Kinesisk nyttår

Godt nyttår, alle sammen! Hæ? Litt sent, eller? Nei da! Det er kinesisk nyttårsfeiring i dag og det må jo markeres. Jeg var i favorittbutikken min i det asiatiske segmentet i går og der skal jeg si de hadde pyntetskikkelig til nyttår! Så utrolig morsomt.

Det jeg har laget i dag er en helstekt hjortebiff med kinesiske smaker. Du kan bruke oksekjøtt hvis du heller vil det.

Five spice-hjort med sopp, daikon, glaserte gulrøtter og hvit søtpotetpuré:

 

Start med å vaske små gulrøtter. Jeg fikk tak i små, økologiske gulrøtter på Skafferiet i Oslo. Disse forkoker du noen minutter. Ha over i kaldt vann. Renn av vannet.

L1080605

Så fyller du 1 dl vann i en kjele med 3ss honning og 1 hel stjerneanis. La dette småkoke til væsken er nesten kokt inn og gulrøttene er deilig «skrukkete».

L1080601

Hvit søtpotetpuré:

Vet ikke hva de heter, men de er supergode og det var faktisk denne typen søtpotet man fikk tak i for 15 år siden, den gangen jeg begynte med lavkarbo (ikke mange som drev på med det den gangen, kan jeg si dere).

Skrell dem, skjær dem i store terninger og kok dem møre. Sil av vannet og ha det i blander med litt salt og fløte (melk elelr smør hvis du ikke har fløte). Kjør til en glatt puré.

L1080602

Asiatisk sopp trenger bare en liten tur innom pannen med litt olje og five spice-krydder. Five Spice får du kjøpt i større supermarkeder. Bland med hakket koriander og hakket chili.

 

Hjortebiffen elelr oksebiffen krydrer du masse med five spice-krydder. Stek i pannen med olje til du har en fin hinne. Etterstek i ovnen til du har oppnådd riktig kjernetemperatur som passer deg.

La kjøttet hvile før du skjærer det opp. Mens kjøttet hviler lager du sausen. Finhakk 1/2 kinesisk hvitløk (den med kun et fedd) elelr 3 fedd vanlig hvitløk. Finhakk 3 cm ingefær (tilsvarende 1 ss med topp på). I en panne varmer du litt nøytral olje. (2 ss) og så tilsetter du saften fra 1 appelsin. Tilsett 3 ss Oystersause og 1 ss soya. Kok opp og tilsett 1 ts five spice-krydder og 2 ss honning. Kok opp og ha hvitløk og ingefær i sausen. Sausen skal ha en klissete konsistens.

Kinesisk reddik heter Daikon og er fin å bruke som et krønsj-element i retten. Ha litt limesaft over og bland med frisk koriander.

Server retten med sopp på toppen av kjøttet og sausen over. Godt nyttår!

L1080614

 

 

Forrige

Slutt for Ylajali!

Ribbe med nye smaker

Neste

Legg igjen en kommentar