Hanky Panky, tango og grillet okse

Jeg husker for noen år siden. Min tidligere kollega Cecilie og jeg var deltakere i første sesong av Norges Grillmester på TV2. Vi fikk en oppgave som vi skulle løse: Lag en argentinsk BBQ-tallerken. Even Ramsvik var gjestedommer og vi ante ikke hva argentinsk mat besto av foruten oksekjøtt, som var en åpenbar ingrediens da den allerede var utgangspunktet for oppgaven. Shit! Dette har vi ikke mye peiling på, tenkte vi.

Les mer: Da Even Ramsvik var gjestedommer i Norges Grillmester.

Er det tropiske ingredienser? Er det spanske? Sterk mat? Ikke? Vårt bidrag ble en helgrillet ytrefilet av okse ettermarinert i en slags chimichurri. Denne ble servert med søtpotetmos med grillede chorizobiter i, grillet habaneropaste og så husker jeg ikke mer. Uansett. Vi vant dagens utfordring på en nasjonalitets kjøkken som vi ikke hadde kjennskap til!

Siden den gang har jeg lært litt mer om argentinsk mat og en reise til Argentina står høyt på listen.

I går kveld fikk jeg en ørliten reise til Argentina da Grand Hotel og Den Argentinske ambassaden i Oslo sparket igang sin argentinske uke. Det er ikke første gang Grand Hotel tilbyr internasjonale festmenyer. For noen måneder siden besøkte Rosio Sanchez fra Hija de Sanchez i København hotellet og hadde en egen tacokveld.

Les mer: Rosio Sanchez i Oslo.

Les mer: Rosio Sanchez om Taco.

Denne uken er det Grands egen chef Fernando Gabriel del Rio Chulia og hotellets kokketeam som står for menyen, og det er argentinsk kjøtt og vin som står i fokus. For den som er redd for ikke å bli mett når man spiser på restaurant, her ingenting å frykte. Her får du biff, og du får mye av det!

l1020467
Chef Fernando Gabriel del Rio Chulia, Karen Hevrøy og Alex Roby.

Vi starter kvelden med en cocktail i Othilia bar. Vi får servert en lekker Hanky Panky – en drink som er helt etter min smak. Litt bitter og aldeles nydelig.

Hanky Panky.
Hanky Panky.

Lyst å lage en Hanky Panky? Cocktailen ble til på The American Bar på Hotel Savoy i London i 1925 av bartender Ada Coleman. Her er oppskriften:

4 cl gin (velg en London Dry-variant)
4 cl søt vermut
2 dasher Fernet Branca

Rør gin, vermut og Fernet Branca i et mikseglass med isbiter. Sil væsken over i et cocktailglass eller en champagneskål. Pynt med en stripe appelsinskall.

Argentinske viner.
Argentinske viner.

Den Argentinske Ambassadøren, Mónica Liliana María Victoria Dinucci, og hennes mann ankom og så kunne vi nyte en deilig tre-retter.

Den Argentinske Ambassadøren, Mónica Liliana María Victoria Dinucci, og hennes mann
Den Argentinske Ambassadøren, Mónica Liliana María Victoria Dinucci, og hennes mann

l1020403Første rett var en Choripan con salsa criolla. Rett og slett en slags pølse i brød. Pølsen var en paprikapølse som vi kjenner som chorizo servert i hjemmelaget brioche med røkt paprikadressing og finhakket tomat, løk og paprika.

Choripan con salsa criolla
Choripan con salsa criolla

Så kom det argentinske kjøttet. Og mye av det! Vi fikk hver vår store tallerken med forskjellige deler grillet oksekjøtt servert med stekte poteter, søtpoteter og en rød chimichurri. Det smaker helt nydelig og det er veldig rustikk rett. Rett og slett kjøtt, potet og saus.

l1020401Vi får servert deilige argentinske malbec-viner til som står supergodt til den tunge hovedretten.

Argentinsk oksekjøtt med rød chimichurri.
Argentinsk oksekjøtt med rød chimichurri.

Desserten vi får servert er en mil hojas (tusen blader), en butterdeigsterte fylt med dulce de leche og med italiensk brent marengs på toppen. Til terten får vi en kule sorbet laget på mate (yerba mate). Mate er en tradisjonell koffeinrik drikk i Sør-Amerika. Den smaker røykaktig og litt bitter. Noe man må vende seg til hvis man aldri har smakt det før. Jeg elsker det!

l1020455
mil hojas

Mellom rettene får vi tangooppvisning. Fy søren, så vakkert det er med tango!

Tangoen er over, maten er spist og det er ikke mer Hanky Panky for i kveld. Natta!

l1020429

Forrige

En landkrabbes beretning fra sjøkrepsfiske i Smögen

Hvordan smaker menneskekjøtt?

Neste

Legg igjen en kommentar