En landkrabbes beretning fra sjøkrepsfiske i Smögen

Sveriges vestkyst har masse å by på for den som elsker skalldyr. Hummer, blåskjell, kreps eller de enestående Grebbestad-østersene.

Jeg har tidligere vært på to østersturer, både i Lysekil og Grebbestad. Det er helt magisk å pelle skjellene opp fra havet og spise dem mens saltvannet fremdeles renner av dem. I min bok er dette ekte luksus: Spise bærekraftig mat rett fra sjøen.

img_3560
Krepseteiner.

Flere av fiskerne har gått sammen med hoteller i nærheten og tilbyr overnattingspakker med mat og skalldyrsutflukt. Jeg har nettopp kommet hjem fra en slik der temaet var sjøkreps. Vi er i idylliske Smögen i regn og vind. Vi skal på sjøen og gleder oss som små barn.

dscf6535
Tommys sjøbod i Smögen.

Vi kjenner sjøkreps som og eksklusivt og fantastisk. Det er det også. Mange synes faktisk sjøkreps smaker bedre enn hummer. Jeg kan si meg enig i det, faktisk.

Vi skal ut på sjøen med båt. Det regner og det er hvitt skum på bølgene ute på sjøen.

På Tommys sjøbod (Smögens fiske och Skärgårdsturer) møter vi  Tommy og Martin som skal ta oss med ut der krepsen lever, ca 50 meter under havoverflaten. Vi blir på overflaten, åpenbart, men teinene som kastes ut, rekker ned til bunnen der krepsen bor.

Det er sjø. Skikkelig sjø i følge oss landkrabber. Et lite vindpust ifølge fiskerne.
Det er sjø. Skikkelig sjø i følge oss landkrabber. Et lite vindpust ifølge fiskerne.

Vi tøffer ut på havet og merker etterhvert at dette ikke er et sted for landkrabber. Den ene etter den andre går ned for telling og det er ikke langt unna at alle blir syke. Det som virker som 20 meter bølger, er i virkeligheten 0,5-1 meter bølger. Der kan du se. Folk som er vant med asfalt under beina har ikke peiling på slikt. Tommy og Martin ler av oss der vi står og holder frokus rett foran oss mens vi prøver å ta bilder og holde kamera unna sjøsprøyt og regn.

dscf6512

Teinene hentes inn og renses for kreps og krabber. Det er mest småkrabber og de havner tilbake i havet. Vel, de fleste når å bli måkemat på veien for de fremmøtte fuglene som sirkler rundt båten.

Krepsen legges i kokende vann.
Krepsen legges i kokende vann.

Etter planen skal vi egentlig koke disse sjøkrepsene ombord i båten, så gå i land på en liten øy der vi skal spise dem. Alle er grønne i trynet og mat er det siste som frister, så vi vender snuten tilbake til Smögen i lett regn.

dscf6490
Vi fikk ikke disse, men de ble fanget noen timer før vi kom.

Her kokes sjøkrepsen i kar på båten. Det er deilig å kjenne solid grunn under beina. Nå er vi tøffe igjen.
Sjøkreps kokes slik:

  • 10 liter sjøvann
  • 1,3 dl salt

Kok opp vannet og legg krepsen i. Slå av varmen. Krepsen skal ligge i vannet i 45 minutter og så avkjøles.

dscf6547Vi setter oss på bryggloftet og venter på krepsen. Når den kommer på bordet blir det stille. Vi smatter, knekker og suger. Så nyter vi de nykokte og kjøttfulle halene.

Som tilbehør til sjøkreps passer det med samme tilbehør som til reker, altså loff, majones, dill og sitron. Men spis dem gjerne naturell.

Lyst å lage grillede sjøkreps på beste måten? Oppskrift her.

Eller peppersjøkreps á la Singapore? Oppskrift her.

Trenger jeg å presisere hvor godt dette smaker? Aldri før har jeg smakt så ferske og saftige sjøkreps. Vi spiste dem helt uten noe som helst tilbehør. Kun de søte skalldyrene med et deilig snev av saltvann. For en skalldyrselsker som meg kan dette faktisk ikke toppes.

img_3571
Jeg tar disse, jeg.

Apropos pakkeløsninger. Etter krepsespisingen går ferden til Smögens Hafvsbad der vi skal bo og spise på kvelden. Hotellet har utsikt utover havet. Vi er rimelig frosne etter turen på sjøen og en tur i badstuen gjør seg. Kjøper til og med med et glass vin. Bedre blir det ikke.

Pakken som vi prøvde består av:
  • Losji i dobbelrom
  • Frokostbuffet
  • Krepsesafari
  • Fika
  • Treretters middag
  • Entré til spa på hotellet.

Pris per person fra 2195 svenske kroner.

dscf6562
Smögens Hafvsbad

Dagen etter dro vi videre til ekte svensk kräftskiva ved Gøtakanalen. Det kan du lese om her. Snakk om en herlig helg i krepsens tegn!

Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Sweden.

Forrige

Omelett inspirert av Malmø

Hanky Panky, tango og grillet okse

Neste

Legg igjen en kommentar