Kvede: Et nytt og hyggelig bekjentskap + et økolgisk lammestykke

november 20, 2012

Jeg har drukket kvedete i årevis. Det kommer nok av mine danske aner. Kvede er en alminnelig frukt i det danske kjøkken, og i følge min tante Tove, hadde min danske mormor et kvedetre i hagen på meieriet der hun bodde.
Kvede er også mye brukt i det marokkanske kjøkken. Jeg har alltid hatt lyst til å prøve en rett med kvede for å kjenne hvordan det egentlig smaker. Kvede kan ikke spises rå, for da er den giftig, men i kokt tilstand smaker den som en blanding mellom aprikos og eple. Det er en typisk vinterfrukt, så det er nå du bør benytte deg av den.
Jeg fløy på kryss og tvers av Frogner lørdag for å få tak i den, og til slutt fant jeg den på Gulden i Colbjørnsensgate.

Ut fra min økende interesse og kunnskap om marokkansk mat bestemmer jeg meg for å lage en deilig lammetagine med kvede. Tagine er en leirform med kjegleformet lokk. Min er flyboren direkte fra Marokko av min gode venn og kollega Laroussi.

Lammestykket jeg bruker er fra bogen. Et herlig stykke fra Veierland ved Nøtterøy der Britt og Amund Paulsen driver økologisk oppdrett av lam, forært av Marius som vertinnegave i en middag. (Jeg elsker å få sånne gaver:-)

img_6768

Slik lager du min lammetagine med kvede (du kan bruke en ildfastform med lokk hvis du ikke har en tagine)img_67622

Du trenger (2 posjoner):

3 ss nøytral olje
500 g lammebog (gjerne i et stykke)
1 stor løk, finhakket
2 fedd fersk hvitløk
1 ts malt ingefær
1 liten kanelstang, brukket i to
en liten klype safran
1/2 ts salt
1 ts pepper
en neve finhakket koriander og flatpersille
1-2 kveder

Surr løken i olje til den blir myk. Tilsett krydderne

og la løken og krydderne virkelig samle seg. Tilsett urtene og 2 dl vann. Kok opp og ha det over i den ildfaste formen. Så bruner du kjøttet i litt olje. Salt og pepre kjøttet og legg det på toppen av løk- og kryddermiksen. Sett på lokket og la stå i ovnen på 170 grader i 1, 5 time.

img_67652

Tilsett kvedebåter. Du skal ikke skrelle dem. Bare fjerne kjernehuset. Legg dem på toppen av saus og kjøtt og stek videre på 220 grader i 20 minutter. Også denne gangen med lokk på.
Hakk mer koriander og persille og dryss over retten til slutt. Server gjerne med couscous til. Couscous er superenkelt å tilberede og du kan smakstilsette med hakkede mandler, nøtter og tørkede frukter hvis du vil.

Vi drakk en herlig rødvin til:
Waimea Nelson Syrah 2010
Kr. 145,- Fra New Zealand

løk- og kryddermiks har surret seg myk.

løk- og kryddermiks har surret seg myk.

 

Kanskje liker du disse også

6 Kommentarer

 • Svar Fra jord til bord november 20, 2012 at 10:36 am

  Fortryllende spennende, dette fikk jeg skikkelig lyst til å prøve, fryseren er full av lammesaker :o)

 • Svar Helle Øder Valebrokk november 20, 2012 at 10:43 am

  Lykke til! Det blir en delikat smak på retten. Du vil kunne smake både det deilige kjøttet og frukten uten at krydderene tar overhånd:-)

 • Svar CILLEPI november 20, 2012 at 2:20 pm

  Veldig inspirerende! Skulle gjerne hatt taginer til et helt selskap. Får sette igang å dreie meg noen…:) Utrolig fin måte å få tilberedt og servert mat på. Kvede er spennende! Får vi en del 2 med andre bruksmåter også? Dessert?

 • Svar Helle Øder Valebrokk november 20, 2012 at 4:09 pm

  Taginer er vakre! De har en del på Lille Buddha på Majorstuen. Jeg skal kjøpe med fra Marrrakech når jeg skal der i februar. Fine å servere alt mulig i:-) Vi får se hva det kommer av andre kvedeoppskrifter. Jeg får teste ut og se:-) Ha en fin dag!

 • Svar nesha november 17, 2013 at 11:04 am

  Hei! Jeg er litt nysgjerrig på hvorfor du skriver at kvede er giftig hvis man spiser den rå? Bestemor hadde kvede i hagen og vi spiste rå kvede hele vinteren, har kjøpt det i Norge også og spist den rå, har ikke merka til noe som skulle tilsi at den er giftig. Åssen symptomer får man da? Håper du kan avklare det litt, da jeg vet at mange jeg kjenner spiser rå kvede.

  • Svar helleskitchen november 17, 2013 at 11:47 am

   Hei! Du har rett i å korrigere meg her. Det er frøene som er lett giftige (ikke at du dør av det, altså). Men i følge Frukt.no sier de om rå kvede: “Rå kvede har en ubehagelig smak og er hard og bitter. Kvede kan derfor ikke spises rå.” Jeg har alltid hørt at den må varmebehandles, akkurat som cassava, men det er altså helt riktig. Takk for kommentaren:)

  Legg inn en kommentar

  %d bloggere liker dette: