Sønderjysk kaffebord, minigriser og spøkelser

Kan du forestille deg et bord med 21 kakesorter? På en og samme gang? Skulle tro man var i konfirmasjon på Sørlandet.

Nei, man er på grensen til Tyskland, nærmere bestemt i Sønderjylland i Danmark.

Sønderjysk kaffebord består hovedsakelig av store kanner kaffe og 21 sorter kake på et og samme bord. Det kalles et helt kaffebord. Det finnes også det mindre kaffebord som «bare» har 14 sorter. Det heter et halvt kaffebord.

l1020084

Jeg har fryktet/drømt om et slikt kaffebord helt siden jeg så Spise med Price på tv for et års tid siden. Da var de på Gram Slot og spiste seg gjennom hele det store kaffebordet. Det var superfacinerende å se hvilke strenge regler det er når man går frem. Det er ikke bare å spise det man har lyst på, skjønner du. Det finnes en rekkefølge:

Du starter med boller. Dvs et myk rundstykke. Dette for å legge grunnlag til søtsakene etterpå. Så fortsetter du med syv bløte kaker før man fortsetter med syv tørre kaker og til slutt syv harde kaker. Dette er ikke et måltid for pyser. For man skal også kunne ha plass til aftensmat…

Jeg elsker slike rituelle ting, især når det er så uskyldig som kake. Og når man faktisk har sjansen til å spise sønderjysk kaffebord på Gram Slot, slik som brødrene Price, er det jaggu ikke nei i min munn. Her skal det spises kake!

Sønderjysk kaffebord ble en hit på 1800-tallet. Da var kaffeprisene gått ned til et folkelig nivå, forsamlinghus ble bygget og folk kom med hjemmebakte kaker til disse tilstelningene.

Jeg er på Gram Slot sammen med en pressegjeng i regi av Visit Denmark. Først får vi en omvisning på flotte Gram Slot som driver heløkologisk. Rema 1000 er med på eiersiden her, faktisk. Alt som dyrkes på gården selges i danske Rema 1000-butikker.

l1020063

Gården har sin egen mini-zoo med minigriser og hester. Jeg får endelig klappe og kose med en ekte minigris. Det er ingen hemmelighet for de som kjenner meg godt at jeg ønsker meg en liten minigris. Problemet er bare å få overtalt Erik. Ironisk nok er det minigrisen Dagmar som kommer og koser og lar seg villig klappe. Dagmar var navnet på min danske mormor…

Meg og Dagmar.
Meg og Dagmar.

Etter besøk på gården og den fine gårdsbutikken gikk vi inn i selve slottet. Det spøker her og det er jaggu ikke kødd, altså. Det går mange historier om drepte kammerpiker og småbarn. De er visstnok sanne, men om de går igjen eller ikke blitt litt opp til den som tror på slikt. Jeg er nok mottakelig til det, må jeg innrømme og på tørkeloftet på slottet fikk jeg nesten ikke puste. Der var det sjelden dårlig energi. Et eller annet er det der…

Gram Slot.
Gram Slot.

Men nok om minigriser og spøkelser. Nå er det tid for kake!

Vi kommer inn i den flotte festsalen der det er dekket opp med 14 herlige kaker. Tradisjon tro begynner vi med bollen (rundstykket) som smøres med smør. Grunnlaget er nå lagt. Så kake!

Det skal sies at det ble skåret små biter av hver kake bare for å ha smakt på dem. Jeg tror jeg totalt klarte ni eller ti. Ikke galt det? Det smaker nydelig, men dette er jo også helt perverst. Overflod av søtsaker og krem overalt. Hvilke kaker man velger å servere er ikke så farlig, så lenge man spiser syv bløte, syv tørre og syv harde. Og de skal være hjemmelaget, så ingen snyteri med Toro-kaker eller kjøpekjeks.

Det nærmeste vi kommer dette er vel egentlig bibelbeltet på Sørlandet. En gjennomsnittlig konfirmasjon eller bryllup har minst 21 kaker og kanne på kanne med kaffe.

Skulle du komme til Sønderjylland en gang vil jeg anbefale deg å booke billett til et ekte sønderjysk kaffebord. Gram Slot er et av stedene det arrangeres. Hohenwarte, Oldemorsloft og Fruens Vilje er andre steder.

Gårdsbutikken på Gram Slot er verdt et besøk.
Gårdsbutikken på Gram Slot er verdt et besøk.

Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Denmark. Utgifter under turen er dekket av dem.

Forrige

Lammegryte med gratinert fennikel

Eplesmuldrepai

Neste

Legg igjen en kommentar