I en gate, et par kvartaler bak Grand Bazaar i Istanbul, fikk jeg den beste kebaben jeg noen gang har smakt. Lammekjøttet ble skåret i lange drag fra spydet som roterte langs flammene. Tynne skiver av lammekjøtt og fett var lagt horisontalt for å få et så saftig resultat som mulig. Det dryppet fett og saft fra spydet.
Kjøttstrimlene ble lagt i en lefse med spennende sauser og grønnsaker. En ildsint chili stakk opp fra lefsen da den ble rullet sammen. Duften var nesten ikke til å holde ut for en sulten turist utslitt av å ha ha blitt forsøkt kapret av selgere i bazaaren. – Nå får jeg snart mat, tenkte jeg. Ikke helt ennå. Lefsen med kebabfyllet ble svøpt i kraften og fettet fra kjøttspydet før det ble lagt i et grilljern for å gjøre lefsen sprø og lekker.
Jeg husker fremdeles hvor godt dette smakte, selv etter ti år. Det deilige måltidet, som knapt kostet penger, ble skylt ned med nypresset granateplejuice, sittende på en krakk i en skitten gate i en av verdens aller største byer.
Denne opplevelsen stor i sterk kontrast til mine kebabeventyr som jeg hadde hatt på vei hjem fra byen på 90-tallet (servert fra en truck ved Nationaltheatret) der kjøtt (ukjent opphav og art) ble lagt i pitabrød med hvitløksdressing og mengder av mais. Jeg likte det åpenbart den gang på vei hjem, bedugget, men ned i dette sorte dypet har jeg aldri returnert.
Ikke siden Malik’s i Frognerveien ble lagt ned for mange, mange år siden har vi sett snurten av kebab på Frogner. En og annen kebab-pølse på Shell, kanskje.
Men det har skjedd ting på Solli plass. Bak underlige slagord som for eksempel «Let’s make Solli plass great again» har det foregått en ombyggingsprosess der gamle Narvesen og Expo Arte (smykkebutikken) lå.
Solli plass har aldri vært et favorittsted for min del. Festingen på 17. mai er som Beirut på en dårlig dag. Det har aldri vært noe der for meg.
«What’s he building in there?», synger Tom Waits. Hva var det som skulle dukke opp bak presenningene på Solli plass? Jeg var jo selvsagt nysgjerrig. Jeg er opptatt av hva som skjer i bydelen min.
Jo, Frogner har fått et kebabsted! Cheeky, tenker jeg. Er Frogner klar for en ny kebabæra? Jeg er skeptisk. Med slagordet Cocktails n’Babs satser C’est la Bab på en kulinarisk reise gjennom verdens kontinenter, slik de presenterer seg på hjemmesiden. Fusion-kebabs, sier du?
Les mer: Frogner har blitt en kulinarisk destinasjon.
Les mer: Nå blir det liv i Bagatelles gamle lokaler
Jeg er på generelt grunnlag mellomlunken til fusion-konsepter. De fungerer sjelden. Hvordan fungerer det så i en nyåpnet kebabsjappe på Frogner. Jeg måtte sjekke det ut.
Det er tomt på Solli Plass. Ikke så rart akkurat. Det er steikvarmt i byen og folk er på ferie eller på stranda. Vi setter oss inne på C’est la Bab – et lokalet som bærer preg av fusion. Her er det en avdeling tatt rett ut fra 1001 natt. I vår del er det kul kunst, messing og palmetema. De sorte fløyelssofaene og sorte bordplatene binder lokalet sammen til en slags helhet. I midten av lokalet ruver en åpen bar og kjøkkenet ligger bak.
Erik og jeg bestiller hver vår kebab og hjemmelaget soda.
Menyen er som følger: De har åtte svært fristende småretter. Det svinger fra grillede andehjerter, baba ghanoush, blekksprut til oksetartar.
De har også en egen meny med salater og desserter.
Kebabmenyen har seks varianter: To vegetar, en fisk og resten kjøtt. Du finner ingen klassisk kebab på menyen. Dette er ikke stedet som driver med det, selv om de nok ville ha laget en sykt god variant av det.
Kebab med lammespyd er det nærmeste du kommer noe kjent. Kvernet lammelår serveres med gypsy salad, syltet gulrot, mandelpotetchips og pepperot-persille saus. Pepperroten er superfrekk og er en spennende vri på den klassiske hvite kebabsausen med hvitløk og urter.
Gypsy salad er en tyrkisk variant av gresk salat med tomater, agurker, feta, løk, oregano, oliven og paprika. De syltede skivene av gulrot gir god syre til det krydrete lammekjøttet, mens skivene av fritert mandelpotet gir krønsj.
Brødene som serveres på C’est la Bab er hjemmelaget. Det er et stort pluss. Gode er de også.
Jeg går for en kebab med stekt svinenakke marinert i mørk soya. Den serveres med koreansk coleslaw, romescosaus, curryristete peanøtter, grønn chili og japansk shisoblad. Den er ufattelig lekker der den bæres inn på stålbrett. Jeg elsker at de tør å bruke sterk chili. Jeg elsker også at de rister hasselnøttene før de knuser dem til romescosaus sammen med rød paprika og hvitløk. Denne katalanske sausen er et must til fisk eller sesongens første minipurre som legges på grillen i området rundt Barcelona.
Kebaben har den perfekte balansen av hete, krønsj, kremet munnfølelse og nydelig tilberedt kjøtt. Alt svøpes inn i deilig, sprøtt brød som du trygt kan spise med fingrene. På siden serveres en liten salat som gjør lunsjen komplett.
Jeg ville vanligvis ha bestilt en øl til en slik rett. Noe som fremdeles er en god idé, altså. Men med tanke på kvaliteten på husets egne soda, som jeg og Erik bestilte, ville jeg ikke nølt med å bestille en slik hvis jeg var deg. Vi smakte soda med bringebær og soda med jordbær og lime. Begge to var skikkelig gode, friske, ikke søte, men med ekte bærsmak. De serveres i flotte glass med passe mengde is og uten plastsugerør. Pluss i boken hvis det ar tatt et standpunkt om ikke å bruke det i baren.
Det er bartenderen som lager sodaene. Neste gang jeg kommer tilbake – for jeg kommer definitivt tilbake, da bestiller jeg også cocktails. Jordbær-negronien skal testes ut. Hadde det ikke vært for at jeg er tilbake etter ferie og kvier meg for å drikke sprit før etter arbeidstid i byen min (noe som selvsagt er tåpelig) hadde jeg nå sitter der og dinglet med en kald drink i hånden.
Er Frogner klar for kebab? Når det gjøres på denne måten burde hele byen være klar for kebab. Ta trikken eller bussen til Solli Plass – et av byens aller letteste sted å komme til. Oppsøk C’est la Bab og bestill kebab, soda og cocktails. Er du sulten bør du bestille en smårett i tillegg.
Kan jeg til slutt be om en ting: Kan C’est la Bab snarest starte en Food Truck som kan servere ekte kebab med lammekjøtt og falafel slik at jeg i tillegg til å spise i restauranten på Solli Plass også kan kjøpe kvalitetskebab når jeg kommer sjanglende hjem fra byen? Sånn ca rundt Frogner kirke vil passe godt. På forhånd takk!