Kvede: Et nytt og hyggelig bekjentskap + et økolgisk lammestykke

Jeg har drukket kvedete i årevis. Det kommer nok av mine danske aner. Kvede er en alminnelig frukt i det danske kjøkken, og i følge min tante Tove, hadde min danske mormor et kvedetre i hagen på meieriet der hun bodde.
Kvede er også mye brukt i det marokkanske kjøkken. Jeg har alltid hatt lyst til å prøve en rett med kvede for å kjenne hvordan det egentlig smaker. Kvede kan ikke spises rå, for da er den giftig, men i kokt tilstand smaker den som en blanding mellom aprikos og eple. Det er en typisk vinterfrukt, så det er nå du bør benytte deg av den.
Jeg fløy på kryss og tvers av Frogner lørdag for å få tak i den, og til slutt fant jeg den på Gulden i Colbjørnsensgate.

Ut fra min økende interesse og kunnskap om marokkansk mat bestemmer jeg meg for å lage en deilig lammetagine med kvede. Tagine er en leirform med kjegleformet lokk. Min er flyboren direkte fra Marokko av min gode venn og kollega Laroussi.

Lammestykket jeg bruker er fra bogen. Et herlig stykke fra Veierland ved Nøtterøy der Britt og Amund Paulsen driver økologisk oppdrett av lam, forært av Marius som vertinnegave i en middag. (Jeg elsker å få sånne gaver:-)

img_6768

Slik lager du min lammetagine med kvede (du kan bruke en ildfastform med lokk hvis du ikke har en tagine)img_67622

Du trenger (2 posjoner):

3 ss nøytral olje
500 g lammebog (gjerne i et stykke)
1 stor løk, finhakket
2 fedd fersk hvitløk
1 ts malt ingefær
1 liten kanelstang, brukket i to
en liten klype safran
1/2 ts salt
1 ts pepper
en neve finhakket koriander og flatpersille
1-2 kveder

Surr løken i olje til den blir myk. Tilsett krydderne

og la løken og krydderne virkelig samle seg. Tilsett urtene og 2 dl vann. Kok opp og ha det over i den ildfaste formen. Så bruner du kjøttet i litt olje. Salt og pepre kjøttet og legg det på toppen av løk- og kryddermiksen. Sett på lokket og la stå i ovnen på 170 grader i 1, 5 time.

img_67652

Tilsett kvedebåter. Du skal ikke skrelle dem. Bare fjerne kjernehuset. Legg dem på toppen av saus og kjøtt og stek videre på 220 grader i 20 minutter. Også denne gangen med lokk på.
Hakk mer koriander og persille og dryss over retten til slutt. Server gjerne med couscous til. Couscous er superenkelt å tilberede og du kan smakstilsette med hakkede mandler, nøtter og tørkede frukter hvis du vil.

Vi drakk en herlig rødvin til:
Waimea Nelson Syrah 2010
Kr. 145,- Fra New Zealand

løk- og kryddermiks har surret seg myk.
løk- og kryddermiks har surret seg myk.

 

Forrige

Lun egg- og baconsalat

Hva får man hvis man mikser de to beste rettene i verden?

Neste

Legg igjen en kommentar