Slik bruker du ribberestene på tre kule måter

Du kommer garantert til å sitte igjen med masse rester etter juleribben. Frister det med samme tilbehør to og tre ganger til?

Personlig liker jeg å lage kule retter av ribberestene. Ribbe er så anvendelig og kan brukes i retter fra hele verden.

Jeg har laget tre retter som kan spises i hånden. Dette er streetfood som passer å skylle ned med en øl, cider eller juice. Jeg har laget en oversikt over hva slags drikke du bør velge til maten. Dessuten får du full oversikt over hva du bør drikke til julematen.

l1040458Ribbetaco med ølglace

Dette er en veldig bra måte å bruke ribberestene på. Du trenger terninger av kjøttet, så her trenger du ikke bruke de fineste stykkene. Terningene vendes i en glace laget av øl og brunsukker. Dette gir en vanvittig deilig smak til kjøttet. Bruk runde nachochips til retten. Dette er den perfekte fingermaten. Dessuten smaker salte chips nydelig til søtt, krissete og chilisterkt kjøtt.

Slik lager du ribbetaco

Ølglace:

1 boks Ægir Lindisfarne Scotch Ale

1 dl brunsukker

1/4 ts chipotlepulver eller chilipulver

Kok inn glacen til du får en sirup. Vend ribbebitene i denne glacen.

Anissyltet løk:

1 løk, i tynne skiver

4 ss sukker

1 ts salt

5 ss eplecidereddik

2 dl vann

2 stjerneanis

Kok opp vann, sukker, eddik og salt. Ha i stjerneanis. Trekk kjelen av platen og kjøl ned laken til romtemperatur. Legg løkringene i og la disse syltes i laken i alt fra 1 time til dagen etter.

l1040434

 Avokadokrem

1-2 avokadoer

½ lime

Skrell avokadoene og mos dem med en gaffel eller stavmikser. Press limesaft over og rør sammen.

l1040477Tilbehør

Nachochips

Jalapeno (frisk eller syltet)

Frisk koriander

mais

Legg nachochips på ei fjøl. Legg på avokadokrem, ølmarinert ribbe, litt anissyltet løk, jalapeno-skiver, mais og frisk koriander.

l1040431

Drikke:
Ægir Lindisfarne Scotch Ale. Sval og fokusert aroma av røstet malt og sitrus. Saftig, konsentrert og lett røstet stil. Både sødmepreg og røykpreg gjør ølet til en god kombinasjon med svinekjøtt.

Alkoholfritt: Balholm Eple, liter. Tiltalende med rent eplepreg, middels fylde med en frisk og søtsyrlig smak

l1040444Bao buns med ribbe

Jeg har aldri laget steam buns tidligere, men med hånden på hjertet er dette noe av det enkleste jeg har laget. Steam buns er brød som er dampet, ikke stekt i ovnen. De er myke, deilige og perfekte til denne asiatiske ribberetten. Bruk svoren hvis den fremdeles har god krønsj. Den kan varmes opp separat i ovnen.

Dette trenger du:

Ribbeskiver

Gulrot

Agurk

Vårløk

Hoisinsaus

Frisk koriander eller andre asiatiske urter

Buns før de er dampet.

Steam bun-deigen:

2 dl lunkent vann

2 ts tørrgjær

2 ss sukker

ca 300 g hvetemel (evt mer)

1 ss nøytral olje

1 ts salt

¼ ts bakepulver

Ferdige steam buns.
Ferdige steam buns.

Start med å lage deigen til steam buns.

Bland sukker, lunket vann og gjær. La dette stå i 15 minutter til du har el skumlag på toppen. Dette er viktig for å få riktig resultat, så skjer det ikke noe kan vannet ha vært for varmt eller kaldt. Du bør begynne forfra hvis så.

Bland gjærvæsken med de andre ingrediensene og elt deigen i kjøkkenmaskin i ca 10 minutter. Sett til heving i 45 minutter.

Trill hele deigen til en stor bolle. Del den i 8 kakestykker. Hvert stykke trilles til en kule og kjevles ut til en oval. Brett over på midten og legg den på et bakepapir. Du skal nå ha åtte buns. Legg dem i en bambuskurv med lokk på toppen av en gryte med litt kokende vann. Nå skal de dampe seg ferdig. Etter 15 minutter er de ferdige.

Tips: Har du ikke bambuskurv (koster under 100 kr på asiatiske butikker) kan du legge et par kaffekopper i bunnen av gryten, så en tallerken på toppen, så bakepapir og buns. Legg på lokk. Du oppnår samme effekt.

Syltet gulrot og agurk

1 gulrot

½ agurk

4 ss sukker

1 ts salt

5 ss eplecidereddik

2 dl vann

Skjær gulroten i tynne staver. Bruk en potetskreller og skjær tynne strimler av agurken. Kok opp vann, sukker, eddik og salt. Trekk kjelen av platen og kjøl ned laken til romtemperatur. Legg gulrotstaver og stimler av agurk i og la disse syltes i laken i alt fra 1 time til dagen etter.

