Lammegryte med sitron- og timianpotetmos

Endelig er Bondens Marked tilbake i byen! De har vært savnet, men sist lørdag var de tilbake på Valkyrie plass på Majorstuen.

Hos Heidal LP fant jeg lammekjøtt perfekt til gryte. Og det var akkurat det jeg hadde lyst på. En langstekt lammegryte med sitron- og timianpotetmos.

En slik gryte lager seg praktisk talt selv. Kjøttet faller nesten av beina og de igjen gir masse smak til kraften. Jeg bruker en del grønnsaker i kraften, samt litt vin, og da trenger du ikke mer enn en god potetstappe ved siden av.

Slik lager du lammegryten min til 3 personer:

ca 1 kg lammekjøtt med bein

1 gul løk, finhakket

3-4 fedd hvitløk, grovhakket

1 stor gulrot, finhakket

1 stangselleri

3 ss finhakket timian

3 laurbærblader

1/3 paprika, i små terninger

10-15  cherrytomater, hele

1 glass cava eller tørr hvitvin

2 dl vann

Olivenolje

salt og pepper

Pynt: 

1 ss finrevet sitronskall

1 ss finhakket timian

Potetstappe:

6 store poteter, skrelt og delt i 4-6 biter

50 g smør

2 dl melk

salt, pepper

1 ss finrevet sitronskall

1 ss finhakket timian

 1. Varm en jerngryte på platen. Ha i olje, løk, selleri, gulrot, paprika, hvitløk og litt salt. La dette surre på medium varme ca 10 minutter under omrøring.
 2. I en panne bruner du kjøttet. Salt og pepre.
 3. Ha kjøttet over i gryten. Ha cava i pannen slik at du får med alle smakene fra kjøttet. Ha dette over i gryten. Hell på vann. Tilsett timian, tomater og laurbærblader. Kok opp og sett jerngryten med lokk på inn i ovnen på 120 grader i ca to timer.
 4. Ta av lokket og sett gryten tilbake i ovnen i ca 30-45 minutter. (til kjøttet er mørt). Strø over timian og sitronskall.
 5. Lag potetstappe: Kok potetbitene til de er møre i usaltet vann.
 6. I en gryte smelter du smør. Tilsett melk og salt og pepper. Mos potetene fint og spe med smørmelken. Bland inn sitronskall og timian.

Forrige

New York Pizza

Skandinaviske vibber i New York

Neste

2 kommentarer om “Lammegryte med sitron- og timianpotetmos”

 1. Hei, hva slags lammekjøtt brukes her? Jeg har lammelår i skiver – kan det brukes? Og kjøttet skjæres opp i biter før det brunes i panna? Litt store biter? ….. Trenger å ha dette inn med teskjeer ? God påske ??

  Svar
  • Hei Mette! Dette er en blanding av bog og lår, så lår går bra. Bruk stykker, ikke biter. Bruker du biter vil det bare bli grøt. Stykker med bein er saken:) god påske!

   Svar

Legg igjen en kommentar