desember 31, 2015 at 8:34 am

  Hei. Takk for en fin oppskrift! Lurer litt på væskemengden i gryta/panna med tanke på hvor mye sky jeg får til sausen. Bør jeg vanne ut skyen og øke mengden rødvin når jeg lager sausen, eller bare starte med mer vann når jeg begynner å steke? Har kommer fram til at jeg trenger omtrent 8 dl saus…

  • Svar Helle Valebrokk desember 31, 2015 at 8:49 am

   Vanskelig å si da det varierer fra ribbe til ribbe hvor mye væske den slipper. Ikke ha mer vann i fra starten for da ender du opp med å koke ribba i stedet for å steke den. 🙂

  Legg inn en kommentar

  %d bloggere liker dette: