Kylling med kantareller

//Annonsesamarbeid med Lerstang/Gårdsand//
Kantarellene er her! Sensommeren går over i tidlig høst og naturen er et skattekammer av gode smaker.

Jeg elsker sopp. Du kan smaksette den som du vil med urter og krydder og den trives godt sammen med smør, fløte eller rømme. Det er det aller beste utgangspunktet for et godt måltid.

Forleden dag disket jeg opp med perfekt stekt kyllingbryst fra Lerstang og hva passer vel bedre til kylling enn kantareller? Vel, jeg kan nevne mange gode ting som passer til kylling, altså, men sopp er fantastisk til.

Når man har god kylling og kantareller er det ikke mye som skal til av tilbehør. Jeg kjører enkel stil med små perlepoteter som kan gnis inn i sausen samt norske sukkererter som er så juicy og smaksrike på denne tiden av året. No fuzz og null stress.

Kyllingbryst av så god kvalitet må stekes riktig. Du må steke det til det er gjennomstekt, men gi deg i tide før det blir tørt. Det vil være så synd om man skulle ødelegge en så god råvare.
Jeg steker kyllingen på samme måte som andebryst: Først med skinnsiden ned i pannen. Forskjellen ligger i at jeg tilsetter smør og olivenolje i pannen når jeg steker kylling, for fettlaget i skinnet er magrere enn hos anda.

Jeg steker skinnsiden gyllen før jeg snur kyllingbrystet og steker den ande siden gyllen. Så setter jeg kyllingen i ovnen (med skinnsiden opp) på 180 grader i 10 minutter. Kjernetemperaturen skal være ca 68 grader og du må ta ut kyllingen når termometeret viser 66 grader, for temperaturen stiger under hviletiden.

Saftig og perfekt.

Kantarellene ble et tema hos oss. Skulle vi lage en kremet saus med dem eller skulle vi servere dem smørstekte? Jeg mener det er litt for tidlig på sensommeren til å gå for kremet saus, men jeg kunne skimte en liten tåre i øyekroken til mannen min da jeg ymtet frempå at vi kunne fjerne det kremete elementet. «Men hva med de stakkars potetene da? Skulle ikke de få gleden av å bli most i deilig saus?». Jeg kunne selvsagt ikke gjøre annet enn å kjøre på med melkeprodukter.

Men husk det: Av og til er det nok med smørstekte kantareller. Jeg manglet bare viljestyrke da Erik satte dådyrøynene i meg. Ikke at jeg angrer på det. Just saying.

Oppskriften på perfekt stekt Lerstang-kylling med kantareller får du her:

Lerstang-kylling med kantareller

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 3

Ingredienser

 • 2 kyllingbryst fra Lerstang
 • salt og pepper
 • smør og olivenolje til steking
 • frisk timian, salvie, rosmarin eller annen favoritturt som passer til kylling og sopp
 • 3 dl kantareller, renset og delt i 2-4 biter
 • 2 fedd hvitløk, skåret i tynne skiver
 • 3 cl cognac (kan sløyfes)eller portvin/sherry
 • 1 beger kvalitetsrømme (eller 1 liten kartong kremfløte)
 • 1 dl kyllingkraft eller soppkraft
 • smør til steking av sopp
 • juster sausen med sitronsaft
 • små poteter
 • sukkererter

Slik gjør du

1

Salt og pepre kyllingen. Sett en stekepanne på maks. Skru ned til medium pluss når pannen er varm og ha litt olivenolje og smør i pannen. Stek kyllingbrystene med skinnsiden ned. Tilsett noen urtekvister i pannen. Snu kyllingen når skinnet er sprøtt og gyllent. Stek undersiden av kyllingbrystene til de er gylne (noen minutter). Ha kyllingen over i en ildfast form og sett i forvarmet ovn på 180 grader i ti minutter. Kjernetemperaturen skal være 68 grader når kyllingen er gjennomstekt og saftig, men ta ut kyllingen når termometert viser 66 grader for temperaturen går opp i hviletiden. La den hvile før du skjærer den i skiver.

2

Varm en panne. Ha i kantarellene sammen med litt olivenolje. La soppen steke seg gyllen ved at du ikke rører for mye på pannen. Rist pannen når soppen har fått farge og ha i en solid klump smør. Salt og pepre. Tilsett skiver av hvitløk og 1 ss finhakket timian/rosmarin/salvie (urt bestemmer du selv).

3

Trekk pannen av platen. Tilsett cognac eller sherry på dette tidspunktet. Er pannen for varm kan cognacen ta fyr og det vil du ikke, så små mengder væske av gangen. Nå kan du varme pannen forsiktig igjen slik at alkoholen fordamper. Tilsett kraft og kok inn til halvparten og spe så med kremfløte eller rømme. La sausen surre et kvarters tid under jevnlig omrøring og smak til med sitronsaft og evt salt og pepper.

4

Kok poteter og damp sukkererter.

Se etter Lerstang-kylling på Meny eller Jacobs. Kantareller finner du i skogen, men også i de aller fleste butikker akkurat nå, så det skulle ikke bli noe problem. Kos deg, nyt sensommeren og vurder om du vil ha kantareller i saus eller bare smørstekt. Begge deler smaker fantastisk!

Forrige

Italiensk sangria – en hit i Middelhavet

Bruschetta på italiensk

Neste

Legg igjen en kommentar