Kro-liv på første klasse

Å ankomme Henne Kirkeby Kro en ettermiddag med vissheten at man skal nyte en deilig middag i kroen på kvelden og at man har hele ettermiddagen til å slappe av, er en gedigen luksus. Et par timer til å slenge beina på sengen og bare være har faktisk blitt en luksus i en hverdag som blir mer og mer hektisk.

Henne Kirkeby Kro har to michelinstjerner.
Kroen, som ligger vest for Billund, har flotte værelser, foruten gourmetrestauranten.

Henne Kirkeby kro
I dette huset overnattet vi.

Paul Cunningham ved Henne Kirkeby Kro har en enkel matfilosofi: Lag enkel og god mat i takt med naturen. Det er forbudt å rope og være sure på kjøkkenet. Glade mennesker lager god mat. Enkelt og greit.

Mange av råvarene som brukes i restauranten dyrkes i hagen. En liten spasertur rundt på området avslører også et par bikuber. En med et britisk flagg og et med dansk flagg.

Henne Kirkeby Kro har også egen helikopterlandingsplass og egen inngangsdør med Michelinmannen-skilt på, for gjestene som kommer i «visp». De som ankommer fra oven må også passere en gravplass for kamskjell- og østersskall på sin vei til restauranten. Vest-Jylland er kjent for sine flotte østers, og de dukker til stadighet opp på menyen på Henne Kirkeby Kro.

Erik og jeg blir plassert inne i delen av restauranten som ligger nærmest kjøkkenet. Foruten selve spisesalen (som heller ikke er stor), finnes det altså noen bord her ved kjøkkenet, men også et bord inne på kjøkkenet som er forbeholdt Pauls nære venner og bekjente.

Erik har vært på Henne Kirkeby Kro tidligere og vips havner vi på det eksklusive bordet litt ut i måltidet. For en ære!

Vi starter med et glass rosa champagne og en papadum laget på Ølandshvete med mangochutney, syltet lime. saltet løk, dressing laget av mynteolje og crème fraîche, agurk og korianderskudd. Dette er snacken du egentlig vil ha et dusin av. En fantastisk smaksbombe som setter en deilig standard for hva vi har i vente.

Neste smårett er en tallerken med Charcuterie. Her er det salami med sort og grønn pepper, skinke av ryggfilet og nakkefilet, tørket og saltet and, syltet gresskar, tranebær og blomkarse. Jeg mistenker at det er helt litt hasselnøttolje over spekematen og det gir en deilig smak til kjøttet.

Og høydepunktene kommer på et løpende bånd!
Neste rett var helt ny på menyen og kanskje en rett som vil komme til å forbli på høstmenyen på Henne Kirkeby Kro i år fremover. Dette var en rett for historiebøkene.
Retten er en tykk og intens soppsuppe med soppskum og tørket soppulver. Til suppen fikk vi en crouton med den klassiske, danske blåmuggosten «Blå kornblomst» . Kombinasjonen er unik: Intens, dyp og varmende.

Vi får en snack til og den minner om en koreansk rett jeg fikk på en moderne gastropub i Seoul, nemlig en fritert, utbenet andevinge med asiatiske smaker og sesam på toppen. Nam!

Brødserveringen som nå kommer inn på bordet må jeg bruker litt tid på å fortelle om. Vanligvis er brød brød og ikke så mye å skrive hjem om. Brød kan man spise hjemme og ikke fylle seg opp med på fin restaurant, er det jeg som oftest tenker. Men i dette tilfelle spiser du brødet.
Surdeigsbrødet er perfekt sprøtt på utsiden og mykt og lett i midten. Brødets form gjør at endene blir som breadsticks og er krispy på en annen måte. Dette brødet har med andre ord flere teksturer som gjør det umulig å stoppe å spise. I bunnen på brødet ligger blader av urter (salvien gjør underverker) og blomster som gir en deilig parfyme til bakverket.
Brødet som lages på Henne Kirkeby Kro er «levende». Selvsagt i form av at det er laget med surdeig, men også historisk sett. Brødet har vært med Paul Cunningham i mange år av hans kulinariske karriere i Danmark. Før han kom til Henne Kirkeby Kro, jobbet han forskjellige steder i København og hadde på et tidspunkt den berømte restauranten The Paul i Tivoli.
Førsteutgaven av brødet het Keith Moon, oppkalt etter trommisen i The Who. Så skiftet det navn til Helena Christensen som var fast gjest på The Paul. Nå heter brødet Han Sola etter Harrison Fords karakter i de tidlige Star Wars-filmene, som er Pauls favorittfilmer. Ja, han er ekte FAN, noe du vil se i restauranten.
Brødet er varmt og når du smører det lekre, hjemmelagde smøret som er rullet i blomster, urter og sitronskall smelter det ned i brødet innmat slik at man kan ha en skikkelig tykk skive smør på uten at det egentlig ser mye ut. Og det er jo akkurat det man vil.