Skjær skiver av ribben (kald eller varmet) og legg en skive i hver steam bun. Legg på litt syltet gulrot og agurk. Tilsett hoisinsaus etter ønske. Dryss skivet vårløk evt også litt chili og masse frisk koriander eller andre asiatiske urter over ribben og lukk igjen steam bun’n. Beregn i alle fall 2-3 bao buns per person. Disse er nemlig fantastisk gode.


l1040432

Drikke:
Oedipus Thai Thai Triple. Tiltalende med preg av krydder, hint av chili og humle. Fruktig innslag, smak av sitrus, frisk med balansert sødme og lang ettersmak. Dette ølet belgisk trippel brygget med galangal, koriander, chili og appelsinskall. En perfekt kombinasjon til bao buns.

Brewdog Trashy Blonde. Preg av blomster og ferskt humlepreg, et fint sødmepreg balansert av en avstemt bitterhet og god maltsødme. Et trygt valg til krydret mat da ølet er lav på bitterhet og har nok frukt til å balansere asiatiske krydder.

Alkoholfritt alternativ: Balholm Eple Bringebær, 33cl. Tiltalende med preg av eple, røde bær og urt. Saftig med god friskhet og smak av solmodne bringebær. Et spennende alkoholfritt alternativ til asiatiske retter.

l1040445Pizzabrød med karibisk ribbejerk

Bruk same deig som steam buns til pizzabunnene. Kjevl ut tynne, tynne sirkler. Husk at de skal spises med fingrene, så størrelsen betyr litt. Stek dem i ovnen på 220 grader til de er sprø.

Den deilige friske tropiske salaten er super til den sterke kryddermiksen. Akkurat det man har lyst på etter tradisjonell julemat, eller hva?

Dette trenger du:

Ribbekjøtt

Fersk ananas

Vannmelon

Koriander

Lime

l1040476

Krydderblanding:

1 ts malt kanel

1 ts malt sort pepper

¼ ts malt allehånde

1 ts flaksalt

¼ ts cayennepepper

1 knivspiss revet muskatnøtt

1 ts tørket timian

Ribbekjøtt skjæres i stykker og vendes i krydderblandingen. Stek i olje i en panne. Legg på pizzaen.

Lag en eksotisk salat av ananas og vannmelon som er skåret i bittesmå terninger. Bland med limesaft og koriander blader. Server på toppen av det spicy ribbekjøttet.

l1040433

Drikke:

Amundsen Bryggeri Oceans IPA. Tiltalende nese med preg av tropisk frukt, humle, lette kryddertoner. God friskhet med balansert humle og behagelig maltsødme. Til sterk mat blir bitterhet tydeligere og man trenger et øl med nok friskhet og fruktighet som Amundsen har i tillegg til sødmepreg fra maltet og nok fylde.

Tilquin Oude Gueuze À l’Ancienne. Aroma med preg av lys malt, sitrus, blomst og urter, hint av tørket frukt og skinke. Frisk, fokusert og kremet, lyst malt og syrlig frukt, lang og frisk ettersmak. Dette er the»wild card» for den som har lyst til å prøve et surøl til en av rettene. Ølet er superfriskkt og renser opp fett og virker leskende.

Alkoholfritt: Balholm Eple&pære øko Premium, 75 cl. Aroma av gråpære, gule epler og urter. Preg av eple, pære og hint av hermetisert frukt. Nok fylde, smak og sødme til å balansere det sterke i retten.

Frister litt, eller?
Frister litt, eller?

Les mer: Slik langsteker du ribbe til perfeksjon.

Les også: 7 måter å bruke ribberestene på.

Dette drikker du til julematen

Menyen er bestemt, men har du tenkt på hva du skal drikke til?

Her får du en oversikt over god drikke til pinnekjøttet, ribben, torsken, lutefisken og kalkunen:

Ribbe:

Det trygge valget er juleøl, saison eller pale ale. Surøl som geuze er friskt og spennende.

l1040423

Ægir Mørketid Winter Ale
Middels fyldig med et markant maltpreg og godt balansert sødmepreg. Milde hint av bøkrøyk gir et saftig preg med en lang og rund avslutning. Både sødmepreg og røykpreg gjør ølet til en god kombinasjon med svinekjøtt.

Balholm Økologisk Cider
Aroma med fint preg av epler, sitrus og litt urter. Ren, kremet og frisk, preg av eple og urter, svakt bitter ettersmak med god lengde. Cider i klassisk engelsk stil laget av ciderepler og dessertepler. Miks av modnet bittercider fra tank og ung cider fra kjølt gjæring. Tydelig innslag fra tørre, snerpede ciderepler, men likevel frisk, vinøs og eplefruktig

Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale Smokestack Series
Aromatisk, preg av eple, sitrus og banan, streif av lyst malt og urter. Delikat og kremet stil, preg av sødmefull og lyst malt, fin bitterhet i ettersmaken. Saison er et utrolig godt matøl og dette ølet byr på høy kompleksitet og friskhet som hamler opp med fettet i retten

Balholm Premium Eple&blåbær øko (alkoholfritt)
Tiltalende preg av modne epler og modne blåbær, hint av urter og frukt. Ren, fruktig og umiddelbar. Fin friskhet i ettersmaken. 80-85% epler, 15-20% blåbær

l1040425Pinnekjøtt:

Gå for belgisk dubbel og blonde, pale ale, brown ale eller norsk juleøl.

Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale Smokestack Series
Aromatisk, preg av eple, sitrus og banan, streif av lyst malt og urter. Delikat og kremet stil, preg av sødemfull og lyst malt, fin bitterhet i ettersmaken. Saison er et utrolig godt matøl og dette ølet byr på høy kompleksitet og friskhet som hamler opp med fettet i retten

Balholm Premium Eple & blåbær øko (alkoholfritt)
Tiltalende preg av modne epler og modne blåbær, hint av urter og frukt. Ren, fruktig og umiddelbar. Fin friskhet i ettersmaken. 80-85% epler, 15-20% blåbær

Wild Beer Redwood
Preg av syrlige røde bær, ristet eik, søte frukter. Rik med høy friskhet og god lengde. 1 års lagring på fat

Ægir India Pale Ale
Tiltalende og aromatisk, preg av mellommørkt malt, sitrus og humle. Fruktig og sammensatt, avstemt humlebitter ettersmak. IPAen sin friske humlekarakter og bitterhet går fint sammen med fårefettet og frisker opp retten

Balholm Økologisk Cider
Aroma med fint preg av epler, sitrus og litt urter. Ren, kremet og frisk, preg av eple og urter, svakt bitter ettersmak med god lengde. Cider i klassisk engelsk stil laget av ciderepler og dessertepler. Miks av modnet bittercider fra tank og ung cider fra kjølt gjæring. Tydelige innslag fra tørre, snerpete ciderepler, men likevel frisk, vinøs og eplefruktig.

l1040427Juletorsk:

Fruktig, friskt øl som blonde eller hveteøl med naturlige aromaer. Eplesider kan også være spennende til.

Ægir Witbier, 4,7%.
Ekte «kvitøl» i beste belgiske tradisjon. Innslag av hvetemalt, korianderfrø og appelsinskall. Lyst og friskt med lav bitterhet. Sitrus og krydderpreget i ølet passer godt og overdøver ikke retten.

Balholm Eple, liter. (alkoholfritt)
Tiltalende med rent eplepreg, middels fylde med en frisk og søtsyrlig smak. Eplejuice med god friskhet og fylde

Balholm Økologisk Cider
Aroma med fint preg av epler, sitrus og litt urter. Ren, kremet og frisk, preg av eple og urter, svakt bitter ettersmak med god lengde. Cider i klassisk engelsk stil laget av ciderepler og dessertepler. Miks av modnet bittercider fra tank og ung cider fra kjølt gjæring. Tydelige innslag fra tørre, snerpete ciderepler, men likevel frisk, vinøs og eplefruktig.

l1040428Lutefisk:

Velg belgisk saison og dubbel, eller en hveteøl.  For en spennende kontrast kan du prøve bokkøl, porter eller et mørkt juleøl.

Toccalmatto Sibilla Trad Farmhouse Ale, 75cl.
Tiltalende med preg av florale toner og krydder. Middels fylde med smak av sitrus, krydret gjær, balansert og myk med god friskhet. En hyllest til klassisk belgisk saison, og perfekt til fisk, tilfører fruktighet til retten og har friskhet til å balansere salt og fett

Balholm Cider med Malt.
Tiltalende duft med preg av frisk eple og malt. Rund, saftig, aromatisk og fruktig. En mild og behagelig cider laget av desserteplre med malt og lett humle.

Ægir Witbier 4,7%.
Ekte «kvitøl» i beste belgiske tradisjon. Innslag av hvetemalt, korianderfrø og appelsinskall. Lyst og frisk med lav bitterhet. Sitrus og krydderpreget i ølet passer godt og overdøver ikke retten.

Balholm Eple, liter. (alkoholfritt)
Tiltalende med rent eplepreg, middels fylde med en frisk og søtsyrlig smak. Eplejuice med god friskhet og fylde.

l1040430Kalkun:

Frisk og fruktig øl som belgisk blonde og wit passer godt til det lyse kjøttet.

Ægir Dag Sitrus Pale Ale.
Pale Ale med preg av amerikansk humle og appelsinskall. Mild og fruktig med lav bitterhet. Lyst og friskt øl som passer bra med klassisk kalkun med waldorfsalat.

Balholm Cider med Humle. Frisk eplelukt med innslag av humle i retning hylleblomst. Fruktig og delikat smak av eple med lett sitruspreg. En aromatisk og tørr cider laget av dessertepler og humle – ‘Hopped Cider’. Ung cider fra kjølt gjæring som er tørrhumlet.

Balholm Eple & pære øko Premium,  75 cl (alkoholfritt)
Aroma av gråpære, gule epler og urter. Preg av eple, pære og hint av hermetisert frukt. 50-60% epler, 40-50% pærer

God jul!

Forrige

Klejner slik mormor lagde dem

Akevitt sour

Neste

Legg igjen en kommentar