Hvordan smaker menneskekjøtt?

Ja, hvordan smaker det? I dag fikk jeg en liten innføring i nettopp det. Jeg har ikke spist menneskekjøtt, altså. Ei har Tom Wolfe, mannen bak matstuntet. Men han har studert utsagn fra kannibaler for å komme opp med en Human Flesh Burger. Den har jeg smakt i dag.

l1020510
Tom Wolfe og Randi Roggenbihl.

Anledningen er lanseringen av sesong 7 av tv-serien The Walking Dead. Og hva passer vel bedre enn en burger laget av «menneskekjøtt».

Tom Wolfe har laget denne burgeren som består av kvernet kalvekjøtt, svinekjøtt, kyllinglever og beinmarg fra okse. Dette er igjen smaksatt med Worcestershire sauce, tabasco og trøffelolje. Som tilbehør har Tom laget sin signaturmajones laget med chipotle.

Hvordan gikk du frem da du skulle lage en burger som angivelig smaker som menneskekjøtt?
– Jeg har studert utsagn fra kannibaler som sier at menneskekjøtt smaker som svinekjøtt. Mange kannibaler liker også lever, så da ville jeg tilsette kyllinglever i burgeren. Beinmargen er tilsatt for å få fylde og riktig konsistens.

Tom Wolfe med zombie i bakgrunnen.
Tom Wolfe med zombie i bakgrunnen.

Kjendiskokk og Food Artist Tom Wolfe siterer den kjente skikkelsen Hannibal Lecter «I ate his liver with some fava beans and a nice chianti» fra den kjente filmen The Silence of the Lambs. – Først av alt skulle burgeren smake godt. Den skal være av Michelinkvalitet, derfor bruker jeg kostbare ingredienser som trøffelolje.

– Åh, det er ikke fordi vi mennesker i den vestlige verden blir mer og mer dekadente og kan tillate oss å spise hva vi vil, deriblant trøfler? spør jeg. Det kunne jo være at menneskekjøtt faktisk smaker litt trøffel på samme måte som Ibericosvin smaker eikenøtter fordi den elsker nøttene. For Tom er ikke det et så viktig spørsmål og han presiserer at burgeren først og fremst må smake fantastisk og at kvaliteten skal være av ypperste sort.

l1020504
– Skal det være en «menneskeburger»? Ketil Øynes og Tom Wolfe i foodtruck’n.

Jeg kan enkelt forestille meg at dette er en «menneskekjøttburger». Med en fantastisk setting som i dag på tomten i Hausmannsgate 28, klarer man å få frem budskapet om zombier, blod og gørr.

Tom er stor fan av skrekkfilmer og -serier. Han har jobbet med Fox og andre selskap på slike typer arrangementer i mange år. Da den første X-Men-filmen kom lagde han cupcakes og sorte kanapéer.

– Dette var i 2000 og mitt aller første cateringoppdrag, sier Tom som er smurt inn i «blod» fra topp til tå. Siden den gang har han blant annet vært Jennifer Lopez’ private kokk de gangene hun besøkte England i tidsrommet 2000-2002 samt en rekke filmpremierer og billanseringer i det store utland. Han jobber nå med et prosjekt i Midtøsten.

l1020469Arrangementet er altså utendørs. Det er brennende oljetønner på tomten. En foodtruck med en blodig kokk (Ketil Øynes) pakker burgere i pakker. To zombier vandrer hvileløst i kullissene. På et blodig bord ligger ribbein, øyne, en tunge og innvoller. Det lukter blod.

Tartar? Tro'kke det.
Tartar? Tro’kke det.

Nok en blodig kokk (Randi Roggenbihl) serverer tartar laget på oksekjøtt. Jeg må innrømme at jeg står over den ellers fristende retten da inntrykkene blir vel sterke. Men burgeren går jeg for.

Skal, skal ikke?
Skal, skal ikke?

Selv om jeg vet at den ikke er laget av menneskekjøtt, gjør omgivelsen at jeg synes det er et lite snev av ubehagelighet å sette tennene i burgeren. Dette ubehaget går raskt over. Den smaker aldeles nydelig. Riktig krydret. Konsistensen er myk og den deilige chipotlemajonesen gir en deilig kremete følelse i munnen. Er det slik vi mennesker smaker er det kanskje ikke rart det finnes kannibaler? Spøk til side. Dette konseptet funket superbra og det å servere mat som skal minne om menneskekjøtt er provoserende på en måte som man kan diskutere er riktig eller ikke. For min del synes jeg det var interessant og helt innafor.

Anders Borge, Deputy Country Manager for Fox International Channels var svært fornøyd med arrangementet i anledning lasering av 7. sesong av The Walking Dead.
– Klart jeg smakte burgeren. Den var kjempegod, sier Anders Borge, Deputy Country Manager for Fox International Channels. Han var svært fornøyd med arrangementet i anledning lasering av 7. sesong av The Walking Dead.

The Walking Dead har premiere den 24. oktober på FOX. Jeg vet ikke om jeg kommer til å se på helt ennå. Akkurat nå føler jeg at jeg har fått zombier tett nok inn på kroppen.

 

l1020477
Særdeles autentisk teater av disse zombiene. Hello Nightmares!

l1020476

Forrige

Hanky Panky, tango og grillet okse

Lammegryte med gratinert fennikel

Neste

Legg igjen en kommentar