New York Pizza

Året var 1980. Vi sto og ventet på båten over til Frihetsgudinnen. Jeg fikk smake ordentlig New York Pizza for første gang. Hadde jeg noen gang smakt ekte pizza? Jeg var 8 1/2 år og fra Trondheim og hadde nok ikke det. 

Jeg husker denne opplevelsen den dag i dag. Jeg ble forelsket. En slice syltynn pizza med beskjedent fyll ble min referanse til hva som er god pizza.

Jeg har kun fått en slik pizza en gang tidligere. Det var etter en fuktig kveld på byen i Austin, Texas for 20 år siden. Da reagerte jeg på samme måte. Herregud, for en deilig pizza!

Nå er jeg hjemme fra New York og jeg har gjenopplevd min pizza-crush.

Det skal sies at du finner steder på hvert gatehjørne som selger pizza-slices, men alle er definitivt ikke gode. Her må man vite hvor man skal gå, og jeg traff blink.

Joe’s Pizza i Brooklyn.

Joe’s Pizza har tre avdelinger i New York, og den originale ligger i 7 Carmine Street i Greenwich Village. Her har Joe Pozzuoli (fra Napoli) drevet pizzastedet siden 1975. Det er blitt en instutisjon. Jeg besøkte avdelingen i 216 Bedford Ave. i Willamsburg i Brooklyn.

Pizzadeigen formes med hendene og kastes opp i luften. De ferdige pizzaene stekes i store ovner i lokalet.

Men hva er New York Pizza?
Det er store, tynne pizza-slicer med sprø skorpe som du kan folde sammen og spise med hendene. Du velger hvilken pizza du vil ha og så varmer de stykket i ovnen. Du får tilbake et stykke brennende varm pizza som du kan nyte stående i butikken eller ta med deg. Gå for de pizza-sjappene som serverer pizza med beskjedent fyll. De har ikke noe å skjule. Der får du god tomatsaus, ekte mozzarella og deilig pølse eller annet beskjedent pålegg.

Denne stilen pizza kom til New York rundt 1900. Det var selvsagt italienere som brakte den over fra Italia til USA, men størrelsen og konseptet med en stor slice utviklet seg i New York. Det er den ultimate fastfood’n.

Joe’s Pizza i Brooklyn førte meg tilbake til barndommen. Her fikk jeg en enkel Margherita som jeg nøt til siste smule. Erik gikk for en pepperoniversjon med nydelig fennikelpepperoni.

Happy Helle. (foto: Erik Valebrokk)

Skal du til New York bør du prøve en klassisk New York Pizza. Den må for guds skyld ikke forveksles med Chicago Style Pizza, som er den grusomme, tykke panpizzaen.

Til info: Jeg har vært på pressetur til New York. Turen til Joe’s er gjort på eget initiativ og betalt for selv.

Forrige

Muffuletta

Lammegryte med sitron- og timianpotetmos

Neste

Legg igjen en kommentar