Tom Bulleits enkle drinker

Tom Bulleit er mannen bak det kjente amerikanske whiskey-merket Bulleit. De har Rye og Bourbon i sin katalog.
Bourbon er amerikansk whiskey fra Kentucky. Den inneholder 51 % corn (mais) og resten rye (rug). Bulleit er kjent for å ha mer rug i bourbon’n sin enn andre merker, og den er også lagret i minimum seks år. Du har garantert drukket amerikansk bourbon som Jack Daniels eller Jim Beam. Intet stygt om dem, men Bulleit Bourbon har litt mer dybde, synes jeg.

Jeg er ekstremt glad i bourbon og har drukket det siden tidenes morgen og lenge før jeg var 18. Sånn er det å være fra Trøndelag. Bourbon er en fin introduksjon til skotsk whisky (skotsk whisky skrives slik, mens amerikansk whiskey har en e mot slutten av ordet.)

Men hva er så Rye? Det er også amerikansk whiskey, men der er (i alle fall i Bulleit sin rye) ruginnholdet 95%. Kravet er at det skal være minimum 51% rug i en rye. Rug er dyrere enn mais, og derfor ligger prisen høyere når du kjøper en Rye Whiskey.

Les mer: Lag den kjente cocktailen Sazarac. Den inneholder Rye

Nok fakta. Jeg møtte Tom Bulleit under World Class Global Final i Miami tidligere i år. Han er en pen eldre mann med masse humor. Det var hans tipp-tipp oldefar Augustus Bulleit som i 1830 startet produksjonen av Bulleit Kentucky Straight Bourbon whiskey. Familien har drevet selskapet i generasjoner og i 1987 tok Tom over familiebedriften og sørget for videre suksess. Nå er Bulleit Bourbon USAs nest mest solgte bourbon og Bulleit Rye er USAs mest solgte Rye.

Tom Bulleit i Miami (Foto: Helle Øder Valebrokk)

– Rye tar av i USA blant bartendere. Den er tørrere og mer europeisk i stilen, forteller Tom som også er advokat og Vietnam-veteran.

Les mer: Verdens beste bartender er kvinne.

Jeg spør Tom om hvordan han selv drikker «varene» sine. – Faren min drakk både Bourbon og Rye straight up, men jeg foretrekker den on the rocks med litt vann.

– Det er en lurt å tilsette bittelitt vann til Rye. Til sammenlikning med vin som trenger å bli luftet, trenger også Rye oksygen, forteller Tom.

Men hvordan drikker så Bulleit-sjefen en cocktail hjemme? – Jeg lager en BLT!

Og en BLT er akkurat det jeg har laget her. Det er en Bourbon-Lemon-Tonic, for den som lurte.
Tom Bulleit tipser også om en frisk drink laget på lime og  ginger beer. Den har blitt en favoritt hos meg.

Bruk ginger beer, da den inneholder mye mer ingefær enn en ginger ale. Fever-Tree har en veldig god en.

BLT (Bourbon-Lemon-Tonic)

4 cl Bulletin Bourbon

10 cl tonic

isbiter

sitronskive

Hell bourbon i et glass med is. Topp med tonic og legg en sitronskive i glasset.

Rye and Ginger Beer

4 cl Bulletin Rye

10 cl Ginger beer

limeskive

isbiter

Hell Rye i et glass med is. Topp med ginger beer og legg en sitronskive i glasset.

Forrige

Rocka boblemeny

Klejner slik mormor lagde dem

Neste

Legg igjen en kommentar