Ja, hva skulle jeg ha gjort uten min tante Tove på Island. Hun sitter med oppskrifter fra min mormor i Danmark. Klejner er en av oppskriftene jeg lenge har hatt lyst til å prøve. Dette er danske julekaker som kan minne om fattigmenn. De er dypere i fargen og mer kompakt. Dessuten er det vanlig å smaksette dem med enten appelsinskall eller sitronskall. Eller begge to.
Julekakene stammer helt tilbake til Middelalderen, faktisk. Da ble de stekt i svinefett. Nå er det mer vanlig å bruke delfiafett.
Jeg har ikke store familien. Dessuten er de spredt for alle vinder, men jeg prøver å nøste opp i så mange familiehemmeligheter som mulig. Mormors oppskrifter er gull verdt for meg, for jeg husker å ha spist maten og kakene hun lagde da jeg var barn.
Les mer: Mormors æbleskiver
Les mer: Mormors kyllingstek
Mormors klejner
Advarsel: Denne oppskriften er enorm! Halvparten holder til en vanlig husstand. Men her får du hele, så kan du heller skalere ned selv.
4 eggeplommer + 2 egg
4 dl sukker
4 dl smeltet smør
1 beger/fløtehus kremfløte
1 ts bakepulver
Finrevet skall fra 1 appelsin (mormor brute sitron, men jeg gjør en vri)
2 liter hvetemel
2-4 blokker Delfiafett (du vil trenge to blokker til 1/3 av denne oppskriften)
Start med å blande egg, fløte, smør og skall fra appelsin. Spe på med mel og bakepulver til du har en fin og smidig deig. Sett den kald i minimum en time. Kjevl ut deigen mellomtynn og bruk en kniv eller pastahjul til å lage snipper. Heter det snipper forresten? Vel, det skal se ut som et rutertegn, som i en kortstokk. Skjær et snitt i midten på snippen. Nå kan du enten vrenge sidene inn i sprekken, eller den ene snippkanten gjennom hullet. Veldig vanskelig å forklare dette, så jeg legger ved noen eksempler i stedet for:)
Smelt delfiafett i en gryte. La dette bli varmt, men ikke slik at det ryker. Legg en klejne forsiktig i for å se om fettet er varmt nok. Det skal bruse rundt kaken. Legg fire-fem klejner i gryten samtidig.
Når de flyter opp er de ferdige. Ta dem forsiktig ut og la dem renne av på rist.
De smaker godt når de er nystekte, men også når de har fått «samlet seg» litt i en kakeboks.