Jeg er dypt inne i både italiensk mat og vin om dagen. Forrige uke lagde jeg en fantastisk okse-tagliata med steinsoppmajones. Oppskrift på den får du her. Da drakk jeg en «mini-Barolo» til. Nå er jeg klar for de store kanoner. Det er tid for å prøve Barolo til mat.
Dette har jeg lært om Barolo. Les her.
Det å kjøpe vin over 200 kr er en terskel å gå over. Er den så mye bedre enn en flaske til 199 kr? Og hva skjer når du går over 300 kr? Er det noe poeng å kjøpe dyre viner? Jeg har dratt meg selv med på en dannelsesreise i vinverden. Jeg vil lære meg å bruke vin riktig. For trust me, det er mange der ute som har lommene fulle av penger og bestiller vin deretter når de er ute på byen. Men kan de noe om vin? Mange kan ikke det. Nå har jeg hverken lommene fulle av penger eller peiling på vin, men det med vin kan læres. Det å bli rik kan vel også læres, så vet du om hvordan så send meg en mail:)
Jeg vil gå gradene og satser derfor på en Barolo som ikke er så dyr. 320 kr koster en Fontanafredda Barolo Serralunga d’Alba. Fargen er rubinrød og lys. På Vinmonopolets hjemmesider står det at denne Baroloen passer til okse, småvilt og storvilt. Men jeg har lyst på lam, men jeg har en plan for å få inn tyngre smaker. En av mine favorittretter fra Italia er Peposo. Dette er en kjøttgryte med masse pepper. Den er langkokt og kraftig på smak. Den vil kunne funke med det deilige lammekjøttet vi har i Norge, men med rødvin og oksekraft i sausen. Som tilbehør vil jeg gratinere fennikel. Ikke bare er det en av mine favorittgrønnsaker, den er også super å ovnsbake med smør og parmesan. Jeg fikk en oppskrift på en restaurant i Reggio Emilia da jeg var der i sommer. Den vil jeg la meg inspirere av.
Lammegryte med gratinert fennikel
Lammekjøttet: Jeg bruker stykker av bog. De saltes og pepres lett før de stekes i litt olivenolje i en jerngryte.Jeg skal bare karamellisere flatene. Ovnen skal gjøre resten av jobben på lav varme.
Grønnsaker og saus: For å få en god saus til kjøttet må det grønnsaker til. Skjær en løk i små terninger. Det samme gjør du med to stangselleri og to sorte gulrøtter. Du kan bruke vanlige gulrøtter, men de sorte gir en fantastisk vinfarge. Fres grønnsakene i litt olivenolje. Når de er blitt myke tilsetter du et par fedd finhakket hvitløk, 20 sorte pepperkorn, 2 laurbærblader, 6 knuste einebær og en stilk rosmarin. Hell på 2 glass rødvin og 1 liter oksekraft. Fond av god kvalitet og vann kan med hell brukes. Hell dette over lammekjøttet og sett på lokk. Kok opp og sett så gryten i ovnen på 110 grader i min 3 timer. Ta ut kjøttstykkene og stek dem kjapt i en varm panne for å få sprø overflate. Sausen med grønnsakene moses med en stavmikser. Kok inn sausen litt og tilsett en god klump smør før servering.
Vinen: Da er det bare å åpne flasken med Barolo og la den lufte seg.
Fennikel: Del hele fennikel i fire båter. Legg dem i en ildfast form og hell på 2 dl melk og 50 g smør. Salt og pepre og riv ekte parmesanost over. Legg folie over og sett i ovnen på 220 grader i ca 30 minutter. Ta av folien og stek videre til overflaten blir gyllen og grønnsakene er møre.
Server lammet i sausen. Dryss nypillede erter over retten for litt farge. Server med gratinert fennikel og et glass Barolo til. Kombinasjonen er en ren nytelse. Dette er en match som gjorde måltidet komplett.
Vil du gå hakket høyere på prislisten, kan du jo prøve en av Fontanafredda Barolo La Rosa 2010 (679 kr) eller Fontanafredda Barolo La Rosa 1998 (775 kr). Jeg tenker at det blir neste steg for meg. Men aller først holder jeg meg litt nede på 300 kroners grensen en stund.