Paul overrasker med en rimelig klassisk rett etter en sekvens med masse deilige snacks. Vi får en tallerken med gravlaks med rævesauce (en ganske søt sennepssaus som er klassisk dansk) med sennepsfrø, pepperot, agurk, lakserogn og rugbrød. Deilig dansk og totalt uventet å få på en Michelinrestaurant. Dog en positiv overraskelse fordi Paul lager ærlig mat der man kan se og smake alle ingrediensene.

Neste vin vi får er en av de beste hvitvinene jeg noen gang har smakt.
Retten er også en perfekt rett med sjøkreps fra Læsø med lardo på toppen servert i en lekker skalldyrsbisque, brunet smør og minitomater bakt med rosmarin og hvitløk. Jeg har sagt det før, og jeg gjør det igjen: Rosmarin til skalldyr er tingen!

Hovedretten er et deilig stykke and med grillet plomme med et deilig dryss dukkah laget av rosépepper og korianderfrø. Vi får også en ingefærkjeks med andeterrin til. Det er enkelt, lekkert og presist. Det er tøft når man får servert en rett med få ingredienser og man føler at man allikevel har fått en komplett rett.
Igjen et nydelig vinvalg. Drikkemenyen har generelt vært svært god. Langt over gjennomsnittet hva angår vinmenyerr på Michelinrestauranter.

Det er lite karbohydrater i rettene til Paul (foruten det deilige brødet, altså) , og det gjør at vi faktisk klarer å spise så mye som vi gjør.

Vi blir ført inn i kjøkkenet og til det eneste bordet som står der. Britisk musikk spilles høyt, det er god stemning og vi få vin i glasset. Med et glemmer vi at vi er på restaurant. Det føles heller som det aller beste nachspielet med verdens beste matservering.

For Paul og hans team fortsette å gi oss mat. De mener vi bør smake et stykke av terrinen de serverte til lunsj. Og dermed gikk vi fra perfekt mett til et stykke over. Terrinen er laget av hjort fra øya Fænø med tørkede frukter, nøtter, madeira og portvin, servert med syltede grønnsaker. Mettende og særdeles lekkert.

Blant Star Wars-figurer, Leicakamera, kopper med bilde av de Storbritannias kongelige, matmagasiner og britisk godteri sitter vi på kjøkkenet til en tostjerners michelinkokk og får de lekreste retter servert. Vi er heldige. Og vi er heldigvis klar over det.

Osteserveringen er et kapittel for seg selv. Paul Cunningham lager nemlig ost selv. Vi får smake den ferske og en to år gammel versjon som smaker som en Parmigiano-Reggiano. Aldeles nydelig. Den ferske osten er lagt ut på et fat i skiver med sort honning, nøtter og en haug med trøffel på toppen. Marmelade av grønne tomater og deilig knekkebrød med frø og plommer serveres til. Det er bare en drøm av en rett, men nok til å ta livet av en voksen mann.

Paul Cunningham.

Desserten kommer på bordet. Det er en deilig pavlova fylt med lettfrossen sitruskrem, mandarinsorbet, yuzu, lettpisket krem, amalfisitroner og fingerlime. Olivenolje på toppen bryter den deilige syrligheten i retten. En fantastisk deilig og frisk dessert.

Men det stopper ikke der. De har faktisk tenkt å ta livet av oss og serverer oss derfor en dessert til – i ekstra stor porsjon. Vi får en hel tarte tartin laget på fynske epler og calvados med en lekker karamellsaus.
Lekker som den er, klarer vi ikke å spise mye av den. Det er bånn i fattigfolk også.

Vi nyter kaffe og petit four (vel, Erik klarer. Jeg er drept) i salongen før vi tusler den korte veien til rommet vårt.
Utrolig nok er vi sultne til frokost. Hvordan kan det egentlig være mulig?

Frokosten serveres i samme hus som vårt rom og det er en helt spesiell opplevelse. Vi får det ene etter det andre inn på bordet, altså ingen buffet.
Vi får fruktsalat, yoghurt, brød med alt av pålegg, hjemmelagde pølser og bacon, bløtkokt egg, nybakt gjærbakst, juice og kaffe. En lekker piknik, som de selv sier.

Vi forlater Henne Kirkeby Kro og tar toget til København. Takk for et minneverdig måltid og et eksepsjonelt hyggelig opphold.

Henne Kirkeby Kro stenger noen måneder på vinteren og åpner igjen på våren. Sjekk hjemmesiden deres for detaljer.

Les om førjulstiden i Kongens by her

Til info: Jeg har vært i Danmark på pressetur med Visit Denmark og Visit Vest-Jylland.

Forrige

Matbyen Shanghai

Bacalao på min måte

Neste

2 kommentarer om “Kro-liv på første klasse”

    • Det letteste er å fly til Billund, men du kan ta toget fra Køben (ca tre timer). Vi fløy til Billund og tok toget til København og var der etterpå og fløy hjem derfra. Fin kombinasjon.
      Henne ligger en times tid fra Billund, så leiebil er best. Evt ta fergen til Jylland og ha bil hele tiden:)

      Svar

Legg igjen en kommentar