Lær å bake Hönökaka

Ok. La oss ta dette i riktig rekkefølge: Dette har ingenting med høne å gjøre, ei er det en kake. Det er et bakverk fra Hönö – en øy utenfor Göteborg.

Du kan si at det minner om polarbrød i form og konsistens. Men 1000 ganger bedre. Jeg smakte nemlig butikkvarianten først og så den hjemmelagde. Så stor forskjell.

Da jeg var på hummerfiske med Svenne på Hönö fikk jeg også gleden av å være med på Hönökaka-baking med Annelie, samboeren til Svenne.

Brødet ble første gang bakt på Hönö av Åke «Grytens-Karl» Johannesson i 1934. Dette var et brød som ble bakt til fiskere og bønder i området. Akkurat som med knekkebrød, var det vanlig å lage hull i midten på det runde brødet og så henge brødene på rad og rekke på en stang. Man kan se eksempel på det på det flotte Fiskemuseumet på Hönö.

Kakene lages gjerne opp mot høytider som for eksempel jul eller store merkedager.

– Konsistensen skal være som en barnerumpe eller et silikonbryst, sier Anneli.

En ting må du vite før du setter igang. Denne deigen skal heve så mange ganger at det nesten tar en dag å lage dem. Ok?

Annelie har gjort klar deigen. Den har også hevet lenge. Hun veier den nøysomt opp i riktige emner og lar dem heve igjen.

Foran henne ligger et arsenal av verktøy som man ikke ser hver dag. Det er blant annet kjevler med pigger. Den brukes for å rulle over kakene før de skal inn i den vedfyrte ovnen. Hun gjør det for at deigen ikke skal blåse seg opp under steking.

Prikking av deig.

Hun kjevler alle emnene ut til kaker. Hver kake legges på brett som står klarer foran den flotte vedovnen.

Det er som en pizza. Den er rund og på størrelse med en italiensk porsjonspizza. Forskjellen er at det er sukker og smør i deigen.

Anneli sjekker at ovnen er varm nok.

Flammene slikker oppover veggen i vedovnen som kan minne om en pizzaovn. – Nå er det perfekt, sier Annelie. Hun tar frem bakespaden og fører en kake inn i ovnen.

Ilden slikker taket i ovnen.

Ingredienser

  • 250 g smør
  • 2,5 dl sukker
  • 1,5 ss salt
  • 2 pakker gjær (en til søt deig og en vanlig)
  • 1, 25 l lunkent vann (37 g)
  • ca 2 kg økologisk hvetemel (mel som har høyt gluteninnhold for det hever bedre). Bruk så lite mel som mulig for å holde deigen luftig.

Slik gjør du

1

Løs opp gjær i lunket vann. Sett igang kjøkkenmaskinen.

2

Bland inn romtemperert smør og sukker.

3

Spe med hvetemel.

4

Elt (i maskinen) i ca 6 minutter. Tilsett salt og elt videre i 4 minutter.

5

Ha deigen over i en stor bolle, gjerne med lokk. La heve i en time til deigen er dobbelt så stor.

6

Ha deigen over på et bord som du har strødd litt mel på.Del den i ti emner og form til store boller. De skal veie ca 360 grem hver.

7

Legg klede over og hev i nye 30 minutter.

8

Kjevle ut bollene til "pizza"-aktige sirkler. La dem heve i nye 30 minutter. Prikk hull i deigen for at de ikke skal heve i ovnen.

9

Stek helst i vedovn, men har du ikke det kan du bruke steinplate eller pizzajern som du på forhånd har varmet i ovnen. Temperaturen på ovnen skal være ca 275 grader. Stek i ca 4-5 minutter. Avkjøl på klede.

Annelie legger ikke klede over kakene når de er stekt slik man opprinnelig gjør. Hun liker at konsistensen er litt sprø på toppen, og jeg er enig.

De deilige kakene smaker som en søtlig napolitanske pizzadeig. Det vanlige er å skjære dem i trekantstykker og smøre smør på toppen.

De skal spises ferskt og bør fryses ned med en gang hvis man ikke skal spise dem samme dag.

Annelie lager kanelboller av samme deig og det fungerer kjempebra. Prøv det!

Hönö er en spennnede øy. Jeg vil på det varmeste anbefale deg å ta turen innom den flotte butikken/restauranten/blomsterhandleren Lilling Cottage på Hönö Klåva Hamn.

Dette er et slikt sted som man ikke forventer å finne akkurat her.

Også Restaurant Kroken har gode lunsjretter i et lunt og trivelig lokale. De originale Hönökakene ble stekt i vedovnen her.

Til info: Jeg har vært på pressetur til Hönö i regi av Visit Sweden.

Forrige

Gull, druetråkking og sjøveien til Venezia

Cocktailmoro i Berlin

Neste

Legg igjen en kommentar