Kule smakskombinasjoner

Det er ikke alltid lett å være kreativ når det gjelder smakskombinasjoner. Boken «The Flavour Thesaurus» guider deg gjennom artige, og subjektive smakssammensetninger. Forfatter Niki Segnit har paret 99 smaker/råvarer med flere hundrede kombinasjoner. Vi nordmenn spiser knekkebrød med brunost og kaffe ved siden av. Hva gjør at vi liker denne kombinasjonen? Hvorfor smaker mint og sjokolade så godt sammen? Dette, og mer til svarer forfatteren på.

Jeg jobber selv mye med å finne nye og morsomme (og ikke minst gode) smakssammensetninger. Jeg bruker en teknikk som heter idé-mapping. Den går ut på å tenke på hovedråvaren og hva som kan passe til. La oss si lammekjøtt. Vi vet av erfaring og tradisjon at hvitløk og rosmarin passer til lam. Vi vet også at poteter, hvitløk og rosmarin er en god kombinasjon. Derfor passer alle disse ingrediensene sammen.
Engelskmenn bruker myntegelé til lam. Jeg vet at mynte smaker godt til frukt (tørket eller frisk). Jeg vet også at valnøtter smaker bra sammen frukt. Blåskimmelost smaker godt sammen valnøtter og frukt. Derfor tør jeg påstå at lam også passer bra sammen blåskimmelost, valnøtter og f.eks. tørkede aprikoser. Ut fra dette kartet ville jeg da ha prøvd å lage en rett bestående av lam fylt med hakkede valnøtter, hakkede aprikoser (tørkede), blåskimmelost og hakket mynte. Med denne smakssterke kombinasjonen er det viktig å ikke ta av på de andre ingrediensene du velger. Enkel couscous og smørdampede grønne bønner kan være et riktig følge til en slik rett.
Prøv du også! Sett sammen dine favorittsmaker.

Forrige

Matekspert i Stella

Kok med Coca cola!

Neste

Legg igjen en kommentar